Blogipostauksia

Vapaat radikaalit ja vaikutus ihoosi – Miten minimoida?

Kiitos, kun jaat kavereillesi

[postaus sisältää tuotesuosituksia, kaikki affiliatelinkit *merkitty. Päivitetty 29.7.22]

 

Vapaat radikaalit ja vaikutus ihoosi – Miten minimoida?

Ilman happea ei ole elämää. Vaikka happi on energianlähde elimistöllesi ja sen solutoiminnalle, joka hengityksellä kehossasi muodostuu kuitenkin myös vapaita happiradikaaleja – kutsutaan myös happiatomeiksi, koska niiden uloimmalla kehällä on parittomia elektroneja.

 

Vapaita radikaaleja syntyy aineenvaihduntareaktioissasi koko ajan.

 

Hapen vapautuminen ja kuljetus ovat siis elimistösi ja sen solutoiminnan keskeinen ilmiö ja elinehtosi, mutta hapesta muodostuu myös soluissasi yhdisteitä, joita kutsutaan juuri näiksi vapaiksi radikaaleiksi (lat. radicals perusteellinen ja kreik. oksys hapan).

Vapaa radikaali on siis joko atomi tai molekyyli, jonka uloimmalla elektronikehällä on aina pariton määrä niitä elektroneja.

Vapaat radikaalit – Soluvaurio

Koska nämä atomit kuitenkin pyrkivät AINA parilliseksi, se “varastaa” aina toiselta yhdisteeltä elektronin, jolloin tapahtuu tämä hapetusilmiö eli ‘hapettumisprosessi’. Näin saa alkunsa myös mahdollinen soluvauriosi.

Tämä vastaava myös tapahtuu, kun esimerkiksi halkaiset omenan ja se muuttuu ruskeaksi – eli se hapettuu.

Tämä vastaavaa myös tapahtuu, kun esimerkiksi halkaiset omenan ja se muuttuu ruskeaksi – eli se hapettuu. Jos taas puristat halkaistun omenasi päälle sitruunamehua eli antioksidantteja, voit estää omenasi hapettumisen.

Jatka postauksen lukemista ja löydät lisätietoa sekä tarkennusta antioksidanteista ja kuinka ne vaikuttavat ihoosi ja hyvinvointiisi, sekä tekevät myös vapaat radikaalit sinulle vaarattomiksi tai siis vaarattomammiksi.

Kuinka hidastaa ja minimoida vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita ja siten hidastaa muun muassa vanhenemistasi. (1964 tri Denmar Harnam free radicals theory of aging)

 


 

Vapaita radikaaleja syntyy aineenvaihduntareaktioissasi koko ajan.

 

Vapaita radikaaleja syntyy aineenvaihduntareaktioissasi siis koko ajan. Soluvaurio tilanne muuttuu vaaralliseksi kuitenkin vasta, kun niitä syntyy enemmän kuin mitä oma puolustusjärjestelmäsi kestää.

Vapaiden radikaalien määrä elimistössäsi on siis se, joka vahingoittaa solutoimintaasi, josta syntyy myös eräänlainen happimyrkytys. Tämä tapahtuu kun solukalvojesi rasvahapot härskiintyvät, jolloin solusi vaurioituvat ja kuolevat.

Eli solusi altistuvat tällöin myös niin sanotulle oksidatiiviselle stressille. (Tri Denmar Harman, 1956)

vapaat radikaalit - iho ikääntyminen

 

Vapaat radikaalit – Mikä taas aiheuttaa niiden lisääntymisen ihollasi?

Vapaiden radikaalien lisääntymistä ihollasi aiheuttavat ja lisäävät, tahdoit tai et, muun muassa:

 • UV-säteily ja otsoni
 • ilman happi
 • saasteet
 • eri sairaudet
 • liian voimakas liikunta
 • epäterveellinen sekä puuttellinen ruokavalio ja sen lisäaineet
 • tupakointi
 • runsas alkoholin käyttö
 • stressi
 • väsymys

Eli aika kaikille meistä, voimme useammankin kuin vain yhdenkin kohdan listasta ruksata, vähintään ainakin ilman hapen meistä jokaikinen kohtaamme joka ikinen sekunti, sekä UV-säteiltä ja saasteilta myös täysi mahdottomuus täysin piiloutua.

Näiden vapaiden radikaalien seurauksina elimistössäsi voi syntyä taas esimerkiksi:

 • elimistösi huonokuntoisuus
 • sydän- ja verisuonisairaudet
 • syöpä
 • ja ennenaikainen vanheneminen nyt varmasti, etenkin kun ihosta puhumme.

MUISTA,
että esimerkiksi runsaan auringonpalvonnan haittavaikutukset näkyvät ihollasi yleisemmin vasta noin 10-20 vuoden viiveellä ja harvempi tupakoitsijakaan heti ensi henkosilta rypistyy, mutta ihosolut eivät unohda turhanpäivästä kaltoinkohtelua, vaan muistaa ne KAIKKI vuosikymmenienkin takaiset erheet, valitettavasti… 😀

Jo eletty on onneksi jo mennyttä aikaa, pääasia huolehtia tästä tulevaan, kun silläkin on aina huomattavan positiivinen vaikutus ihosi kuntoon sekä kokonaishyvinvointiisi. ❤️

 

Lue myös: Miksi hoitaisin ihoani ja mikä siinä on tärkeintä…?

 

vapaat radikaalit

 

Vapaat radikaalit – niiden vaikutus ihoosi?

Ihosi on erityisen altis kaikkien radikaalien vaikutuksille, koska niiden aiheuttamia vaurioita syntyy, niin ulkoisten haittavaikutusten takia kuin myös sisäisesti verenkiertosi kautta. Etenkin vanheneva iho on erityisen herkkä jo mainitulle oksidatiiviselle stressille.

 

Vaikka emme voi hidastaa vanhenemista, voimme minimoida vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita ja siten hidastaa vanhenemista.

(tri Harnam 1964, ns. free radical theory of aging).

 

Ihosi siis myös “vanhenee” juuri erityisesti vapaiden radikaalien vaikutuksesta, koska radikaalit aiheuttavat siinä niin sanotusti luontaisesti olevien rasvojesi härskiintymistä l. lipidiperoksidaatiota.

Vapaat radikaalit vaurioittavat muun muassa:

 • solujesi perimän kantajia eli solutuman DNA:ta
 • lipoproteiineja, jotka kuljettavat veressäsi olevia rasvoja
 • ihosi elastiinia ja kollageenia valmistavia fibroblastisoluja
 • soluväliaineesi mukopolysakkarideja, jotka vaikuttavat taas ihosi kosteuspitoisuuten
 • solukalvoja, joiden läpäisevyys puolestaan heikkenee
vapaat radikaalit
Antioksidantit antavat kiltteinä omalta elektronikehältään molekyylille siltä puuttuvan elektronin. Sanotaankin, että antioksidantit lisäävät vuosia elämääsi ja elämääsi vuosia. ❤️

 

Vapaat radikaalit – Antioksidantit

Antioksidantit eli hapettumisen estäjät reagoivat vapaiden radikaalien kanssa tehden ne vaarattomiksi, muun muassa estäen ja korjaten soluvauriotasi. TÄRKEINTÄ antioksidantit antavat siis AINA omalta elektronikehältään molekyylille siltä puuttuvan elektronin, tervehdyttääkseen elektronin. 

Ei siis todellakaan turhaan sanottu, että antioksidantit lisäävät vuosia elämääsi ja elämääsi vuosia.

Kosmeettisesti antioksidantit estävät ihosi ja kehosi vanhenemista sekä ylläpitävät myös nuorekkuuttasi estämällä muun muassa ohjelmoitua solukuolemaa (apoptoosi).

Elimistösi synnyttää kyllä itse osan niistä antioksidanteista mitä se tarvitsee, sekä osa saadaan ravinnosta, osa lisäravinnosta – joko synteettisinä tai  luonnon orgaanisina ravintoainena.

 


 

Itse suosittelen niistä vahvasti jälkimmäistä. Olen jo 10 vuotta PELKÄSTÄÄN ravinnon ohessa tehostanut ravintoani sekä ravinteitani, päivittäin vain luontaisilla, ravintoon rinnastettavilla orgaanisilla ravintoaineilla.

Tähän päädyin aikanaan valmistuttuani ammattini puolesta hakemalla hakien ja vertaillen, hyvänlaatuisia ravinnon täydentäjiä niin oman ihonhoitoni tueksi ja myös asiakkailleni kauneushoitolassani ihonhoidon sekä -tuotteiden ja myös tottakai, kokonais hyvinvointinnin tueksi.

 

Lue lisää tästä: Hyvinvointia luonnosta – Onko käyttämäsi ravinto riittävää?

 

Kosmetologiopiskeluaikana diagnosoitu oma MS-tautini ja myös hoitajatausta, reilu parikymppisenä sairastettu bulimia saivat minut perehtymään asioihin kauneudenhoitoalan opintoja ja ihonhoitoakin enemmän kokonaisvaltaisesti, vaikka toimivatkin tuolloin ensin, asioiden tärkeyteen herättäjinä.

 

Luonnon aineiden imeytyminen sekä vaikutusten tunne, onkin myös ollut sittemmin itselläni aivan eri kuin niitä edeltävien synteettisten valmisteiden.

 

Hyvin nopeasti, jos ei jopa välittömästi huomasin myös aikanaan lisäntyneen energiani ja paremman jaksamisen, kun kehoni sai riittävästi ja kokonaisvaltaisesti päivittäin monipuolisesti, kaikkia tarvitsemiaan lukemattomia ravintoaineita, muun ravinnon ohella.

Sekä ehdottomasti, myös erittäin nopeasti ammattilaisena havaitsin ja näin jo ihollani tapahtuneita positiivisia muutoksia, esim. kirkkaus ja heleys iholla antioksidanteista sekä kosteustasapaino ja tasaisuus.

 

Siitäpä juuri aikanaan alkunsa, myös Aistin yksi motoistakin:

Kauneus alkaa sisältäpäin – Ravitse ihosi kauniiksi!

 

vapaat radikaalit

 

 

 

 

 

 

Vapaat radikaalit

 

Tri Denmar Harmam tosiaan totesi jo 1964, että vaikka emme voi estää ikääntymistämme, voimme minimoida vaurioita joita vapaat radikaalit aiheuttavat ja siten hidastaa vanhenemistamme. Antioksidantit säilyttävät ihosi terveenä ja kauniina, sekä estävät ja hidastavat ryppyjesi syntyä ja muita ihon vanhenemisen merkkejä, kuten muun muassa hyperpigmentaatiota.

Hyperpigmentaation eli ihon liiallisen melaniinintuotannon taustalla on yleensä liiallinen altistuminen UV-säteilylle tai vaikka syvällä ihossa ollut näppy tai myös kehon hormonaaliset muutokset. Hyperpigmentaatio onkin yleisempää naisilla kuin miehillä, vaikka toki heilläkin voi yhtä hyvin esiintyä.

Todettu on, että myös hyperpigmentaatiolta torjuvien antioksidanttien korkein määrä on ihon uloimmissa kerroksissa (prof. Lester Parker, Kalifornian yliopisto).

 

Ja on myös todettu, että esimerkiksi C-vitamiinin, joka on tärkeimpiä antioksidantteja, ulkoinen käyttö auttaa muun muassa hyperpigmentaation torjumisessa!

 

C-vitamiinilla on ulkoisesti käytettynä monipuolinen vaikutus ihoon (tri Christian Montastier).

Kun C-vitamiinia käytetään ulkoisestikin, pitoisuus on ihollasi 20-40% korkeampi kuin vain pelkällä sisäisellä käytöllä!

Askorbiinihappo eli C-vitamiini toimii antioksidanttina suojaten UV-säteilyn haitoilta. Se virkistää kollageenin tuotantoa, rauhoittaa tulehduksia sekä vaikuttaa ihonväriin ja pigmenttiläiskien syntymiseen säännöstelemällä melanogeneesiä.

 

C-vitamiinia iholle

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue lisää tästä muun muassa C-vitamiinista ja muista ravintoaineista ihosi hyväksi: Ravinto ja ihosi hyvinvointi, onko merkitystä?

 

UV-altistus laskee C-vitamiinin määrää ihossasi. Joten syö siten aurinkoaikaan, kuten tottakai myös muulloinkin, mikä on aina tärkeätä, reilusti C-vitamiinia sisältäviä kasviksia, marjoja ja vihanneksia sekä suosi myös C-vit. sisältävää kosmetiikkaa ihollesi aina kun mahdollista.

 

Muista – kun C-vitamiinia käytetään ULKOISESTIKIN, pitoisuus on ihollasi 20-40% korkeampi kuin vain pelkällä sisäisellä käytöllä!

 

vapaat radikaalit - C-vitamiinia muun muassa näistä

 

 

 

 

 

Vapaat radikaalit – ulkoinen suoja

[bloggaus jatkuu vielä näiden jälkeen, lue lisää.. ]

 

Esimerkiksi  C-vitamiini tuotteita ULKOISEEN käyttöön kotimainen *Lumene [Valo] Vitamin C Hyaluronic Essence -seerumi on erinomainen, edullinen kirkastava ja kosteuttava.
Tätä on muun muassa itselläni kulunut jo reippaasti kuluneen kesän aikana aurinkovoiteeni alla päivisin lisäkosteuttamaan ja vitaminisoimaan ihoani ja yhtälailla myös yövoiteen alla, palauttamaan ja kirkastamaan ihoani päivän rasitteista. Edullinen, riittoisa ja helppo ottaa myös mukaan, suosittelen.

Toiset absolut suosikit itselleni ja ehdottomasti syksyn saapumista, kesästä palautumista käytölleni odottava *MOSSA Facial Oil Vitamin Cocktail – Ihoa uudistava kasvoöljy ja myös jo nyt käytössäni oleva tyrni ja vadelma ja erittäin antioksidanttipitoinen, ihana *Mossa Vitamin Cocktail Multi-Use Mask yönaamio.
Sekä kun tyrnistä ja antioksidanteista puhe, jos aurinko ja tuuli kuivattaa tai vaikkei, muutenkin ylläpitoon ja ennaltaehkäisyyn, suosittelen
*MOSSA Rich Repair Sea Buckthorn Lip Balm -Tyrni Huulivoide, helppo kuljettaa mukana.

MOSSA-luonnonkosmetiikan tuotteiden tehoaineet saadaan pohjoisen luonnon jalokivistä, eli marjoista. MOSSA-tuotteet koostuvat ihollesi välttämättömistä vitamiinikoostumuksista ja marjojen siementen rasvahapoista, jotka ovat tiivistyneet kasveihin pohjoisen lyhyen kesän aikana erityisen intensiivisiksi.

MOSSA -nimi juontaa juurensa englanninkielisestä sanasta moss, joka tarkoittaa sammalta suomeksi. Sammaleiset mättäät ovat hyvin tyypillinen kasvuympäristö, jossa pohjoisen marjat kasvavat: metsät, nurmet ja suoalueet. MOSSAN tehokkaat aktiiviset raaka-aineet on saatu näiden pohjoisen timanttien vitamiineista ja antioksidanteista.

Nämä luonnon omat tehoaineet saavat pohjoisen lyhyen kesän yöttömissä öissä kasvavat marjat selviytymään karuissakin ääriolosuhteissa, ja siksi suojaavat myös ihoasi vapailta radikaaleilta. Lyhyt kesä saa marjat tiivistämään paljon vitamiineja ja välttämättömiä antioksidantteja, jotka ihosi tunnistaa ja osaa käyttää tehokkaasti ravinnokseen. 

Mossa-tuotteet sopivat kaikille ihotyypeille, myös herkälle iholle. Kaikki MOSSA tuotteet on kehitetty ja valmistettu Latviassa ja ne ovat ECOCERT sertifioituja.

 


Vapaat radikaalit – sisäinen suoja

[bloggaus jatkuu vielä näiden jälkeen, lue lisää.. ]

 

Sisäinen  suoja – Ehdottomasti omat suosikkini on jo vuosien päivittäisellä käytöllä ACTIC ELIXIR -todellinen elinvoimainen antioksidantticoctail, Arktisen luonnon alkuvoimaa, 100% orgaanisesti! Antioksidanteilla, sisäisestikin nautittuna on huomattava positiivinen etu myös ihosi hyvinvointiin ja ulkonäköön.

FLOW TYRNI – Tyrni on luonnonvaraisista marjoistamme se kaikkein ravintorikkain. Siinä on siis runsaasti myös ihollesi niitä erittäin tärkeitä antioksidantteja C-vitamiinia sekä E-vitamiinia, ravintokuitua sekä niin elimistöllesi ja ihollesikin hyödyllisiä Omega rasvahappoja.

FLOW PUOLUKKA – Oma ehdoton suosikkimarjani puolukka  ja vaikka käytän TyrniFlowtakin päivittäin, tarvittaessa menee kyllä oman makuni mukaisesti, tarvittaessa PuolukkaFlowta iltapäivän aikana vielä lisäpussi. Aamuni aloitan kuitenkin sekä-että. VINKKI! Teen vesipulloon tai isoon lasiin mixauksen 1pss TyrniFlowta sekä 1pss PuolukkaFlowta sekoituksen veden kera ja NAM! Päivä lähtee ihan uusin sväärein käyntiin ja energia pysyy hyvin yllä.

Vaikka vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudessa moni muu marja, tyrnin lailla rynnistää puolukan ohi, mutta erilaisten antioksidanttien määrässä puolukka on kuitenkin todellinen supermarja. Ja niitä antioksidanttejahan ne ihosolutkin kaipasivat (vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäksi).

Muistan kun FLOW PUOLUKKA tuli markkinoille ja FLOW TYRNIä ei vielä ollut, huomasin jo silloin todella nopeasti lisä kirkkauden ihossani (ne antioksidantit ) sekä hiusteni hyvinvoinnin. Jotka tietenkin Flow Tyrnin aloituksen myötä vielä tehostuivat. ARCTIC ELIXIR kuulunut joka aamuuni jo 10v. ajan Ja VINKKI nro2 lirauta Elixiriä aamuisin FLOW juomasi/mixin sekaan. Toimii!

Vuodesta 1997 korkealaatuisia orgaanisia hyvinvointituotteita valmistanut suomalainen yhtiö ARCTIC NUTRITION FINLAND, jonka tuotekehitystyön johtoajatus on solujemme hyvinvointi: Kun Sinun solusi voivat hyvin, sinäkin voit hyvin.

Kehosi solut uudistuvat koko ajan – Jatkuvasti.

Aikuisen ihmisen keho uudistaa 10-50 miljardia solua JOKA PÄIVÄ. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa uudistuvien solujesi laatuun – joka päivä. -Tällä myös merkittävä etu ihosolujesi sekä näin myös ihosikin hyvinvointiin. Kauneus alkaa sisältäpäin – Ravitse ihosi kauniiksi! -Aisti

 

Lue myös tämä: NOKKONEN – se poltteleva paholainen vai ravintoaine runsas tehoyrtti?

 


 

 

Vapaat radikaalit – Vitamiinien ja kivennäisaineiden käyttö kosmetiikassa

Sisäisesti saatuna vitamiinit ja kivennäisaineet ovat siis kuitenkin AINA ENSISIJAISIA, koska ihosi ensisijainen ravitsemus tapahtuu aina verenkiertosi kautta ja tärkeimmät tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet saadaan ihollesi ravinnostasi. 

Antioksidantit – yleinen vaikutus ja hyöty

Ensinnäkin antioksidantteja on lukuisia ja tutkimuksienkin mukaan niitä yhdistelemällä voidaan luoda myös erittäin tehokas verkosto, jossa kaikki siinä olevat verkoston antioksidantit vahvistavat toinen toistensa vaikutuksia.

Antioksidantit myös muun muassa, esimerkiksi:

 • parantavat kehosi immunijärjestelmää
 • parantavat muistiasi
 • estävät sairauksia, jopa mahdollisesti perinnöllistenkin sairauksien puhkeamista
 • ylläpitävät kehosi sekä ihosi nuorekkuutta
 • hidastavat vanhenemistasi estämällä solukuolemaa
 • vahvistamalla solutoimintaasi parantavat terveyttäsi ja elämänlaatuasi
 • voivat estää pigmenttihäiriöitä ja jopa ihosyöpääkin, suojelemalla ihoasi

 

 

Vapaat radikaalit – Sisäisesti käytettävät antioksidantit ja niiden vaikutus ihoosi

Tärkeimmät sisäisesti käytettävät ihoon vaikuttavat antioksidantit ja vitamiinit ovat ehdottomasti C- ja E-vitamiinit, joista molempia isosti sisältävät muun muassa myös liki kaikki, kaikkien poimittavina olevat suomalaiset metsämarjat erityisesti niistä tyrni ja lakka sekä myös mustaherukka ja toki kaikki muutkin, mutta näissä erityisesti on korkeimpia C-vitamiinipitoisuuksia.

 • C-vitamiini paransi immunijärjestelmääsi ja fibroblastisolujesi toimintaa ja kun kehosi ei kykene sitä muodostamaan, on sitä saatava myös aina ravinnostasi. C-vitamiini myös vahvistaa kapillarejasi ja stimuloi kehossasi hyaluronihapon muodostusta, joka auttaa erinomaisesti muun muassa ihosi kosteuspitoisuuteen.
 • E-vitamiini on oikea anti-age antioksidantti, joka muun muassa suojaa ihoasi UV-säteilyltä sekä otsonin aiheuttamilta soluvaurioilta. E-vitamiini parantaa myös immuunijärjestelmääsi, estää ihosi vanhenemista, parantaa verenkiertoasi sekä estää niin sanottujen ikäpigmenttien syntyä, joita lipofuskiinit aiheuttavat. Lipofuskiinia (kellanruskea väriaine) syntyy solukalvojen rasva-aineiden hapettuessa.
 • Lipoiini- eli tioktiinihappo todellinen superantioksidantti, joka tehostaa toisten antioksidanttien vaikutusta. Kehosi valmistaa sitä myös itse, mutta saat sitä myös ravinnostasi, muun muassa peruna, pinaatti sisältävät sitä.
 • Q10 eli ubikinoni on solujesi energiamolekyyli, parantaen ihohengitystäsi. Iän myötä senkin määrä kehossasi vähenee. Muun muassa merenantimissa, lohessa ja luomulihassa esiintyvä Ubikinoni on vitamiinien tapainen aine.
 • Glutationia kehosi valmistaa myös itse, mutta myös sen määrä kehossasi vähenee ikäsi myötä. Saat glutationia muun muassa kasviksista ja hedelmistä, kananmunista. Glutationi on elimistösi yksi tärkeimmistä  molekyyleistä, joka parantaa myös immuunijärjestelmääsi ja tehostaa myös C-vitamiinin vaikutusta kehossasi. Stressi taas vähentää solujesi glutationipitoisuutta.

Näiden antioksidanttien tehostajina toimivat vielä niin sanotut apuantioksidantit kuten muun muassa esimerkiksi flavonoidit, karoteenit, hivenaineet, B-vitamiinit ja aminohapot ynnä muut. Eli lista on aika loputon, joten jätetään jo niistä tähän tällä kertaa 😀 Kun pelkästään antioksidantteja on ylipäätään yli 8000 erilaista….

 


 

Vapaat radikaalit – Kosmetiikka ja antioksidantit

 

Kosmeettisissa tuotteissa on kuitenkin jo myös kauan käytetty, jos ei jopa aina (todennäköisesti) myös erilaisia antioksidantteja, suojelemaan niin itse tuotetta härskiintymiseltä, että estämään myös osaltaan ihoasi vanhenemista.

Antioksidantit joita on aina paljon käytetty kosmetiikassa ovat olleet juurikin muun muassa eri vitamiinit, kivennäisaineet, entsyymit, flavonoidit, ja ubikinoni eli Q10. Kosmetiikassa yhdistellään yleisesti useampiakin antioksidantteja parhaan mahdollisen tuloksen saamiseksi ihonhoidossa. Alla kappaleen lopussa vielä hieman listausta yleisimmistä käytetyistä kosmetiikan antioksidanteista.

 

Lue lisää tästä: Miksi eri kivennäisaineet ovat tarpeen ihosi hyvinvoinnille?

 

Kosmetiikan antioksidantit antavat ns. eksogeenista suojaa, sitomalla itseensä juuri niitä vapaita radikaaleja ja näin myös paremmin estävät hapettumisketjuja ihosi pintasoluissa.

Kuten myös sisäisesti ravinnolla suositellaan kokonaisvaltaisuutta, kun ei vaan riitä, että syödään vain yhtä tai ei ollenkaan yhtään mitään, esimerkiksi vitamiineja ja muita välttämättömiä ravintoaineita tulosten ja ylläpidon saamiseksi omassa hyvinvoinnissasi.

Ihonhoidossa yhtä lailla, puhutaan kokonaisvaltaisesta hoidosta ihotyyppisi mukaisesti ja kyllä, siihen sisältyvät yhdessä myös niin sisäinen kuin ulkoinen ihosolujesi huolehtiminen ja ylläpito pitkäkestoisia tuloksia saavuttaakseen. Pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys tuo tuloksia 😀 

Ei riitä, tai sen kyllä huomaa siis näkee, jos ei mitään tee tai ole tehnyt, ulkoisenkaan hyvinvointinsa eteen. Ja ei, en tarkoita nyt mitään median luomia kauneusihanteita ja muoti-ilmiöitä ulkonäön suhteen.

Esimerkiksi kansainvälisesti ja myös Suomessakin kasvavasti jo vuosikymmenien ajan ja edelleen kasvavasti esiintyvä ihosyöpä,on yksi erittäin hyvä syy välittää edes hieman myös ulkoisesta ihonhoidostasi ja sen huolenpidosta.

Auringon ultraviolettisäteily on esimerkiksi ihosyövän tärkein (vai yleisin?) yksittäinen aiheuttaja.

 

Olennaista on nimenomaan niin sanottu kokonais kumulatiivinen annos eli se, kuinka paljon olet saanut ultraviolettisäteilyä KOKO elämäsi aikana.

(Kaikki aika lasketaan vastasyntyneestä vanhusikään saakka, kun UV säteet eivät poistu ihonalaisista kudoksista, kuten taas Uvb säteiden tuoma päivetys ja D-vitamiinitaso halenee ja vähenee.)

 

Tämän takia sairastumisriski on juuri suurin varsinkin iäkkäämmillä ja ulkotöitä tekevillä/tehneillä sekä isosti muuten UV-säteilylle altistuneille, vaikka ei olisi ihoaan koskaan varsinaisesti “polttanutkaan”. Se oli se solumuisti, mistä oli jo aiemmin mainintaa…

Tyvisolu- ja okasolusyöpä syntyvät herkästi alueille, mitkä ovat altistuneet eniten ultraviolettisäteilylle eli vapaalle radikaalille. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi kasvot, päälaki, ylävartalo ja kädenselkäsi.

UV-säteistä, niiden vaikutuksista ja käyttäytymisestä ihosoluissasi tarkoituksena kirjoittaa enemmän jo toivottavasti seuraavan tai hyvin pian, jo työn alla olevan postauksen yhteydessä.

Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta

 


 

Vapaat radikaalit – Kosmetiikka ja antioksidantit

Tyypillisimpiä ja myös ehkä yleisempiä nykyisin käytettäviä antioksidantteja kosmetiikassa, on muuan muassa:

 • vitamiinit C ja E, jotka myös täydentävät toisiaan yhdessä käytettynä.
 • entsyymit, muun muassa: SOD eli superoksididismutaasi, glutationi
 • polyfenolit, erityisesti flavonoidit ja antosyaanit
 • Q10 ja kreatiini (Kreatiini: Kehosi valmistaa kreatiinia luonnollisesti ja se auttaa vähentämään mm. ikääntymisen merkkejä. Ikääntyessäsi sen tuotanto kuitenkin hidastuu. Antaa energiaa ihollesi samalla tavoin, kuin kehollesi.
 • Levät. Erilaisten levien on itse suojauduttava kuivuudelta, kylmyydeltä sekä myös UV-säteilyltä ja kehitettävä näin ollen myös omat antiradikaalinsa. (prof. Jacques Leclerc)
 • punaiset ja mustat kukat (ruusu, tulppaani, puna-apila, musta orkidea, kamelia), suojaavat kapillaareja
 • granaattiomena, rypäleet, taateli
 • kaakao, kahvi ja tee, suojaavat UV-säteilyltä ja säteilyttämiseltä
 • kivennäisaineet: magnesium, mangaani, kupari, seleeni, sinkki
 • sekä tottakai myös kotimaiset marjat, kultajyvämme, jotka sisältävät mm. C- ja E-vitamiinia, SOD (tyrni ainakin) sekä antosyaania (mustikka erityisesti sekä variksenmarja ja mustaherukka, sisältävät eniten antosyaaneja).

 

Tässä siis hiukan listattuna myös kosmetiikassa käytettävistä antioksidanteista ja aivan varmasti asiaa enemmän selvittäessäsi, lista jatkuisi vielä paljon pidemmälle. Antioksidantteja kun on paljon erilaisia.

Ajattele, yli 5000 vuotta sitten jo egyptiläisetkin tiesivät ja ymmärsivät, kuinka estää vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita: ruumiit balsamoitiin eteerisillä öljyillä sekä erilaisilla yrttiuutteilla.

Nykyisin meillä on antioksidantit (toki ne samat luonnontuotteet, hedelmät marjat yms. olivat varmasti myös jo yli 5000v. sitten… 😅) ja vaikkei niillä balsamoidakaan poismenomme jälkeen (ainakaan tietääkseni?!). Eikä myöskään vanhenemistamme voida estää, mutta kyllä, sen tuomia haittoja voimme vähentää.  Niin sisäisesti kuin ulkoisesti.

t. Emilia the antioksidantti addikti ja vapaiden radikaalien vastaan taistelija ja syystä ❤ 


 

Vapaat radikaalit minimointi

Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta

 

 

Postauksen aineiston tukena on tietojen tarkistamiseen, lähteinä käytetty ensisijaisesti omaa ammattitietoa sekä -materiaalia ja myös kirjallisuutta mm. Una Nuotion Kerro, kerro kuvastin sekä netin kattavaa nykytietoutta aiheesta.

 

Kiitos, kun jaat kavereillesi