Aisti kauneus ja hyvä olo - FLOW COSMETICS TOP 5 -tuotteet
Blogipostauksia

Harkitsetko luonnonkosmetiikkaan vaihtamista? Tässä 10 hyvää syytä

Kiitos, kun jaat kavereillesi

Harkitsetko luonnonkosmetiikkaan vaihtamista?

[Julkaistu 16.10.2019, päivitetty 19.7.23. Sisältää vain tuotesuosituksia, ei affiliate.]

Eräs ystäväni aloitti myös kierrättämään muovipakkauksia, muutama kuukausi sitten. Hän kertoi saman, minkä olen jo myös huomannut, muovipakkauksia ja -päällisiä jätteeseen, jo pidemmän aikaa itsekin kierrättäen. Miten järkyttävä määrä muovia ihan jokapäiväisessä arjessa on liikkeellä.

Yksi muovipussillinen muovijätettä kertyi hänellekin kolmen hengen taloudessa helposti, noin kolmessa päivässä.

Muovia käytetään valitettavasti myös monissa kosmetiikan pakkauksissa, puhumattakaan shampoo- ja hoitoainepulloista sekä saippuapakkauksista ym.

Jos olet kiinnostunut vähentämään omassa arjessa muovin käyttöä, yksi hyvä keino siihen on vaihtaa luonnonkosmetiikkaan. Mutta se ei ole ainoa. Listasin tähän postaukseen 10 hyvää syytä vaihtaa tavanomainen kosmetiikka luonnonkosmetiikkaan.

Harkitsetko luonnonkosmetiikkaan vaihtamista? Tässä 10 hyvää syytä

1. Luonnonkosmetiikan pakkaukset ovat ekologisia

Luonnonkosmetiikan pakkaukset ovat kierrätettäviä ja niiden valmistuksessa on käytetty ekologisia menetelmiä. Luonnonkosmetiikan pakkaukset ovat kierrätettäviä ja tuotteet biohajoavia.

Monet luonnonkosmetiikassa käytetyistä raaka-aineista viljellään luomutuotannossa. Jotkin raaka-aineista voidaan saada varsinaisen käyttötarkoituksen tai valmistuksen ylijäämänä, kuten esimerkiksi luomualkoholi, jota saadaan elintarviketeollisuudesta.

2. Luonnonkosmetiikka ei rehevöitä vesistöjä

Moni ei tule ajatelleeksi, että kosmetiikka siirtyy pesuveden kautta myös ympäristöön. Toki jätevedenpuhdistus minimoi aineiden siirtymisen järviin ja jokiin, mutta kaikkea ei voida estää.

Esimerkiksi, joissakin tavanomaisissa kosmetiikkatuotteissa olevaa mikromuovia, siirtyy jäteveden puhdistuksesta huolimatta kuitenkin vielä vesistöihin ja sitä kautta valitettavasti, myös kalojen ruuaksi.

Toinen esimerkki on synteettiset aurinkovoiteet, jotka siirtyvät suoraan iholta vesistöihin. Aurinkovoiteissa käytettyjä UV-säteiltä suojaavia kemikaaleja, löytyy joistakin päivävoiteista sekä hiustenhoitotuotteista.

Luonnonkosmetiikka on turvallisempi vaihtoehto, sillä raaka-aineet ovat luonnonmukaisia ja biohajoavia eikä niiden valmistuksessa ole käytetty mikromuovia, kuten silikonia.

Harkitsetko luonnonkosmetiikkaan vaihtamista?
Flow Spirit-Awakens vartalosaippua – Raikas, kevyen laventelinen mieltä tyynnyttävä tuoksu sopii kiireisen päivän päätteeksi ja auttaa hiljentämään tahtia. Erityisesti hilseilevälle ja atooppiselle iholle. Aromaterapeuttinen, ihoa hellivä saippua sopii koko vartalolle, käsisaippuaksi, hiuksiin sekä kasvojen pesuun. 💜

Harkitsetko luonnonkosmetiikkaan vaihtamista?

3. Luonnonkosmetiikan raaka-aineet kunnioittavat luontoa

Luonnonkosmetiikan raaka-aineissa ei käytetä geenimanipulaatiota, synteettisiä lannoitteita eikä tuholaismyrkkyjä, jotka vahingoittavat vesistöjä, maaperää ja ihmisten terveyttä.

Perusajatuksena on, että luonnonkosmetiikkatuotteissa ei saa olla ihmisille, luonnolle ja vesistöille haitallisia ja vaarallisia kemikaaleja. Esimerkiksi silikonit ja mineraaliöljyt, kuten parafiini ja vaseliini ovat luonnonkosmetiikassa kiellettyjä.

Lue myös tämä: Miten aloitat ihonhoidon puhtailla luonnontuotteilla?

Luonnonkosmetiikkaa valmistavat yritykset pitävät tärkeänä sitä, että tuotteen koko elinkaari on mahdollisimman turvallinen, eettinen ja ekologinen. Yritykset pyrkivät jatkuvasti pienentämään myös veden, energiankulutuksen sekä syntyvän jätteen määrää tuotteiden valmistamisen yhteydessä.

Luonnonkosmetiikka valmistetaan luonnonmukaisista raaka-aineista, kuten esimerkiksi:

 • kukat
 • yrtit
 • luonnonkasvit
 • luonnonmukaisesti viljellyt pensaat ja puut
 • marjat
 • marjojen siemenöljyt
 • eteeriset öljyt
 • kylmäpuristetut kasviöljyt,- rasvat ja -vahat
 • lähdevesi
 • maamineraalit

Uhanalaisia kasveja ei myöskään saa käyttää luonnonkosmetiikan raaka-aineina.

4. Luonnonkosmetiikassa ei käytetä eläimiä vahingoittavia ainesosia

Luonnonkosmetiikkaa kuten mitään muutakaan kosmetiikkaa, ei ole saanut testata eläimillä EU:ssa vuoden 2013 jälkeen. Luonnonkosmetiikkaa testaavat esimerkiksi vapaaehtoiset ihmiset ja ihon allergiatestaukset tehdään aina valvotusti lääkärin läsnäollessa.

Lue myös tämä: Ravinto ja ihosi hyvinvointi, onko merkitystä?

On hyvä kuitenkin muistaa, että eläinkokeettomuus ja eläinperäisten aineisosien käyttö, ovat kaksi eri asiaa.

Muussa kuin täysin vegaanisessa luonnonkosmetiikassa, sertifioidussakin luonnonkosmetiikassakin voidaan käyttää kuitenkin myös eläimistä peräisin olevia raaka-aineita, kuten esimerkiksi mehiläisvaha, hunaja, maito ja lanoliini.

Raaka-aineet on kuitenkin aina saatu eläimiä kunnioittaen ja niiden hyvinvointia ajatellen. Esimerkiksi hunajan talteenotossa mehiläisiä ei “pökerrytetä” savulla.

5. Voit saada apua jopa hormonitasapainoon

On tärkeä tiedostaa, ettei pelkkä luonnonkosmetiikka auta ratkaiseman hormonaalisia ongelmia, mutta se voi olla yhtenä osana parempaan elämänlaatuun. Synteettiset kosmetiikkatuotteet voivat sisältää ns. xenoestrogeeneja, jotka häiritsevät kehon luonnollista hormonitasapainoa.

Kaikkia synteettisten kemikaalien ristikkäis- ja pitkäaikaisvaikutuksia ihmiskehoon ja ympäristöön ei vielä tiedetä. Ihmiskehon ei ole tarkoitus ottaa vastaan muovijohdannaisia, parabeeneja, PEG-emulgaattoreita eikä synteettisiä hajusteita ja väriaineita.

Kun valitset luonnonkosmetiikan, autat kehoasi voimaan paremmin, alkaen ihostasi.

Harkitsetko luonnonkosmetiikkaan vaihtamista? Tässä 10 hyvää syytä

100% SHEA BUTTER -vartalovoi
100% SHEA BUTTER -vartalovoi. Tuoksuton yleisvoide koko vartalolle ja vauvojen ihonhoitoon. Käsille sekä jaloille, kokeile myös huulivoiteena. Voide sisältää vain yhtä raaka-ainetta, joten se sopii myös erittäin hyvin herkälle iholle. 🤍
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta

6. Pienempi hiilijalanjälki

Luonnonkosmetiikan hiilijalanjälki on pieni, sillä raaka-aineet pyritään löytämään läheltä, mahdollisuuksien mukaan. Samoin tuotteiden kehitys, valmistus, pakkaus ja varastointi.

Tuotteiden valmistuksessa valvotaan sekä veden että energiankulutusta, jolloin hiilijalanjälki pystytään pitämään mahdollisimman pienenä.

Harkitsetko luonnonkosmetiikkaan vaihtamista?

7. Vähemmän mikromuovia ympäristöön

Tavanomaisen kosmetiikan valmistuksessa voidaan myös käyttää voidepohjana tyypillisimmin erilaisia silikonijohdannaisia, jotka voivat pahimmillaan myös tukkia, esimerkiksi ihosta ihohuokosia.

Mikromuoveja voi löytää mm. seuraavista tuotteista:

 • kuorintavoiteet
 • ihovoiteet
 • hammastahnat
 • deodorantit
 • hiusvärit
 • kynsilakat
 • luomivärit
 • kimalteet
 • hiusgeelit
 • ripsivärit
 • pala- ja suihkusaippuat

Luonnonkosmetiikassa ei käytetä mikromuovia vaan “rakeisuus” saadaan aikaan luonnontuotteilla. Koska luonnonkosmetiikka on biohajoavaa, se ei myöskään kuormita ympäristöä, läheskään niin paljon kuin tavanomainen kosmetiikka.

Harkitsetko luonnonkosmetiikkaan vaihtamista
Esimerkiksi Flow Cosmetics ja helsinkiläinen vegaanisuklaavalmistaja GOODIO yhdisti voimansa ja yhteistyön tuloksena syntyi herkullisen suklaantuoksuinen kuoriva kaakaosaippua! Hyödyntäen suklaanvalmistuksen sivuvirtana syntyviä kaakaonkuoria, kaakaopavun ainoa osa, jota ei pystytä hyödyntämään suklaanvalmistuksessa. Ekologisuus siis maksimissaan ja saippua paketteineen ZERO WASTE -tuote! 🤎

8. Iho voi paremmin

Vaikka luonnonkosmetiikka ei voi luvata esim. atooppisen ihottuman poistumista, moni ihminen on saanut helpotusta atooppiseen ihottumaan. Syy on todennäköisesti siinä, että luonnonkosmetiikka ravitsee ihoa luonnollisesti, sillä niissä käytetään esim. kylmäpuristettua kasviöljyä.

Tavanomaisessa kosmetiikassa puolestaan käytetään enemmän mineraaliöljyjä, sillä sen vaikutus pehmentää ihoa. Mineraaliöljy ei kuitenkaan ravitse ihoa, eli vaikutus jää usein pelkästään pinnalliseksi.

Luonnonkosmetiikassa käytetyt laadukkaat luonnolliset raaka-aineet, ihosolut tunnistavat usein synteettisiä paremmin ja hyödyntävät niitä myös tehokkaasti.

Siksi ihonhoidon hyvinvoinnin lisäksi, asiaa kannattaa ajatella myös kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Kun ravitset itseäsi, niin sisäisesti kuin ulkoisesti, laadukkailla tuotteilla, sekä kehosi ja luonto kiittää.

Siirtyessäsi luonnonkosmetiikkaan, tuot ihollesi siis aineita, jotka ihosolusi tunnistavat ja joita ne voivat hyödyntää. Tästä huolimatta, osa luonnonkosmetiikan käyttäjistä saattaa kokea kuitenkin käytön alkuvaiheessa, hieman ristiriitaisia tunteitakin aiheuttavan, ihon puhdistusreaktion.

Joten, jos sinulle tavanomaisen kosmetiikan vaihtaminen luonnonkosmetiikkaan aiheuttaa tai on aiheuttanut, iholle näppyjä. Älä kuitenkaan tällaista reaktioita säikähdä, on vaaraton, mutta toki hetkellisesti ikävä, ns. positiivinen vaiva ihosi puhdistumisesta.

On hyvä tietää, että ihosolujen uusiutumisrytmi, on keskimäärin noin kuukausi.

Tässä ajassa ihon tyvisolukerroksessa syntyvät uudet solut siirtyvät uudeksi ihoksi ihon pintaan. Tämän takia usein suositellaankin, että testatessa uuden kosmetiikkatuotteen, kuten esimerkiksi seerumin tai kosteusvoiteen vaikutuksia, tuotetta kannattaa käyttää aina vähintään kuukauden ajan.

Kuukauden aikana nähdään aina paljon paremmin, tuotteiden tarjoamat pitkäaikaisvaikutukset.

Oikein hoidettuna ja luonnonkosmetiikkatuotteiden käyttöä, puhdistusreaktiosta huolimatta jatkamalla, ihon puhdistusreaktio laantuu yleensä noin 2-4 viikon kuluessa viimeistään. Anna ihollesi siis hieman aikaa sopeutua ja uudistua. Tämä kannattaa, sillä palkintona on sinulle entistä ihanampi ja hyvinvoiva iho!

Harkitsetko luonnonkosmetiikkaan vaihtamista?

9. Taloudellinen vaihtoehto

Luonnonkosmetiikan tuotteet ovat usein erittäin riittoisia, jolloin pienikin määrä tuotetta riittää. Sinun ei välttämättä tarvitse, ostaa uutta luonnonkosmetiikkatuotetta joka kuukausi.

Luonnonkosmetiikkaa valmistavat yritykset, ovat myös monesti pieniä perheyrityksiä. Mainontaan käytetty raha on pienempää kuin suurilla brändeillä, jolloin yritykset pystyvät myös selkeämmin näyttämään, miten paljon tuotteen raaka-aineet ja tuotekehitys on maksanut.

Valitsemalla luonnonkosmetiikan, et maksa ylimääräistä suurista lupauksista, joita isot brändit, eivät aina pysty edes välttämättä täysin lunastamaan. Et myöskään maksa ylimääräisistä turhista raaka-aineista, joita ihosi ei myöskään edes välttämättä tarvitse, voidakseen hyvin.

Kun haluat panostaa laadukkaaseen, ihollesi luonnollisen hyvään tuotteeseen, valitse luonnonkosmetiikka. Se on riittoisaa ja pääset maksimoimaan, niin ihosi saamat hyvät, luonnolliset raaka-aineet ja luontokin kiittää.

Sekä usein tuet myös samalla, pienyrittäjyyttä ja uusia, rohkeita tuotekehityksiä markkinoilla. Maailman kosmetiikka-alaa, niin hyvässä kuin huonossakin, dominoivien kosmetiikkajättien sijaan, sekä myös niiden lähes ylivoimaista markkina-asemaakin kilpailuttaen.

10. Voit vaihtaa luonnonkosmetiikkaan myös asteittain

Vaikka luonnonkosmetiikka tuntuisi sinulle heti paremmalta vaihtoehdolta, nykyisten kosmetiikkatuotteiden vaihtaminen kertaheitolla ei ole kuitenkaan, aina paras vaihtoehto.

On järkevämpää käyttää kuitenkin nykyinen tuote ensin  loppuun, mikäli se on sinulle vain mahdollista ja korvata se sen jälkeen, kokonaan luonnonkosmetiikalla. Tämä vähentää myös ympäristön kuormitusta, koska et heitä puolillaan olevia tuotteita, suoraan roskiin ja sitä kautta kaatopaikoille.

(Tiesitkö muuten, että myös FB löytyy esimerkiksi erilaisia kosmetiikka kirppiksiä, jopa avatuille ja vähän käytetyillekin ns. kosmetiikan “hutiostoksillesi” tai tuotteille, mitä et enää pysty tai enää halua, syystä tai toisesta käyttää).

Toiset suosivat silti, nyt käytössä olevia tuotesarjojaan vaihtaessa, nykyisten tuotteiden vaihtamista luonnonkosmetiikkaan, kaikki tuotteet kerrasta tuoteryhmittäin. Tämäkin on myös ok ja vapaasti valittavissa.

Jos haluat kaikki tavanomaiset kosmetiikkatuotteesi kerrasta vaihtaa luonnonkosmetiikkaan, eikä sinulla ole ystävää tai tuttavia, joille aiemmin käyttämäsi tuotteet sopisivat, muistathan silloin katsoa esimerkiksi erilaisia juuri mainittuja FB kirppiksiä tai joitain vastaavia, kosmetiikkatuotteillesi myyntiin tai anna lahjoituksena, vain pelkän poisheiton sijaan.

Näin saatat kerryttää itsellesi samalla myös pientä pääomaa, uusien luonnonkosmetiikka tuotteidesi hankintaan. 😉

Nykyisiä käyttämiäsi tavanomaisia kosmetiikkatuotteita ja luonnonkosmetiikka tuotteita, voit kyllä niin halutessasi, käyttää yleisesti usein myös rinnakkainkin. Jolloin myös nopeutat kyllä silloinkin luonnonkosmetiikan käyttöönottoasi, samalla kun käytät aikaisempia tuotteitasi loppuun.

Vaihdat siis nykyisiä tuotteita luonnonkosmetiikkaan, tuote kerrallaan – eli kun vanha tuote loppuu, korvaat sen tilalle uuden vastaavan tuotteen luonnontuotteella.

Aisti kauneus ja hyvä olo - FLOW COSMETICS TOP 5 -tuotteet
Flow Cosmetics TOP 5 – Flow Cosmetics on pieni perheyritys, joka on valmistanut luonnonkosmetiikkaa jo vuodesta 2004 ja lukeutuu kotimaisten luonnonkosmetiikkavalmistajien pioneereihin. 🇫🇮 Flow-tuotteet valmistetaan Riihimäellä omassa pientehtaassaan, jossa he myös kehittävät itse reseptit ja valmistavat käsityönä tuotteet alusta loppuun saakka. 🍃💚
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta

Harkitsetko luonnonkosmetiikkaan vaihtamista?

Vai joko sinä olet vaihtanut luonnonkosmetiikkaan? Mikä sai sinut tekemään vaihdoksen?

Kiitos, kun jaat kavereillesi

Saatat myös pitää...

1 kommentti

 1. […] Lue myös tämä: Harkitsetko luonnonkosmetiikkaan siirtymistä? Tässä 10 hyvää syytä […]

Kommentointi ei ole käytössä.