Puolukka
Blogipostauksia

PUOLUKKA – Ihosi anti-age supermarja – Miten?

Kiitos, kun jaat kavereillesi

[postaus sisältää tuotesuosituksia, affiliatelinkit on *merkitty]

 PUOLUKKA – Ihosi anti-age supermarja – Miten?

Puolukka – Vaccinium vitis-idaea

Puolukka on hapokas marja, joka sopii hyvin myös ihoasi kirkastavaan, virkistävään ja elvyttävään ihonhoitoon. Kuten erilaisissa ihonhoitotuotteissa; puhdistuotteissa, seerumeissa, kosteusvoiteissa, kuorinnoissa ja naamioissa.

Erityisesti erilaisia vegaanisia versioita, joita on ollut jo hyvin pitkän aikaa markkinoilta ja kotimaisestakin tuotannosta saatavilla. Hyvä Suomi!

Saati miten ikuisuus kauan sitä on eli aina, käytetty myös kotoisasti survomalla ja tekemällä ihollekin virkistäviä erilaisia kasvonaamioita. Kuten toki muistakin metsiemme ja luonnon varannoista. 

Kun tänä päivänä emme kuitenkaan aina elä enään niin luonnon kanssa välittömässä yhteydessä, on toki helpompaa kun tuotteet saatavilla myös valmiiksi käyttövalmiina ja purkitettuina ❤️

Puolukka

Vihattu rakastettu punainen metsiemme aarre, oma henkilökohtainen suosikkini jo vuosien ajan ja jota erittäin syystä voit myös kutsua supermarjaksi. Toivon itse, että puolukka saa vielä paljon, mustikan ja muiden puolukkaa suositumpien marjojen tavoin, vielä lisää tutkimuksia, tuloksia ja enemmän suosiota arvokkuudestaan.

Niin kehon sisäiseen huoltoon kuin mitä on hyödyistä jo nykyisin tiedossa sekä jatkuvasti selviää tutkimalla lisää. Sekä vastaavasti myös saa aivan varmasti vielä enemmän jo olevien runsaiden nykytietojenkin lisäksi, myös ulkoisenkin käytön hyödyistä ja siihenkin vielä nykyistäkin enemmän arvostusta ja suosiota.

Puolukka

Mikä ihaninta tottakai, kun suosion ja kysynnänkin kasvaessa, että puolukat on usein myös vuosittain niin sanottu “varma marja ja sato” ja hyvin paljon jää silti vielä vuosittain poimimatta metsään. Pari viikkoa mustikkaa myöhäisemmän kukintansa ansiosta sato on yleensä parempi.

Mihin taas aina myötävaikuttaa, usein vielä epävakaatkin alkukesän Suomen lämpötilat tuntien, pölyttäjien olemiseen työn surinassaan. Kuten muistat biologian oppitunnilta kukat ja mehiläiset ja niiden yhteisvaikutuksen. Ei synny jälkeläisiä, tässä tapauksessa satoa ilman. Suomennettuna “huonot mustikkavuodet” ei ole koskaan tietenkään mustikoiden vika.

Vaan ilmaston, joko on vielä liian kylmää ja pölyttäjiä ei ole vielä riittävästi paikalla. Tai on esimerkiksi niin superkuiva ja lämmin vuosi, että varvut ns. kuivuu ja nääntyy ( tämä kai harvempaa kuitenkin Suomen alkukesistä…😂  mutta kyllä myös tottakai mahdollistakin).

Näin ollen siis puolukka sato on juuri siitä syystä usein paljon varmempi kukintojensa pölyttäjien ansiosta. Vaikka mustikan, joka myös erittäin isosti  supermarjamme sekä erittäin paljon myös ihon ulkoisessakin hoidossa hyödynnettävä marja. En ala niitä tämän enempää luettelemaan tämän postauksen yhteydessä, vaatii ja ansaitsevat ehdottomasti vielä omansa 💙

Puolukan hyvikset – mitä niissä on happaman maun lisäksi?

Vitamiineja ei ole niin isosti kuin useimmilla muilla marjoilla, mutta ne antioksidanttien määrät. ❤️ Puolukka on niissä voittaja, kuten on tullut jo aiemmissakin postauksissa ilmi.

Antioksidantit suojasivat ihoasi, rajoittamalla ihosolujasi vahingoittavien vapaiden radikaalien syntymistä. Antioksidantit voivat täten auttaa ulkoisesti ehkäisemään ihosi ennenaikaista vanhenemista. Puolukan arbutiini kirkastaa ja vaalentaa taas ihoasi, ehkäisten muun muassa pigmenttiläiskien syntyä. 

Lue lisää vapaista radikaaleista tästä: Vapaat radikaalit ja vaikutus ihoosi – Miten minimoida?

Puolukka ei siis sisällä niin suuria määriä vitamiineja, eikä kivennäisaineita, se päihittää silti muut kasvikunnan tuotteet antioksidanttipitoisuudellaan.

Ja ne ihosolusi taas rakastivat niitä antioksidantteja ❤️

Lisäksi luonto kun on niin hyvin viisas, aivan kuin se myös kertoisi meille ikäänkuin värikoodein, mihin kyseinen marja on myös erityisen hyvä.

Aistin valikoimasta löydät jälleen pian myös esimerkiksi puolukkaakin sisältävää kosmetiikkaa!

Luonnon värileikkejäkö ja hyöty vihjailuako?

Esimerkiksi punaisia antosyaaneja mitä puolukka sisältää, on apua muun muassa sydän- ja verenkiertossairauksiin ja ylipäätään sisäisiin elimiin. Onko se sitten sen paremman verenvirtaamisenkin apu, jota pitkin ravinteet, antioksidantit sekä arbutiini aina kulkevat sisäisesti, myöskin ihosolujesikin käytettäväksi, kun ihosi sävy vain pelkästään aina alkaa kirkastua ja heleentyä, myös puolukan sisäisellä käytölläkin?

Mustikan ja tummien sinertävien marjojen antosyaanit ovat taas tunnetusti silmienkin hyväksi. Noh, etenkin meillä täällä pohjolassa, missä myös metsämustikoitakin kasvaa luonnostaan, myös varmasti enemmistökin meistä on sinisilmäisiä.

Tyrnin ja myös lakan, jotka kellertävät/oranssit värit auttavat muiden hyötyjensä lisäksi, erityisen hyvin myös runsaan rasvahappopitoisuutensa ansioista myöskin ihosikin hyvinvontiin. Kuten tottakai kaikki marjat, toisilla niistä on vain vielä enemmän omia erityispiirteitä minkä vuoksi ja miten.

Kuten jo paljastin aiemmin tässä postauksessa, löydät pian jälleen Aistin valikoimasta, myös puolukkaa sisältävää kosmetiikkaakin!


Tiesitkö jo?

Guaranan marja muistuttaa taas ihmisen silmää ja tästä löydät paljon lisätietoa, jo kautta-aikojen käytetyn guaranan monikäyttöisyydestä hyvinvointisi tueksi. Lue tästä lisää: GUARANA – virkeyttä, antioksidantteja, suojaa ja rasvan polttoa. Miten?


Kuin siis luonto myös tarjoaisi värikoodeja ja muita vinkkejä, joilla voit paikallistaa myös erityisiä vaikutuksia ja hyötyjä… Tämä väriasia oli nyt enempi tällaista visuaalisen väriaddiktin henkilökohtaista pohdintaa, mutta pakko kyllä itsekin myöntää nyt asian loogisuutta. Se mitä luonto saati tiede on asiasta mieltä, voi kyllä olla myös jotain ihan aivan muuta 😅

Kun tottakai ylipäätään se, että syöt mitä vain marjoja ja kasviksia kaikkinensa mikäli mahdollista, on jo aina enemmän hyötyä kuin haittaa.

Terveydenkin kannalta on hyvä, että marjoja syödään monipuolisesti osana terveellistä ruokavaliota. Tällä hetkellä suositus marjojen käytöstä on vähintään noin 100 grammaa marjoja päivässä. Määrä vastaa noin 2 desilitraa. Siinäkin hyvä hyvä suosia usean värisiä, kuten muissa kasviksissakin.

Puolukkaa voit silti huoleti syödä suosituksia enemmänkin, jo matalakalorisuutensakin vuoksi. Puolukalla ei ole siis havaittu liikasaantia isoillakaan annoksilla, enkä kyllä ole ainakaan minä kuullut vastaava muistakaan marjoista, mutta on hyvä huomioida tottakai yksilöllisyys kaikessa käytössä.

Puolukan terveyshyödyt saat yhtä lailla tuoreesta, kuivatusta sekä pakastetustakin puolukasta.

Mustikasta ja tyrnistäkin kun jo kerta myös mainitsin, sekä varmasti myös vielä ruusunjuurestakin ja sen hyödyistä myös ihonhoidossakin, niin sisäisesti ja ulkoisesti, enemmän vielä omia postauksia varmsti joskus myöhemmin. Nyt kuitenkin takaisin taas jo puolukkaan. ❤️

Puolukka – monien positiivisten ominaisuuksiensa vuoksi todellista pohjoisen luonnon voimaa!

Puolukan siemenöljyn ominaisuuksiin kuuluu myös sen ihoa kirkastava vaikutus! Kun puolukka on niin hapokas marja, sopii se erittäin hyvin myös ihoasi kirkastavaan, virkistävään ja elvyttävään ihonhoitoon.

Lisäksi puolukka sisältää kyllä muun muassa C- ja E-vitamiinejakin, noin 5-10% päivittäisestä tarpeestasi eli vähemmän kuin useat muut luonnonmarjamme, mutta kuittaa sitten niillä lukuisemmilla antioksidanteillaan takaisin. ❤️

C-vitamiiniakin on siis melko niukasti, vain noin 5 mg/100 g (mustaherukassa esimerkiksi jopa 120 mg/100 g).

Puolukassa on kuitenkin esimerkiksi paljon flavonoleja, jotka toimivat juuri myös niinä antioksidantteina eli ehkäisevät silloin myös solujesi hapettumista aka. myös ikääntymisen ja vapaiden radikaalienkin aiheuttamia ihosolujesi muutoksia aka. siksi erinomainen anti-age marja. Kivennäisaineista puolukka sisältää erityisesti mangaania.

Lue myös tästä lisää: Miksi eri kivennäisaineet ovat tarpeen ihosi hyvinvoinnille?

Muuten puolukan ravintoarvot, 100g puolukkaa sisältää vain noin 56 kcal, joten puolukka on todella vähäkalorinen marja. Joten on laihduttajan tai muuten ruokavaliotansa tarkkailevan ja huomioivan suosikki.

Vaikka luontaista sokeria 100g puolukkassa on kuitenkin jopa 8,2g, mutta kun todellisuudessa puolukka on kuitenkin niin hapan marja, ettet sen luontaista sokeria edes maista. Tästä myös muun muassa hiukan jo tutkittujakin lisätietoja puolukan terveyshyödyistä kaiken muun hyödyn lisäksi, ole hyvä.

-“Maapallon pohjoisimmissa osissa, kuten Suomessa, puolukan terveyshyödyt ovat vielä parempia, sillä mitä pohjoisemmassa marja kasvaa, sitä paremmat ominaisuudet puolukassa on.”  –kotimaatutuksi.fi

Lisäksi useiden tutkimuksen valossa puolukasta on apua myös verensokeripiikkiesikin kurissa pitämiseen. Tämä auttaa taas pitämään tottakai myös insuliiniasikin aisoissa ja mikä taas auttaa myös painonhallinnassasikin.

Kilojen karistamisen teho puolukalla liittynee myös siihen, että se auttaa suolistoasikin voimaan paremmin ja myös pitämällä huolta terveydestäsi sekä hyvinvointia tukevasta bakteerikannastasi. Tämänkin uskotaan myös liittyvän pitkälti puolukan erittäin runsaaseen ja monipuolisiin antioksidanttipitoisuuksiin.

Puolukka sisältää lisäksi runsaasti myös erilaisia orgaanisia happoja ja tällä myös, on todennäköisesti osuutta sitten niihin kaikkiin puolukan tarjoamiin terveysvaikutuksiisi ja myös sen suolistoasikin hoitavaan rooliin.

Anti-age puolukka

Puolukka on siis ulkoisesti käytettynä myös erityisen tehokkaana pidetty anti aging –tuote. Ne on ne antioksidantit, siksi. Puolukan pienen pienistä siemenistä uutetun öljyn rasvahappojen, yhdessä marjan huikeiden  antioksidanttisten yhdisteiden lisäksi ja kanssa, ne auttavat taistelemaan ikääntymistäsi vastaan.

Yhdessä ne vahvistavat ihoasi ja ovat erittäin tehokas ase näkyvän ikääntymisesi ennaltaehkäisyyn. Mahdollisesti ärtyneelle ja auringon ahavoittamalle, myös polttamallekin ihollesi, sopii puolukka erittäin hyvin myös.

Tiesitkö?

Tutkimusten mukaan erityisesti puolukan antosyanidit auttavat juuri sekä suojaamaan että korjaamaankin myös UVA-säteiden vaurioita niin ihollasi kuin myös silmissäsikin, kun on myös sisäisestikin nautittu, tottakai.

Puolukka sopii erittäin hyvin myös ihoasi piristävään kasvohoitoon ulkoisesti.

– Puolukassa kun on kuitenkin riittävästi C-vitamiinia, bentsoehappoa ja luontaisia happoja, jotka kuorivat ihoasi kuin luonnostaan kuorivat ja käytettävät hedelmähapotkin. Puolukan marja esimerkiksi sisältää luonnostaan sitruuna-, omena-, parkki- ja salisyylihappoja.

Olet niistä kaikista varmasti jo kuullutkin kosmetiikan yhteydessä puhuttavan ja ehkä ovat sinullekin jo tuttuja käytön myötä? Ja hyvä jos on 🙂

Ps. Jo pian, toivottavasti jo syyskuussa, viimeistään lokakuussa löydät siis jälleen Aistin valikoimasta taas kosmetiikkaa, jotka niitäkin, juuri mainittuja happojakin sisältävät ja ylläripylläri kyllä, myös puolukkaa ja suomalaisuus tulee näkymään erittäin vahvasti useammissakin tuotteista 😉

Suosituksia

Koska näin ei kuitenkaaan ihan vielä ole, niin tässä vielä muutamia yhteistyökumppaneidemme puolukkaa sisältäviä tuotteita, joita voin vain lämpimästi suositella:

Kotimaisen, Riihimäellä käsin valmistetun ja rakeeton, vegaaninen arktista villipuolukkaa sisältävä kirkastava hedelmäentsyymikuorinta ja naamio. Erinomainen myös herkällekin iholle ja luonnonsavet, arktinen puolukka sekä mansikka kirkastavat ja tasoittavat myöskin C-vitamiinipitoisina ihosi sävyä.  *FLOW COSMETICS Lingonberry Bright Mask – Kirkastava Kuorintanaamio 120ml sekä jälleen myös

Latvialaisen MOSSAn taidonnäyte puolukkaa ja erittäin paljon ihonhoidossa hyödynnettävän myöskin äärimmäisen antioksidanttirikkaan ja C-vitamiinipitoisen vadelman, kosteuttava komba yhdessä hyaluronihapon kanssa yhdistettynä, kosteuttavat ihosi välittömästi tehden siitä ihanan raikkaan ja täyteläisen näköisen.
*
MOSSA Juicy Jelly Hyaluronihapposeerumi kasvoille 100 ml

*MOSSA Rich Comfort Hydration Cream- Tehokosteuttava voide 50ml
MOSSA Rich Comfort Hydration Cream on taas yhdistelmä mm. puolukkaa ja myöskin erittäinen antioksidanttipitoista hillauutetta ja on loistava täyteläinen, erittäin ravitseva ja erinomainen valinta, varsinkin kylmiä kelejä ja talvea kohti jällen siirryttäessä. Varsinkin jos ihotyyppisi on enemmän kuiva tai kuivahko iho.

Voiteessa on yhdistetty puolukka- ja hillauutteet sekä bisabolia*, jotka yhdessä sekä rauhoittavat kiristelevän kuivaa ihoasi ja suojaavat sitä myös ympäristönkin haittatekijöitä vastaan.

*Bisabol = luonnollinen raaka-aine, saadaan esim. brasiliassa esiintyvän Candeia-puun kuoresta – muun muassa nopeuttaa ihon paranemista, toimii antibakteerisesti, hillitsee melaniinisynteesiä eli ihon pigmentinmuodostusta ehkäisemällä melanosyyttejä stimuloivien hormonien tuotantoa – ehkäisee pigmenttiläiskien muodostumista ja vaalentaa myös jo syntyneitä läiskiä. Suojaa sieni-infektioilta sekä vapailta happiradikaaleilta ja parantaa myös muiden raaka-aineiden ihonläpäisevyyttä.


Ja hei, puolukanhan keräysaikaa metsistä on just nyt ja marjat on jo, tai Suomen sijainnistasi riippuen, ehkä vielä parhaimmillaankin kun puolukoiden ravintoainepitoisuushan kasvoi aina sen kypsyessä. Niin toivottavasti on vielä lähistölläsi kerättävääkin…

Tässä kätevä löytynyt kypsyysmittari paikkakunnittain ja ei pitäisi enää liiemmin raakileitakaan kautta maan löytyä, jos et nyt aivan Ivalon korkeudella pohjoisessa juuri nyt ole. Odota sitten vielä hetki 🙂 Alempana vielä hieman myös lukuja kypsymismäärästä ja kuinka monta miljoonaa noin kiloa, jää vuosittain vielä metsään.

Puolukka

Puolukka-aika

Puolukka-aika kestää normaalisti noin elokuun lopulta lokakuun alkuun tai jopa halloihin saakka, jos olemme oikein onnekkaita ja parhaimmilta marjapaikoilta voit saada satoa jopa yli 100-500 kg hehtaarilta. Niin ei lopu silloin ihan heti kesken, vaikka olisi poimijoita ruuhkaksikin asti paikalla…

Niin ja ei kinastella silloin sellä mättäillä, kun aivan varmasti kaikille riittää ja vaihdetaan tarvittaessa vain sijaintia jos tunkua, niin ehkäpä löydät silloin vain itsellesi vielä paremmatkin apajat 😀  Suomessa vuosittainen puolukkasato vaihtelee kuitenkin noin 180–500 miljoonan kilogramman paikkeilla.

Sitä poimitaan vuosittain silti vain noin 100 miljoonaa kilogrammaa ja kaupalliseen käyttöön vain noin 5–10 miljoonaa kilogrammaa, eli ei siis pitäisi ihan heti loppua kesken! (Lähteet Wikipedia ja Martat).


Olethan siis jo käynyt/käythän myös keräämässä omasi, mikäli vain vielä ennätät ja oman osasi tulevan talven yli säilöön. Jos keräystilanne meni kuitenkin jo osaltasi ohi tai et siitä edes välitä tai kykene, muista aina marjojen eri jälleenmyyjätkin, himokerääjät tai torikauppiaat ja myös kauppojen pakastealtaatkin. 😀

Ne ovat helmiä, viimeistään kun oma pakastin alkaa olla jo kerätyistä marjoista talven tullen ja kevättä kohden tyhjä…

Suosithan niistä kuitenkin aina ensi sijaisesti suomalaista, niin saat varmasti parhaimmistoa luonnon tarjoamista antimista ja antosyaani- sekä antioksidantti ja vitamiini- ynnä muut pitoisuuksiltaan, jotka ovat tiivistyneet kylmän talven jälkeen, marjoihin pohjoisen lyhyen kesän aikana, aina erityisen intensiivisiksi! 😍

t. Emilia – puolukka, lempimarjani – heviuser ❤️


ps.
Viime postauksessa jo vähän lupailin, että tämä seuraava postaus olisi jo UV-säteiden vaikutuksista, mutta nyt sen suuritöisyyden ja oman menneen kesäloma-aikani vuoksi. Sekä meillä nyt myös jo Suomessa isosti, alkaneen syyskauden etenemisen myötä. Vaikka just nyt jälkihelteitäkin osittain on vielä tarjolla.

Keskitytään juuri nyt enempi ajankohtaisempiin aiheisiin meillä ja on siis jo pöytälaatikossa ainakin toistaiseksi vielä tekeytymässä, ehkä valmistuu sitten talven aurinkolomakaudeksi tai viimeistään vaikka ensi kesäksi.

Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta

Kiitos, kun jaat kavereillesi

Saatat myös pitää...