Miten luonnonkosmetiikkaa kannattaa säilyttää?
[Julkaistu 16.11.2019. Sisältää vain tuotesuosituksia, ei affiliate.]
Kosmetiikkatuotteissa kehittyvät mikrobit, kuten bakteerit ja sienet, tarvitsevat aina sopivat kasvuolosuhteet. Kasvuolosuhteisiin vaikuttavat muun muassa vesi, ravinteet, sopiva pH sekä lämpötila.
Tässä postauksessa kerron sinulle, miten luonnonkosmetiikkaasi kannattaa säilyttää ja mitä virheitä ihmiset tyypillisesti tekevät käyttäessään ja säilyttäessään luonnonkosmetiikkaa.
Aivan ensimmäiseksi haluan muistuttaa sinua kaikissa kosmetiikan tuotepakkauksissa olevista EU:n kosmetiikka-asetuksienkin mukaisista pakollisista ja testatuista säilyvyysmerkinnöistä.
Tiesitkö, että etenkin luonnonkosmetiikan säilyvyysaika ilmoitetaan useasti kahdellakin eri tavalla? Lue lisää ja julkaisun lopusta löydät vielä näistä merkinnöistä tarkemmat kuvat.
Miten luonnonkosmetiikkaa kannattaa säilyttää?
“Parasta käytettynä ennen” tai “Bäst före utgången av” (vähän niin kuin Parasta ennen -merkintä elintarvikkeissakin, kuten esim. kananmunissa) merkitään kosmetiikan pakkauksiin aina kun kosmetiikka säilyy alle 30kk.
Siis, vähintään merkittuun päivään saakka avaamaton kosmetiikkatuote säilyttää tyypilliset ominaisuutensa, oikein säilytettynä. Tuotetta saa kuitenkin pitää edelleen myynnissä ja myös käyttää edelleen päiväyksen jälkeenkin.
Parasta käytettynä ennen -päiväys merkataan kosmetiikkaan aina kun avaamaton tuote säilyy alle 30kk.
Löydät tämän merkintävaihtoehdon useammin kosmetiikkatuotteistasi, etenkin luonnonkosmetiikkatuotteista, joiden säilyvyys vähäisten ja luonnollisten säilyvyyden lisääjien vuoksi on usein lyhyempi.
Kun tuote säilyy alle 30 kuukautta, vähimmäissäilyvyysaika merkitään joko tiimalasisymbolilla ja joko lause ”parasta käytettynä ennen” / ”bäst före utgången av”, jonka jälkeen lukee säilyvyyden ajankohta (pp/kk/vvvv tai kk/vvvv) tai vain pelkkä pp/kk/vvvv tai kk/vvvv tiimalasin vieressä.
Tällaisissa merkinnöissä, kuten ruoankin kanssa, usein oma silmä ja nenä kertovat kyllä, onko tuote vielä päiväyksen jälkeenkin käyttökelpoinen. Joten ns. maalaisjärki auttaa tässäkin. Näin vältytään myös mahdolliselta turhalta roskaamiselta, koska tuote on mahdollisesti vielä täysin käyttökelpoinen.
Tuotteen käyttökelpoisuuden voi arvioida siis aistinvaraisesti 🙂
Miten luonnonkosmetiikkaa kannattaa säilyttää?
Period after opening
Kosmetiikkapakkauksista löytyy myös aina ns. PAO-merkintä (Period After Opening), eli minimiaika, jonka valmistaja takaa tuotteen säilyvän avaamisen ja käyttöönoton jälkeen.
Merkintä on pakollinen EU:ssa.
Kun tuotteesta löytyy pelkästään tämä säilyvyysaika kuukausina (siis pelkkä PAO-merkintä ilman erillistä “Parasta käytettynä ennen” -päiväystä sekä tiimalasipiirrosta) –
Säilyy tuote yli 30 kuukautta ja avattuna käytössäsi aina vähintään M-kirjaimen osoittaman kuukausimäärän (esim. 36M).
Säilyvyyteen vaikuttavat myös muun muassa tuotteen koostumus, pakkaus, säilytystapa ja tuotteessa käytetyt säilöntäaineet.
PAO eli Period After Opening merkitään tyypillisesti avattua purkkia esittävällä kuvalla. Säilyvyysaika (avaamisen jälkeen) merkitään joko kuvassa olevan purkin sisään tai sen viereen kuukausina luvulla sekä kirjaimella M.
Tämä tarkoittaa, että tuotteen avaamisen jälkeen sitä voi käyttää vähintään kyseisen ajan (esim. 36 kuukautta = 36M).
Luonnonkosmetiikassa esimerkiksi FLOW Cosmetics merkitsee tuotteisiinsa aina
- Parasta käytettynä ennen -päiväyksen, eli mihin päivämäärään tai kuukauteen saakka tuote säilyy enintään avaamattomana ja oikein säilytettynä.
- PAO -merkinnän, eli kuinka pitkään (yleensä 6M) tuotteet säilyvät vähintään avaamisen jälkeen.
(Viimeinen käyttöpäivä taas on elintarvikkeista löytyvä aivan oma merkintänsä, jonka tulee perustua aina säilyvyystutkimusten tuloksiin, ja se löytyykin yleisesti vain elintarvikkeista. Viimeinen käyttöpäivä tulee aina merkitä mikrobiologisesti helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin, eikä tuotetta saa myydä eikä käyttää enää tämän päivän jälkeen.)
Miten luonnonkosmetiikkaa kannattaa säilyttää?
Vanhat pois
Vaikka purkkiin on merkitty, että se säilyy kuusikin kuukautta avaamisen jälkeen, tiedosta ei ole paljon hyötyä, jos et itse muista, koska “about” tuotteen avasit. Tässä tilanteessa kannattaa turvautua jo mainittuun maalaisjärkeen ja nenään.
Tai sitten opetella avaamisen yhteydessä merkitsemään esimerkiksi pienellä pakastepurkkitarralla tai teipillä purkin kylkeen avauspäivämäärä tai kuukausi. Näin kauneushoitoloissakin toimitaan lukuisien eri hoitolakäytössä olevien purkkien kanssa.
Muista, että tiimalasin viereen merkitty päivä/kuukausi ei ole vielä välttämättä viimeinen käyttöpäivä tai kuukausi. Onko tuotteen koostumus tai väri selkeästi muuttunut vasta korkatusta tuotteesta? Haiseeko se hiukankin epäilyttävältä? Heitä surutta pois tuotteet, joista et ole enää varma.
Mikään tuote ei tietenkään kestä ikuisesti, ei myöskään luonnonkosmetiikka
Aina kannattaakin katsoa hieman pakkausmerkintöjä ja tarkistaa tuotteen säilyvyys sekä ennen avaamista, että myös hiukan tarkkailla avaamisen jälkeenkin.
Ota huomioon, mikäli avaat tuotteesi vasta lähellä Parasta käytettynä ennen –päiväystä, on sen vähimmäissäilyvyysaika ja tuotteet yleisesti PAO lain puolestakin testattuja niin, että käyttökelpoisuus jatkuisi silti mahdollisesti PAO merkinnän mukaisesti avaamisen jälkeen.
Tuotetta (esim. kasvovoide), päivittäin käyttäessäsi se loppuu joka tapauksessa, jo ennen kuin tuotteen merkitty esimerkiksi 6M tai enemmän on umpeutunut, vaikka korkkaisitkin oikein säilytetyn tuotteen vasta sen viimeisenä “tiimalasipäivänä”.
Niin varmista näin toimien ensin kuitenkin, olisiko tuotteellasi mahdollisesti edelleen vaikkapa täysikin käyttöpotentiaali, vähimmäissäilyvyysajan lopussa korkatessasi, vain pois heittämisen sijaan. 🙂
Käyttämällä luonnonkosmetiikkaa säännöllisesti ja käyttämällä sitä oikein varmistat, ettet heitä tuotteita turhaan roskiin.
Näin et myöskään kuormita ympäristöä, vaikka luonnonkosmetiikkatuotteet ja niiden pakkaukset ovatkin biohajoavia.
Säästät siis myös selvää rahaa, kun pystyt käyttämään tuotettasi sen koko käyttöajan.
Miten luonnonkosmetiikkaa kannattaa säilyttää?
Varmista tuotteen pitkä käyttöikä
On hyvä muistaa, että tuote säilyy hyvänä vähintään niin pitkään kuin pakkauksessa on mainittu vain silloin, kun tuotetta säilytetään ja myös käytetään oikein. Väärin säilytettynä tuotteen käyttöikä lyhenee olennaisesti.
Tyypillisesti suora auringonvalo ja korkeat lämpötilavaihtelut sekä kosteus aiheuttavat tuotteen säilyvyydelle ja käytettävyydelle ongelmia. Mikäli tuotetta säilytetään jatkuvasti esimerkiksi lämpimässä ja kosteassa paikassa, on vaarana, että mikrobikanta kasvaa.
Lue myös tämä: Harkitsetko luonnonkosmetiikkaan siirtymistä? Tässä 10 hyvää syytä
Miten luonnonkosmetiikkaa kannattaa säilyttää?
Myös itse pakkauksilla on merkitystä säilyvyyden kannalta. Pakkaus on esimerkiksi voitu suunnitella siten, ettei tuotteeseen pääse ilmaa tai niin, että tuotetta ei pysty ottamaan purkista suoraan sormilla.
Tuotteille on olemassa myös erillisiä “lastoja” eli spaatteleita, joilla tuotetta otetaan purkista hygieenisesti. Myös esimerkiksi kauneushoitoloissa toimitaan näin aina purkkimaisten tuotteiden kanssa.
Tällöin sormissa ja kynsien alla olevat bakteerit eivät välity tuotteeseen ja aiheuta siinä bakteerikannan kasvua. Tuote säilyy silloin hygieenisempänä pidempään. Jos tuotepakkauksesi mukana ei ostettaessa ollut spaattelia, voit hankkia niitä esimerkiksi kosmetiikkaosastoilta ja -myymälöistä tai apteekeista.
Olen nähnyt niitä useasti myytävän ihan useimmissa lähimarketeissakin. Tiedäthän, siellä hyllyvälissä, mistä löytyy myös esimerkiksi meikkilaukkuja, hiusharjoja sekä pinnejä yms.
Miten luonnonkosmetiikkaa kannattaa säilyttää?
Kun haluat varmistaa, että säilytät ja käytät tuotetta oikein, ja täten pidentää tuotteesi käyttöikää, toimi näin:
1) Säilytä tuotetta oikealla tavalla.
Varmista pakkauksen kyljestä, miten tuotetta tulee säilyttää. Vältä aina kuumaa ja kosteaa paikkaa sekä korkeita lämpötilavaihteluja. Älä myöskään säilytä luonnonkosmetiikkaa jääkaapissa, mikäli tuotteen purkkitiedoissa ei erikseen näin suositella.
Normaali huoneenlämpö ja valolta suojattu paikka on siis kosmetiikalle paras, jos ei muuta vinkata. Tästä syystä itselläni kosmetiikkatuotteitani on esimerkiksi nykyisen saunallisen kylpyhuoneeni sijasta vaatehuoneessani.
Asunnosta riippuen minulla on ollut niitä välillä niin lipaston laatikoissa tai vaatekaapissakin yksi hylly tai laatikko varattuna vain kosmetiikalle 🙂 Yhdessä opiskeluaikojen pikkukodissani oli tilanpuutteen vuoksi siivouskaapistakin nipistetty yksi hylly sekä “lääkekaappi” ihonhoitotuotteilleni ja meikeille 🙂
Suosin säilytykseen myös esimerkiksi perinteisiä pyörällisiä pikkukorikärryjä, joita on helppo siirrellä tarvittaessa tieltä pois.
2) Pese kädet aina hyvin ennen tuotteen levittämistä iholle
Varsinkin siinä tilanteessa, jos annostelet tuotetta sormin. Mikäli käytät spaattelia tuotteen annostelussa (mitä suosittelen), pese silti kädet ja muista myös pestä kyseinen lasta aina käytön jälkeen. Säilytä lastaasi siten, ettei se ole kosketuksissa epäpuhtauksien kanssa.
3) Sulje aina tuotteesi kansi tai korkki huolellisesti käytön jälkeen
Näin estät ilman ja epäpuhtauksien siirtymisen tuotteeseen avoimen kannen tai korkin kautta. Ilmassa on aina myös mikrobeja, jotka voivat aiheuttaa myös tuotteen mikrobikannan kasvua.
4) Käytä tuotteita vain sen aikaa kuin käyttöikä on saavutettu
Muista kuitenkin, että nämäkään eivät koskaan ole ehdottomia aikarajoitteita käytölle, mutta lopeta kuitenkin tuotteen käyttö, mikäli huomaat jo selkeästi poikkeavia muutoksia käyttöiän saavuttamisen jälkeen tai muuten, tuotteen koostumuksessa, värissä tai tuoksussa uutena avattuun tuotteeseen verrattuna.
Miten luonnonkosmetiikkaa kannattaa säilyttää?
5) Älä koskaan laimenna tai sekoita tuotteita toisiinsa
Ellei sitä ole erikseen ohjeistettu. Esimerkiksi koko kasvoille tarkoitetun seerumin ja voiteen yhdistäminen on yksi tällainen sallittu ja useasti myös tuotevalmistajiltakin lähtöisin oleva suositeltu tapa. Seerumin yksi tehtävistä onkin myös imeyttää kasvovoidetta ihoon paremmin, yhdessä tai erikseen levitettynä.
Sen sijaan veden lisääminen mihinkään kosmetiikkaan on ehdottomasti EI, NEJ ja NO! Älä siis laimenna tai “jatka” voiteita, kasvovesiä, ripsivärejä tai muuta ehostusta.
6) Kosmetiikkatuotteet ovat aina henkilökohtaisia
Etenkin kannellisissa purkeissa olevat kosmetiikkatuotteet ovat aina henkilökohtaisia, joten älä mielellään lainaile tuotteitasi ystävillesi. Ainakaan ilman annostelua esimerkiksi spaattelin avustuksella.
Mitä useampi henkilö käyttää sormineen samoja kosmetiikkatuotteita, sitä enemmän on mahdollista, että tuotteisiin siirtyy kuhisemaan mikrobeja. Tällöin tuotteesi käyttöikä aina olennaisesti alenee.
Miten luonnonkosmetiikkaa kannattaa säilyttää?
Miten luonnonkosmetiikkaa kannattaa säilyttää?
7) Varmista riittoisuus käyttämällä luonnonkosmetiikkaasi oikein
Koska luonnonkosmetiikan tuotteet ovat yleisesti riittoisia, on tärkeää, että käytät ja säilytät tuotteitasi oikealla tavalla. Näin varmistat myös sen, ettet maksa kosmetiikastasi turhaan heittämällä mahdollisesti puolikkaita purkkeja pois.
8) Uusi aurinkovoide joka kesä!
Aurinkovoiteesi on se kosmetiikkatuotteesi, jota ei missään nimessä kannata säilöä seuraavaan sesonkiin, vaikka olisi kuinka paljon vielä jäljellä ja vaikka tuotteen PAO-merkintäkin näyttäisi pidemmän säilyvyysajan avaamisen jälkeen.
Kyse ei ole tässä tapauksessa siitä, etteikö tuote olisi koostumukseltaan vielä moitteeton, vaan siitä, että paljaalla silmällä et mitenkään näe, onko siellä vielä aurinkosuoja-aineita jäljellä.
Jos viime kesänä tuotteessa oli vielä 50+, tulevana sesonkina UVB ja UVA -suoja voi olla ihan mitä vain. Eli aurinkosuojatuotteesi, jossa on ollut tietty suoja vielä kesän alussa, ei enää kesän lopussa sisällä samaa suojakerrointa!
Ja se palatko vai et, ei ole mikään jäljellä olevan suojakertoimen tai suojavoiteen tarpeen mittari. Auringon UV-säteiden haittavaikutukset (palamista lukuunottamatta) eivät näy sesonkikohtaisesti, vaan usein jopa vasta noin 20-30 vuodenkin päästä.
Miten luonnonkosmetiikkaa kannattaa säilyttää?
Muista siis nämä
- Avaa pakkaus vasta sitten, kun todella aiot käyttää tuotetta, ja sulje se huolellisesti aina käytön jälkeen.
- Avoimesta voidepurkista tuotetta kannattaa ottaa aina lastalla.
- Oikeanlainen säilytys ei ole vaikeaa. Pidä kosmetiikka siististi omassa pakkauksessaan, vältä auringonvaloa sekä liian kuumaa tai kylmää säilytyspaikkaa, eli pidä purkit poissa saunasta tai muista lämpimistä paikoista ja suorasta auringonvalosta. Älä myöskään laita tuotteita jääkaappiin, ellei valmistaja erikseen niin kehota tekemään.
- Käsittele kosmetiikkaasi aina puhtain käsin tai ottimin. Pese lastat/spaattelit, meikkisienet, ottimet ja harjat säännöllisesti saippualla, miedolla pesuaineella tai vaikka miedolla sampoolla. Anna välineiden kuivua kunnolla ennen seuraavaa käyttöä.
- Uusi aurinkovoiteesi joka kesä!
Säilöntäaineet pidentävät tuotteen käyttöikää
Kosmetiikkatuotteisiin lisätään kosmetiikassa sallittuja säilöntäaineita, jotta tuotteiden käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä, mutta säilöntäaineet sisältävät usein myös allergisoivia ainesosia erilaisten hajusteiden ohella.
Siksi luonnonkosmetiikassa on pyritty korvaamaan säilöntäaineet synteettisten sijaan vaihtoehtoisilla, luonnollisilla säilyvyyttä lisäävillä raaka-aineilla.
Luonnonkosmetiikkatuotteiden säilyvyys onkin usein tavanomaisia kosmetiikkatuotteita lyhyempää kuukausissa mitattuna, koska niissä säilöntäaineita käytetään vähemmän.
Säilöntäaineet, joita luonnonkosmetiikkatuotteissa käytetään, ovat täysin puhtaita luonnontuotteita, joita käytetään yhtä lailla myös syötäväksi tarkoitetuissa tuotteissa.
Lue myös tämä: Miten aloitat kasvojen ihonhoidon puhtailla luonnontuotteilla?
Miten luonnonkosmetiikkaa kannattaa säilyttää?
Tästä tunnistat käyttökelvottoman tuotteen
Tuote saattaa olla käyttökelvoton, mikäli kosmetiikassasi on havaittavissa esimerkiksi seuraavia seikkoja:
- voimakkaat tuoksumuutokset
- selkeät rakennemuutokset
- veden ja öljyn selkeä erottuminen (vesi pinnalla ja öljy pohjalla)
- tuotteen samentuminen
- tuotteen parasta ennen -päiväys tai PAO-merkintä on umpeutunut, eli avaamisesta on jo kulunut aikaa.
Ota kuitenkin huomioon, että pidempään käyttämättömänä olleessa tai aiemmin avaamattomassakin tuotteessa vielä täysin käyttöajan puitteissakin saattaa toisinaan erottua tuotteen pinnalla aavistus pientä vesimäistä kuin “heraa”. (Muistat varmasti nähneesi vastaavaa, kun olet joskus avannut esimerkiksi viilipurkin tai muun sellaisen.)
Tällainen pieni muutos ei kuitenkaan kosmetiikassa vielä välttämättä merkitse veden ja öljyn erottumista, vaan se johtuu useimmiten tuotteen “seisokista” käyttämättömänä 😉
Jos näin käy, sekoita tarvittaessa tuotetta hiukan joko kevyesti ravistamalla tai spaattelilla tai vastaavalla sekoittamalla, purkista riippuen.
Luonnonkosmetiikka sisältää hyvin vähän säilöntäaineita
Koska luonnonkosmetiikassa ei käytetä juurikaan synteettisiä säilöntäaineita, tuotteen parempaa säilyvyyttä taataan myös, aivan kuten tavanomaisenkin kosmetiikan, hyvällä tuotantohygienialla ja tuotteelle asianmukaisilla, luonnonkosmetiikassa kierrätettävillä tuotepakkauksilla.
Luonnonkosmetiikka ei kuitenkaan säily avattuna esimerkiksi 30:tä kuukautta, kuten joku vastaava tavanomainen kosmetiikkatuote saattaa, juurikin siksi, ettei luonnonkosmetiikassa ole käytetty juuri lainkaan, jos ollenkaan säilöntäaineita tai muita ylimääräisiä raaka-aineita.
Luonnonkosmetiikassa voidaan säilöntäaineita korvata esimerkiksi erilaisilla eteerisillä öljyillä tai vaikkapa rosmariinilla ja muilla vahvemmilla puhtailla luonnonyrteillä.
Joita käytetään usein myös esimerkiksi rasvapitoisissa ruuissa sekä mausteina että paremman ruuan säilyvyyden takaamiseksi ja ravinnon ennenaikaisen härskiintymisen estämiseksi.
Miten luonnonkosmetiikkaa kannattaa säilyttää?
Kosmetiikan säilyvyysmerkinnät
(Lähde: Tukes, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto)
EU:n kosmetiikka-asetuksen 19 artiklassa on kerrottu, mitkä kosmeettisen valmisteen tiedot pitää olla aina kuluttajien saatavilla kosmetiikkapakkauksissa.
Osa merkinnöistä pitää ilmoittaa aina kosmetiikkatuotteen käyttöpakkauksessa, esimerkiksi tuubissa, ja mahdollisessa ulkopakkauksessa, esimerkiksi pahvisessa laatikossa, johon tuubi tms. on pakattu.
Suomessa myytävissä kosmeettisissa valmisteissa ainakin osan tiedoista tulee olla myös lisäksi vähintään suomeksi ja ruotsiksi.
Alla olevasta listauksesta näkyvät ne merkinnät, jotka pakkauksista PITÄÄ löytyä ja jotka on ilmoitettava myös suomeksi ja ruotsiksi.
Useat kotimaiset luonnonkosmetiikkasarjat, ilmoittavat kuitenkin tuotetiedot purkeissa myös suomeksi, ruotsiksi sekä englanniksi.
Ainesosaluettelo
(Lähde: Tukes, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto)
- Ainesosaluettelon edellä on aina termi ”ingredients”, ja kosmetiikan ainesosat ilmoitetaan aina kansainvälisillä ns. INCI-nimillä (International Nomenclature Cosmetic Ingredients), jotta niiden tunnistaminen kaikissa jäsenvaltioissa olisi helpompaa.
- INCI tulee sanoista International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. Näin ollen esimerkiksi jollekin tietylle ainesosalle allergisoitunut kuluttaja voi tunnistaa ainesosan helposti ainesosaluettelosta missä tahansa Euroopan maassa.
- Ensimmäisenä ilmoitetaan aine, jota tuote sisältää eniten eli ainesosat listataan aina suuruusjärjestyksessä. Jos tuote sisältää joitakin ainesosia alle yhden prosentin, voidaan ne listata luettelon loppuun missä tahansa järjestyksessä. Yleisesti hajusteet ilmoitetaan luettelossa nimellä ”parfum” tai ”aroma”, poislukien EUn kosmetiikka-asetuksen määrittämät 26 hajusteainesosaa, jotka löytyvät kosmetiikka-asetuksen liitteestä kolme. (Kosmetiikka-asetus 1223/2009.)
Näitä 26 hajusteainesosia ei kuitenkaan yleisesti löydy luonnonkosmetiikkatuotteista.
[…] Lue myös tämä: Miten luonnonkosmetiikkaa kannattaa säilyttää? […]
[…] Lue myös tämä: Miten luonnonkosmetiikkaa kannattaa säilyttää? […]