Kuva: © Flow Cosmetics ROSE FLORAL WATER luomuruusuvesi
Blogipostauksia

Miksi ja miten kasvovettä tulisi käyttää?

Kiitos, kun jaat kavereillesi

Miksi ja miten kasvovettä tulisi käyttää?

  [Päivitetty 3.7.23, 26.5.22 Julkaistu 16.10.2019. Postaus sisältää  tuotesuosituksia, ei affiliate. ]

Miksi ja miten kasvovettä tulisi käyttää ihonhoidon rutiinissa? Kasvoveden käytöstä on olemassa monta väärää olemusta. Moni ajattelee edelleen, että kasvovesi (engl. Toner) on pelkästään puhdistustuote, jonka tarkoituksena on poistaa viimeisetkin meikin rippeet kasvojen iholta.

Toiset taas ajattelevat, että kasvovesi on täysin turha, koska se ei poista meikkiä eikä varsinaisesti kosteuta myöskään ihoa.

Kasvoveden käyttö on usein ajateltu olevan myös täysin hyödytön ja sen vuoksi, se on jätetty sitten aivan liian usein, päivittäisistä ihonhoitorutiineista kokonaan pois.

Moni on saattanut myös joskus, tahatta kuivattaakin ihoaan entisestään, ihotyypilleen vääränlaisen kasvoveden käytön kanssa. Jos iho kärsii kuivuudesta, rasvoittuville ihoille suunnatut, toisinaan myös alkoholiakin sisältävät kasvovedet, saattavat usein vain kuivattaa ihoa entisestään.

Miksi ja miten kasvovettä tulisi käyttää?

Totuus kasvovedestä ja sen tärkeydestä ihonhoidossa on siis kuitenkin täysin toinen. Kasvoveden merkitys ihonhoidossa on merkittävä ja ilman kasvovettä, ihon hoito ja kosteutus, ei onnistu useinkaan toivotulla tavalla.

Vaikka kasvovedellä kosteutettu vanulappu näyttääkin, onko iholle jäänyt vielä epäpuhtauksia ihonpuhdistuksen jälkeen, sen tarkoituksena ei ole kuitenkaan olla varsinainen puhdistustuote.

Etenkään iltaisin, vaan ennemminkin puhdistuksen “viimeistelijä” ja ihon pH pitoisuuden tasapainottaja, ennen kosteuttavia ihonhoitotuotteita.

Jos vanulapullesi siis kertyy vielä kasvoveden käytön jälkeen, esim. meikkiä tai muuta likaa ja sen runsaudesta riippuen, puhdista uudelleen kasvot vielä paremmin ja huolellisemmin, tai uusi edes kasvovedellä pyyhintä, kunnes vanulappuun, ei irtoa enää iholtasi likaa.


Jos sinun ihosi on pintakuiva, hilseilevä ja tuntuu, ettei myöskään mikään määrä seerumia, öljyä, voidetta tai voidetta auta, syy voi olla myös mahdollisesti kasvoveden käyttämättömyys. Kasvovesi toimii siis myös ns. tasapainottavana väliaineena ihon pH arvolle ihotyypistä riippumatta, edesauttaen hoitavien ja kosteuttavien tuotteiden imeytymistä.

Mitä kasvovesi sitten tekee?

Kasvoveden tarkoituksena on siis tasapainottaa ihosi pH arvoa. Vesi ja puhdistusaineet ovat enemmän emäksisiä, kun taas ihon pinnalla on luonnostaan hapan “suojakalvo”. Käytettäessä iholle toisinaan liiankin vahvoja ja voimakkaita pesuaineita, hapan suojakalvo eli ihon pH tasapaino häiriintyy helposti vielä enemmän.

Tästä syystä, iholle pesun jälkeen laitettavat voiteet ja rasvat, eivät myöskään, pääse imeytymään riittävän hyvin.

Omalle ihotyypillesi soveliaidenkin puhdistusaineiden pH-arvo on tyypillisesti 6,5-9,5 ja vesijohtoveden on 8-8,5. Iholle tasapainoinen pH-arvo on taas noin 5-6.

Liian korkea eli emäksinen ihon pH arvo, saa ihon helposti ärtymään ja kuivumaan. Emäksiselle iholle syntyy helposti myös enemmän ryppyjä ja aurinkovaurioita. Iho saattaa myös herkistyä ja tulehtua tällöin helpommin. Liian hapan iho, taasen ärtyy myös helposti ja voi tuottaa liikaa talia ja rasvoittua vielä enemmän.

Tasapainoinen ihon pH, auttaa siis ihoasi voimaan hyvin ja parantamaan sen omaa vastustuskykyä ja ns. ihon omaa “suojavaippaa”. Ihoa suojaavat mikrobit toimivat sopivasti happamassa ympäristössä. Tällöin mikrobit myös ehkäisevät paremmin luonnollisesti, haitallisten bakteerien kasvua ihollasi.

Hyödylliset mikrobit, tarvitsevat siis aina sopivasti happaman ympäristön, jotta ne voivat ehkäistä paremmin haitallisten bakteerien kasvua ihollasi!

Miksi ja miten kasvovettä tulisi käyttää?

Tyypillisin virhe kasvoveden käytössä

Yksi tyypillisimmistä virheistä kasvoveden käytössä kuitenkin on, että sillä vain pyyhitään nopeasti kasvot pesun jälkeen. Kasvovettä saatetaan kyllä suihkauttaa iholle tai lorauttaa kuivaan vanulappuun ja nopeasti vain, pyyhkäistään äkkiä kasvot.

Tämä aiheuttaa helposti kuitenkin sen, ettei iholle annostu välttämättä riittävästi kasvovettä eikä ihon pH tasapaino, myöskään ehdi näin ollen riittävästi palautua.

VINKKI!

Myös kasvovesi pullosi tyhjenee ennenaikaisesti, mikäli käytät annosteluun kuivaa vanulappua tai pumpulia. Siksi suosittelenkin esikosteuttamaan vanulapun ensin ns. “nihkeäksi”.

Täysin kuiva vanu, imee nimittäin aina ensin itsensä kasvovedelläsi ylisuurella määrällä kosteaksi, ennenkuin siitä irtoaa vielä yhtään mitään ihollesi.

Vesimäärä nihkeäksi puristetussa vanussa on kuitenkin aina niin pieni, että se EI myöskään “laimenna” kasvovettäsi. Hieman alempana on vielä yksi lisävinkki, miten tämänkin voit välttää 😉

Parempi (myös ekologisempi, ilman loputtomia kertakäyttövanulappuja) ja myös itse suosimani vaihtoehto on, että suihkautat kasvovettä suoraan kasvojen iholle ja dekolteelle suoraan pullosta. Tämän jälkeen taputtelet ja imeytät hellästi kasvoveden iholle.


Käyttämäsi seerumi, öljy tai voide kannattaa lisätä samantien hieman vielä kostean tuntuiselle (EI siis märkä, mutta ei kiristävän rutikuivakaan) iholle. Tällöin iho pystyy hyödyntämään ainesosat tehokkaammin, koska ne imeytyvät vielä ihollesi paremmin.

Henkilökohtaisesti suosin siis ennemmin suihkutettavaa kasvovettä, sillä sen saa jäämään iholle paremmin kuin pullosta vain vanulappuun kaadettavan kasvoveden.

Mikäli käyttämäsi kasvovesi on kuitenkin suihkeettomassa pullossa, kokeile lorauttaa sitä hieman puhtaalle kämmenellesi ja taputtele sitä joko toisella kädelläsi kasvojen iholle

tai kämmenet vastakkain, kevyesti toisiinsa painaen (miten itse myös toimin, tällaisella pullovaihtoehdolla) ja imeytä tämän jälkeen kasvovesi hellästi käsistäsi kasvojesi iholle.

Lisää tuotetta vielä hieman lisää niin tarvittaessa, jos siltä tuntuu.


Näillä molemmilla, yllämainituilla annostelutavoilla, tietysti on huolehdittava myös ensin iltaisin, huolellisesta ihon ja meikin puhdistuksesta.

Suositus noin 60sekuntia kestoltaan, yleisesti käytetyn n. 2-10sek. sijaan. Ennen kasvoveden annostelua, jos ei ole enää vanulappua käytössä, mistä tarkistaa ihon puhdistuksen lopputulostulos 😉

  • Säästö sinulle kuitenkin (ja ympäristölle myös) -1 vanulappu per kerta eli keskimäärin 730kpl vanulappuja / vuosi, pelkästään vain kasvovettä annostellessa 🙂
Miksi ja miten kasvovettä tulisi käyttää, aistikauneus.fi Kuva © Flow Cosmetics ROSE FLORAL WATER luomuruusuvesi
Flow Cosmetics ROSE FLORAL WATER – suihkutettava LUOMURUUSUVESI, pH 5,5
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta

Miksi ja miten kasvovettä tulisi käyttää?

Kasvovesi kosteuttaa jopa tunnin käytön jälkeen

Tutkimukset osoittavat, että kasvovesi kosteuttaa ihoa vielä tunninkin sen jälkeen, kun sitä on laitettu iholle. Kasvovettä tulisikin käyttää kasvojen iholla aina riittävästi, aamuin ja illoin ihotyypistä riippumatta.

Mikäli kasvovettä ei käytetä, iho palautuu “normaaliin” pH-arvoon nuoremmalla iällä noin tunnissa. Kun iho ikääntyy, palautuminen voi kestää jopa kahdeksan tuntia.

Ei siis ihme, että moni aikuinen tuskailee kiristävän ja kuivan ihonsa kanssa. Ihon pH-arvo nousee luonnostaan iän myötä (jopa yli 6), jolloin kasvoveden merkitys entisestään korostuu tasapainottamaan sitä.

Kasvovedellä on mahdollisuus tuoda tasapainoa iholle heti käytön jälkeen. Kasvovesi siis tasapainottaa ihosi pH arvoa ja toimii myös ihon “esikosteuttajana”, jonka jälkeen myös seerumit, öljyt ja kosteusvoiteetkin imeytyvät helpommin.

Olet saattanut lukea myös useasta blogista tiskirätti tai kukkamulta esimerkin:

Rutikuiva tiskirätti ei ime pöydälle kaatunutta vettä. Tai jos kaadat rutikuivaan kukkamultaan vettä, se jää kellumaan mullan pinnalle.

Miksi ja miten kasvovettä tulisi käyttää.
Aisti kauneus ja hyvä olo

Kuva: © Flow Cosmetics - Rose Floral Water luomuruusuvesi

Sama tapahtuu myös ihon kanssa. Kasvoveden tarkoituksena onkin myös “avata” ihohuokosia, tasapainottaa ihosi pH ja tehdä tilaa varsinaisille tuotteille, jotka imeytyvät kasvoveden jälkeen näin ollen paljon paremmin ihollesi. Tällöin iho myös pystyy käyttämään tuotteiden ravitsevat ainesosat paljon paremmin.

Yhtenä yksinkertaisena trendinä ihonhoidossa pidetään myös vain pelkän kasvoöljyn käyttämistä pesun jälkeen. Iho kuitenkin voi kuivua ja moni onkin ihmetellyt miksi.

On hyvä muistaa, että vain öljy ei kosteuta, sillä öljyssä ei ole vettä. Kasvoöljy, mikä on kyllä tuotteena hyvä, toimii myös aina paremmin kun iho on ensin pinnaltaan riittävän kostea ja kosteuspitoinen, eli “imukykyinen” (ei siis kuitenkaan märkä), tuotetta levitettäessä.

Aamulla pelkkä kasvovesikin voi kuitenkin myös riittää

Aamulla pelkkä kasvovesikin saattaa myös toisinaan usein riittää ihon puhdistukseen. Illalla on tärkeää puhdistaa kuitenkin aina kasvojen iho puhdistusaineellakin hyvin ja huolellisesti, irroittamaan päivän aikana ihollesi kertynyttä talia, likaa, saasteita ja meikkiä, noin 60 sekunnin ajan.

Iltaisin suosittelen käyttämään ainakin

  • puhdistusainetta
  • kasvovettä
  • ja ihotyypillesi sopivaa ravitsevaa voidetta yöksi, joka on tärkeä ihonkin lepoaika.

Myös seerumi heti kasvoveden jälkeen aamuin ja/tai illoin käytettynä, ennen kasvovoiteen lisäämistä voi olla hyvä vaihtoehto. Etenkin jos ihosi on kovin kosteusköyhä tai iholla tarve muunlaiseen tehohoitoon.

Kuin kasvovesi on kosteuttaville tuotteille, myös seerumit toimivat ns. “väliaineena” ja tehostavat yhtälailla, aina sen päälle levitettävän kosteusvoiteen imeytymistä sekä hoitavia vaikutuksia iholla. Mutta tästä hieman enemmän lisää myöhemmin 🙂

Lue lisää täältä: Onko seerumin käyttö tarpeellista?
(Päivityslisäys 02/20)

Aamulla ihon puhdistusrutiini voi kuitenkin siis olla lyhyempikin. Yön aikana aineenvaihdunta on kaikkien iholla kyllä vilkasta, mutta usein, etenkin kuivemmalle ja herkemmälle iholle, varsinkin talviaikaan,  pelkkä kasvovedelläkin ihon putsaus saattaa toisinaan aamuisin olla riittävä vesipesun sijasta.

Eli kosteuta ja pyyhi ihoasi riittävästi aamulla kasvovedellä, ennen kosteuttavien tuotteiden lisäystä.

Mikäli ihosi on rasvoittuvaa tyyppiä, on silloin kuitenkin usein parempi puhdistaa kasvot, aamuisinkin normaalisti puhdistusaineella ja tämän jälkeen käyttää kasvovettä, sekä lisätä ihotyypillesi soveliaat kosteuttavat ja tasapainottavat ihonhoitotuotteet.

Lue lisää täältä: Miten aloitat kasvojen ihonhoidon puhtailla luonnontuotteilla?

Kuva: © Flow Cosmetics ROSE FLORAL WATER luomuruusuvesi

Miksi ja miten kasvovettä tulisi käyttää?

Näin valitset oikean kasvoveden

Kun valitset kasvovettä, valitse mieluiten alkoholiton vaihtoehto, joka myös kosteuttaa ja hoitaa ihoasi.

Jos kasvovesi kuitenkin kuivattaa ihoasi, siinä saattaa olla myös erilaisia alkoholeja ja ehkä vähemmän  ihotyypillesi sopivia hoitavia ja tarpeellisia ainesosia. Siksi kuten muutkin ihonhoitotuotteesi, valitse kasvovesi ja muut ihonpuhdistustuotteet aina oman ihotyyppisi mukaan.

Tarvittaessa voit kysyä lisäneuvoa ihotyypillesi soveliaissa tuotevalinnoissa aisti(a) aistikauneus.fi tai olemalla yhteydessä esim. omaan kosmetologiisi.

Yleisesti ottaen, tänä päivänä, liki kaikki ihonhoitotuotteet ja kasvovedetkin ovat alkoholittomia. Varsinkin ei rasvoittuvan ihon tuotteissa, alkoholia on enemmän vain muunneltuna tai muuten tuotteessa, hyvin vähäisiä määriä.

Alkoholia on käytetty enemmän niin sanotusti vain tuotteen säilyvyyden lisääjänä, joka myös haihtuu usein tuotteesta, jo ennen edes iholle levitystä. Tässä yhteydessä kuitenkin korostuu jo mainittu, valitse aina omalle ihotyypillesi suositeltu ihonhoitotuote.

Poislukien tietysti on erityisesti, esimerkiksi ns. erittäin rasvoittuvan ihon hoitoon tarkoitetut tuotteet, joita harvemmin on edes markkinoilla saatavilla, muuten kuin erityisihonhoidon, erityiskosmetologien tai ihonhoitolääkärien kautta.

Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta

Tässä sinulle vinkkejä miksi ja miten kasvovettä tulisi käyttää. Käytätkö sinä jo kasvovettä?


Pinnaa postaus Pinterestiin niin löydät sen myöhemminkin

Miksi ja miten kasvovettä tulisi käyttää?

Kiitos, kun jaat kavereillesi

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. […] kun ihonpuhdistuksen jälkeen aina korostetaan, että kuinka on tärkeää käyttää myös kasvovettä, jolla palautetaan mm. ihon pH ja edistetään näin siitä seuraavan tuotteen (esim. seerumi) […]

  2. […] Lue myös tämä: Miksi ja miten kasvovettä tulisi käyttää? […]

Kommentointi ei ole käytössä.