Blogipostauksia

NOKKONEN – se poltteleva paholainen vai ravintoaine runsas tehoyrtti?

Kiitos, kun jaat kavereillesi

NOKKONEN – Urtica dioica

[postaus sisältää sekä tuotesuosituksia, affiliatelinkit *merkitty]

Nokkonen on villivihanneksistamme tunnetuin, helppo tunnistaa ja vaivaton poimia (hanskat käsissä!). Hyvänmakuinen ja se on varsinainen ravintoainepakkaus, siinä on esimerkiksi pinaattiin verrattuna monin verroin enemmän ravintoaineita.

Nokkosen polttavan ulkokuoren alla piilee siis todellinen supervilliyrtti!

Nokkonen

Tiesitkö?

Nokkonen on erittäin C-vitamiini- ja rautapitoinen. Nokkosessa on C-vitamiinia viisinkertaisesti appelsiiniin verrattuna. Pinaattiin verrattuna nokkonen on seitsemän kertaa rautaisempi. Myös muitakin vitamiineja, erityisesti karoteeneja, on kohtalaisen paljon. Lisäksi nokkonen sisältää erilaisia kivennäis- ja hivenaineita.

Nokkosen lehtiä voidaan käyttää ruokana pinaatin tapaan. Nokkonen kuuluu myös kauppayrtteihin. (Lähde: Wikipedia)

Lue myös: Hyvinvointia luonnosta – Onko käyttämäsi ravinto riittävää?

 

Kerää nuoret lehdet ja versot

Paras nokkosen poiminta-aika on alkukesästä ennen kukintaa. Myöhemmin kerää nokkosista vain lehdet, ja nekin ennen nokkosen kukintaa.

Nokkosen lehdet ovat parhaimmillaan siis alkukesästä. Myöhemmin kannattaa kerätä syötäväksi vain ylimpiä lehtiä, mutta kun nokkospuskaa on leikattu, sen latvat tuottavat taas uusia pieniä lehtiä, joten säännöllinen sadonkorjuu pitää nokkosviljelmän hyvälaatuisena.

Nokkosta voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla nopeasti ryöpätyt lehdet.

Kansanperinteen mukaan nokkonen auttaa sekä reumatismiin, munuaiskiviin ja astmaan. Ainakin on myös hyvä diureetti eli lisää virtsan eritystä, ja sisältäen myös paljon rautaa, runsaasti C-vitamiinia ja proteiinia.

Nokkonen

 

 

 

 

 

 

Tieto uusimmasta postauksesta sähköpostiin
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta

 

Huomioi ja muistathan:

Lehdissä ja varressa on poltinkarvoja, jotka polttavat ikävästi kosketuksesta ja saavat aikaan kihelmöiviä rakkuloita, joten käytä AINA kerätessä suojakäsineitä!

Nokkoset kerää haitallisesti myös vaikuttavia nitraatteja. Siksi ravinnoksi käytettäviä nokkosia ei pidä kerätä liian mehevämultaisista, typpipitoisista paikoista esimerkiksi navettojen reunustoilta tai lannoitetuilta viljelymailta.

Kuivaus sekä kiehautus tosiaan poistavat poltinkarvojen pistävyyden. Kiehautus lisäksi alentaa myös nokkosen nitraattipitoisuutta, mutta samalla menetetään osa sen ravintoaineista. Enemmän nokkosen käsittelystä ja säilytyksestä ravintoa varten, esimerkiksi; martat.fi 

 

Lue myös tämä: Ravinto ja ihosi hyvinvointi, onko merkitystä?

Lue lisää tästä: Miksi eri kivennäisaineet ovat tarpeen ihosi hyvinvoinnille?

 

Tiesitkö, että villiyrtit toimivat myös ihonhoidossa?

Nokkoset on kevään ihan ensimmäisiä yrttejä. Sen versot puskevat jo maaliskuussa lumenkin läpi. Kuten jo mainittu, ravintona aivan pienet nokkoset ovat niitä parhaita. Kosmetiikassa taas, nokkosta voi käyttää aivan koko kasvukauden. Vahvat oksaalihapot eivät haittaa ulkoisessa käytössä.

Nokkonen sisältää paljon piitä, pii hoitaa hiuksia ja tukee niiden kasvua. Se onkin siksi hyvin tunnettu, juuri *hiustenhoidossa ja myös *ihonhoidossa. On siis tehokas sisäisesti sekä ulkoisesti.

 


Aistin tuotteista nokkosta sisältävät sisäisesti nautittavaksi, Arctic Nutrition Flow Tyrni sekä Flow Puolukka, että Arctic Elixir.


 

Nokkonen on tehokas sisäisesti sekä ulkoisesti.

Nokkonen ihon- ja hiustenhoidossa

Nokkosen tiedetään vahvistaa ja virkistää ihoa, edistävän verenkiertoa ja antaa hiuksillesi vahvuutta ja kiiltoa. Nokkosta käytetäänkin paljon kun on erittäin mineraalipitoinen yrtti, ulkoisesti kosmetiikassa, esimerkiksi erilaisissa hiustenhoitotuotteissa, kuten *shampoissa ja *hoitoaineissa sekä hiusnaamioissa.

Nokkosen tiedetään hoitavan, muun muassa erilaisia iho-ongelmia, hilseilevää päänhakaa ja edistävän myös hiustenkasvua.

Kosmetiikassa nokkonen sopii erinomaisesti kaikille ihotyypeille, mutta erityisesti rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle. Sama sisäisesti, sopii kaikille ja edesauttaa osaltaan, ihon sekä hiusten hyvinvoinnissa. Nokkonen lisää ihon pintaverenkiertoa. Siksi sitä lisätään mineraalipitoisena, usein myös erilaisiin kasvovesiin ja *kasvo- sekä *vartalovoiteisiin.

 

Tieto uusimmasta postauksesta sähköpostiin
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta

Nokkosella on myös ihoasi pehmentävä vaikutus ja on anti-inflammatorinen, eli tulehdusta rauhoittava. Sekä kuten jo mainittu, erittäin vitamiinirikas, sisältäen C-vitamiinin lisäksi myös A ,B, E ja K-vitamiineja.

Lue lisää täältä: D-vitamiini myös ihosi hyvinvointiin – miksi?

 

Erityisesti nokkosen versoista löytyy myös erilaisia hivenaineita, flavonoideja, lehtivihreää (klorofylli = orgaaninen molekyyli, jonka avulla kasvit yhteyttävät) sekä sitruuna- ja piihappoja. Nokkosen juuresta, löytyy lisäksi vielä parkkihappoja sekä steroleja.

 


Todellinen supervilliyrtti!

INCI: Urtica dioica / Nettle extract

Nokkonen on ruohokasvi, jonka alkuperämaa on Tiibetistä. Eli aika valtaisan matkan on saavuttanut, levitessään jo kautta maailman! (engl. nettle / ransk. ortie / saks. Brennessel / jap. Gobo)

Dioscorides teki siitä lemmenlääkettä ajanlaskumme alussa, keittämällä sen siemeniä viinissä.


YRTTIEN KÄYTÖN HISTORIASTA

 • Jo muinaiset kansat ovat kautta aikojen käyttäneet yrttejä parantamiseen
 • Yrttien käytöstä, ensmmäiset historialliset maininnat löytyvät jo vuodelta 3700 ekr.
 • Hippokrates tunsi jo 460 ekr. 234 parantavaa yrttiä
 • Dioscirides tunsi vuonna 50 jkr. 500 kasvia

 

Nokkosesta käytetään enimmäkseen lehtiä, jotka sisältävät runsaasti ennen kaikkea klorofylliä ja myös lisäksi vitamiineja, oligoaineita, lesitiiniä, muurahaishappoa ja sektiini-nimistä ainetta, joka edistää ruuansulatusta.

Muita nokkosen vaikutuksia on verenkierron edistäminen, supistaminen ja päänahan hilseilyä estäminen sekä myös hiustenkasvun edistäminen.

Kosmetiikan klorofylli tulee nimenomaan nokkosesta.

Tiesitkö?

Kansanlääkinnässä on aikananaan harjoitettu ihonhoidossa nokkospiiskausta!!! eli urtikaatiota, jolloin ihoa on HAKATTU nokkosilla, mutta syystä. Iho nousi tällöin (aivan varmasti… auts.) paukamille, verenkierto elpyi ja iho parani.

En suosittele, kyseistä metodia kuitenkaan itse kokeiltavaksi. Tänä päivänä onneksi paljon lempeämpiäkin tapoja, samoille lopputuloksille. 💗


Nokkonen Urtica dioica

 • supistava
 • verenkiertoa parantava
 • estää hilseilyä
 • edistää hiustenkasvua
  • A-, B-, C, E, K-vitamiinit
  • kuitu- ja proteiinipitoinen kasvi
  • klorofylli
  • rautaa
  • magnesiumia
  • rikki
  • fosfori
  • muurahaishappo
  • piihappo

Nokkosta käytetään paljon hiustenhoidossa ja myös käytetty kansanlääkinnässä reumakääreissä.

Lähteet Todellinen supervilliyrtti! -eteenpäin: Yrttien käytön historiaa ja Yrtit esityksen koonnit, SKYO Leena Kalliomaa. Una Nuotio: Kerro kerro kuvastin, Otava, Keuruu 2009. Ulla Kivimäki, Maarit Hirvonen: Hoitavat tuoksut, aromaterapiaopas, Hämeenlinna 1993. Valitut Palat Oy, Suomen terveyskasvit, Tampere 1983. Marko Lindberg: Lapin ja Pohjois-Suomen rohdos ja luontaistuotekasveista Kuopion Yliopiston julkaisuja, A. Farmaseuttiset tieteet 8, Kuopio, 1993

Muut lähteet: Omaa tieto-, osaamiskantaa yrteistä.


Nokkosihottuma Urtikaria

Nokkosihottuma eli urtikaria on  hyvin nopeastikin syntyvä tarkkarajainen ja punainen koholäiskä. Nokkosihottumaa voi olla elimistön puolustusjärjestelmän aiheuttama reaktio infektiolle, hyönteisen pistolle, jollekin ruoka-aineelle, lääkeaineelle tai kosmeettiselle aineelle.

Myös fysikaalisten tekijöiden, kuten hankauksen, paineen, kylmän tai kuuman aiheuttamana, saattaa syntyä välitön nokkosihottuma iholle.

Tieto uusimmasta postauksesta sähköpostiin
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta


Dermografismi

Fysikaalisen nokkosihottuman alalajiksi voidaan myös luokitella dermografismi. Dermografismin oireita ovat kutina ja ajoittaiset nokkospaukamat. Kosmetologit tekevät dermografiatestin usein ihonhoidon yhteydessä, myös atooppiset ihotyypit muun muassa erottuvat testillä helposti.

Normaalisti ihoon tulee raapaisutestissä esineen levyinen punainen jälki, mutta dermografismissa nousee muutamassa minuutissa raapaisua leveämpi jälki. Atoopikoilla testissä raapaisujälki muuttuu valkoiseksi, hetken punoituksen jälkeen. Johtuen atoopikoille tyypillisestä verisuonten supistelutaipumuksesta.

Lähteet: Halsa-Lehto Anna-Liisa, Härkönen Anni, Raivio Taina: Ihonhoito kauneudenhoitoalalle, WSOY, Helsinki, 2002

Nämä selvyydeksi nokkosyrtin, nokkosihottumien, urtikaatioiden (nokkopiiskaus) erillisyyden kanssa.

Muuten suosittelen kosmetologina ehdottomasti, hyötykäytä tämä maaginen supervilliyrtti, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin!

Lue lisää täältä: Mistä syystä ihosi kosteuspitoisuus alenee? 6 hidastavaa apukeinoa

 


Nokkonen

Muutamia muita tekstissä ilmenneitä nokkosen ominaisuuksia, sekä myös niiden hyödyistä sekä ulkoisesti, että sisäisesti:

 • Klorofylli:
  • Lehtivihreä eli klorofylli näkyy puiden lehdissä vihreänä värinä.
  • Maailman merkittävin molekyyli.
  • Vihreä väri ahmii auringonvaloa, ja muuttaa valoenergian sellaiseen muotoon, jota eri kasvit voivat käyttää sokereiden valmistukseen.
  • Samalla ilmakehäämme vapautuu myös happea!
  • Ilman lehtivihreää maapallolla ei olisi hengitysilmaa. Ihmiselämää, ilman klorofylliä, ei olisi mahdollista! 
  • Ilmakehän raikastaja ja hapettaja siis myös, vihreän sävyn lisäksi!
 • Oligoaineet:
  • Kuten ravinto-opissa, myös kosmetiikassa on todettu, että jopa enemmän kuin kivennäisaineita, elimistö tarvitsee vitamiineja.
  • Kosmetiikka käyttää niitä kaikkia ulkoisesti ja nimittää niitä oligoaineiksi eli kaikkein pieni molekyylisimmiksi hivenaineiksi.
  • Aikaansaavat myös elintärkeitä biologisia reaktioita ihossa, joten ovat myös ihon hyvinvoinnille perusedellytys.
  • Puutoksia aiheuttavat yleisesti ikä, stressi sekä yksipuolinen ravinto.
 • Piihappo:
  • Piihappo nimitystä on vanhastaan käytetty sekä ortopiihaposta ja muista piitä sisältävistä hapoista, mutta myös piidioksidista (SiO2), usein tekemättä sen ja happojen välille tarkkaa eroa.
  • Tarkkaan ottaen piidioksidi ei ole happo, mutta se on sekä orto- että metapiihapon (H2SiO3) anhydrid. (Lähde: Wikipedia)
 • Muurahaishappo:
 •  Lesitiini:
  • Lesitiini sopii todella hyvin hiustenhoitoon. Voi hyödyntää kuivien latvojen hoidossa.
  • Myös hiuspohja hyötyy lesitiinistä. Erinomainen lisä muun muassa hiusnaamioissa.
  • On yksi ihon omista, luonnollisista ainesosista. Siksi lesitiini sopii erityisen hyvin myös ihonhoitoon.
  • Lesitiini vahvistaa ihon omaa suojausta. Se tekee ihosta puolustuskykyisemmän, ulkoisia ärsykkeitä vastaan.
  • Toimii iholla antioksidanttina, torjuen ikääntymisen merkkejä.
  • On humektantti, kerää kosteutta puoleensa ja pitää siten ihon kosteutettuna. Lesitiinin hydrofiilinen eli vettä puoleensa vetävä ominaisuus, nesteyttää tehokkaasti ihoa!
  • Linolihappopitoinen, auttaa ihoa myös säilyttämään kosteuttaan sen vuoksi. On sekä kosteutta keräävä, että kosteutta pidättävä vaikutus.
  • Lesitiinipitoisilla tuotteilla on pyritty hoitamaan iho-ongelmia kuten aknea ja ekseemaa
  • Muuttaa ihon rakennetta auttaen vaikuttavia aineita tunkeutumaan syvemmälle ihoon. Lesitiiniä käytetäänkin siksi usein kantajana, kuljettamaan esimerkiksi lääkeaineita syvemmälle ihoon.

 

 

Kiitos, kun jaat kavereillesi

Vastaa