Blogipostauksia

NOKKONEN – se poltteleva paholainen vai ravintoaine runsas tehoyrtti?

Kiitos, kun jaat kavereillesi

NOKKONEN – Urtica dioica

[Päivitetty 4.6.22 / postaus sisältää sekä tuotesuosituksia, affiliatelinkit *merkitty]

Nokkonen on villivihanneksistamme tunnetuin, helppo tunnistaa ja vaivaton poimia (hanskat käsissä!). Hyvänmakuinen ja se on varsinainen ravintoainepakkaus, siinä on esimerkiksi pinaattiin verrattuna monin verroin enemmän ravintoaineita.

Nokkosen polttavan ulkokuoren alla piilee siis todellinen supervilliyrtti!

 

Nokkonen

Tiesitkö?

Nokkonen on erittäin C-vitamiini- ja rautapitoinen. Nokkosessa on C-vitamiinia jopa viisinkertaisesti appelsiiniin verrattuna. Pinaattiin verrattuna nokkonen on taas seitsemän kertaa rautaisempi.

Muitakin vitamiineja, erityisesti karoteeneja, on kohtalaisen paljon. Lisäksi nokkonen sisältää myös paljon erilaisia kivennäis- ja hivenaineita.

Nokkosen lehtiä voidaan käyttää vaikka pinaatin tapaan ruokana. Nokkonen kuuluu myös kauppayrtteihin. (Lähde: Wikipedia)

 

Lue myös: Hyvinvointia luonnosta – Onko käyttämäsi ravinto riittävää?

 

Nokkonen – Kerää nuoret lehdet ja versot

Paras nokkosen poiminta-aika on alkukesästä ennen kukintaa. Myöhemmin kerää nokkosista vain lehdet, ja nekin ennen nokkosen kukintaa.

Nokkosen lehdet ovat parhaimmillaan siis alkukesästä. Myöhemmin kannattaa kerätä syötäväksi vain ylimpiä lehtiä, mutta kun nokkospuskaa on leikattu, sen latvat tuottavat taas uusia pieniä lehtiä, joten säännöllinen sadonkorjuu pitää nokkosviljelmän hyvälaatuisena!                                                   


                                                     Nokkosta voit säilöä sekä kuivaamalla tai
pakastamalla nopeasti ryöpätyt lehdet.Nokkonen              

Kansanperinteen mukaan nokkonen auttaa
sekä reumatismiin,
munuaiskiviin ja astmaan.

Ainakin nokkonen on myös hyvä diureetti eli lisää virtsan eritystä,
ja sisältää myös paljon rautaa, erittäin runsaasti C-vitamiinia sekä myös proteiinia.

 

 

 

 


 

Huomioi ja muistathan:

Lehdissä ja varressa on aina poltinkarvoja, jotka polttavat ikävästi kosketuksesta ja saavat aikaan kihelmöiviä rakkuloita, joten käytä AINA kerätessä suojakäsineitä!

Nokkoset kerää haitallisesti myös vaikuttavia nitraatteja. Siksi ravinnoksi käytettäviä nokkosia ei pidä kerätä liian mehevämultaisista, typpipitoisista paikoista esimerkiksi navettojen reunustoilta tai myöskään mistään lannoitetuilta viljelymailta.

Kuivaus sekä kiehautus tosiaan poistavat poltinkarvojen pistävyyden. Kiehautus lisäksi alentaa myös nokkosen nitraattipitoisuutta, mutta samalla menetetään osa sen ravintoaineista. Enemmän tietoa nokkosen oikeaoppisesta käsittelystä ja säilytyksestä ravintoa varten, esimerkiksi; martat.fi 🙂

 

 

Lue myös tämä: Ravinto ja ihosi hyvinvointi, onko merkitystä?

Lue lisää tästä: Miksi eri kivennäisaineet ovat tarpeen ihosi hyvinvoinnille?

 

Tiesitkö, että villiyrtit toimivat myös ihonhoidossa?

Nokkoset on kevään ihan ensimmäisiä yrttejä. Sen versot puskevat jo maaliskuussa, jopa lumenkin läpi. Kuten jo mainittu, ravintona aivan pienet nokkoset ovat niitä parhaita. Kosmetiikassa taas, nokkosta voi käyttää aivan koko kasvukauden. Vahvat oksaalihapot eivät haittaa ulkoisessa käytössä.

Nokkonen sisältää muun muassa paljon piitä, pii hoitaa hiuksiasi ja tukee niiden kasvua. Se onkin siksi hyvin tunnettu, juuri *hiustenhoidossa ja myös *ihonhoidossakin. On siis tehokas yrttinä sekä sisäisesti sekä ulkoisesti.

 


Aistin tuotteista nokkosta sisältävät sisäisesti nautittavaksi, Arctic Nutrition Flow Tyrni sekä Flow Puolukka, että Arctic Elixir.


 

Nokkonen on tehokas sisäisesti sekä ulkoisesti.

 

Nokkonen ihon- ja hiustenhoidossa

Nokkosesta tiedetään, että vahvistaa ja virkistää ihoasi, edistävän verenkiertoasi ja antaa nyös hiuksillesi vahvuutta ja kiiltoa. Siksi nokkosta hyödynnetäänkin paljon sisäisen käytön lisäksi myös ulkoisesti, koska on ERITTÄIN mineraalipitoinen yrtti, myös ulkoisesti kosmetiikassa, esimerkiksi erilaisissa hiustenhoitotuotteissa, kuten *shampoissa ja *hoitoaineissa sekä hiusnaamioissa.

Nokkosen itsessäänkin tiedetään myös hoitavan hyvin, muun muassa erilaisia iho-ongelmia, kuten hilseilevää päänahkaa ja edistävän myös hiustenkasvuakin.

Kosmetiikassa nokkonen sopii erinomaisesti aivan kaikille ihotyypeille. Erityisesti rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle kun myös on anti-inflammatorinen, eli tulehduksia rauhoittava, mutta myös yhtälailla kuivemmallekin ja normaalille (tuotteesta riippuen) kun nokkonen myös on ihoa pehmentävä ja runsaan vitamiini-, kivennäis-ja hivenainepitoisuuden vuoksi.

Nokkonen sisältää biologisesti aktiivisia yhdisteitä, jotka tosiaan vähentävät tulehduksia sekä parantavat ihosi immuunijärjestelmää. Sisältäen runsaasti muun muassa rautaa ja A ja C -vitamiineja. Nokkonen myös supistaa ihohuokosiasi ja stimuloi uusien solujesi kasvua. Sisältäen runsaasti myös fenoleja, jotka antavat nokkosille niitä voimakkaita antioksidanttisia ominaisuuksia ja jotka taasen auttavat ihollasi vapaiden radikaalien neutralisoinnissa.

Sama sisäisesti, sopii kaikille ja edesauttaa sisäisesti myös osaltaan, ihon sekä *hiusten hyvinvoinnissa. Nokkonen lisää ihosi pintaverenkiertoa. Siksi sitä lisätään mineraalipitoisena, usein myös erilaisiin kasvovesiin ja kasvo- sekä *vartalovoiteisiin.

 

 

Tieto uusimmasta postauksesta sähköpostiin
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta

 


 

Nokkosella on siis ihoasi pehmentävä vaikutus ja on anti-inflammatorinen, eli tulehdusta rauhoittava. Sekä kuten jo mainittu, erittäin vitamiinirikas, sisältäen C-vitamiinin lisäksi myös A ,B, E ja K-vitamiineja.

Eli siis paljon myös sekä ihollesi, että hiusten hyvinvointiin tärkeitä antioksidantteja, sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Lue lisää täältä: D-vitamiini myös ihosi hyvinvointiin – miksi?

 

TIESITKÖ? Erityisesti nokkosen versoista löytyy myös erilaisia hivenaineita, flavonoideja, lehtivihreää (klorofylli = orgaaninen molekyyli, jonka avulla kasvit yhteyttävät) sekä sitruuna- ja piihappoja. Nokkosen juuresta, löytyy lisäksi vielä parkkihappoja sekä steroleja.


Kosmetiikan klorofylli tulee nimenomaan nokkosesta. Klorofylli = lehtivihreä, joka antaa kasveille ja muun muassa puiden lehdille, vihreän värin. Klorofylli on myös maailman merkittävin molekyyli, vaatimattomasti.

 


Todellinen supervilliyrtti!

INCI: Urtica dioica / Nettle extract

Nokkonen on ruohokasvi, jonka alkuperämaa on Tiibetistä. Eli aika valtaisan matkan on saavuttanut, levitessään jo kautta maailman! (engl. nettle / ransk. ortie / saks. Brennessel / jap. Gobo)

Dioscorides teki nokkosesta myös aikanaan lemmenlääkettä ajanlaskumme alussa, keittämällä sen siemeniä viinissä. 💕

 


 

YRTTIEN KÄYTÖN HISTORIASTA

  • Jo muinaiset kansat ovat kautta aikojen käyttäneet yrttejä parantamiseen
  • Yrttien käytöstä, ensmmäiset historialliset maininnat löytyvät jo vuodelta 3700 ekr.
  • Hippokrates tunsi jo 460 ekr. 234 parantavaa yrttiä
  • Dioscirides tunsi vuonna 50 jkr. 500 kasvia

 


 

Nokkosesta käytetään ja kannattaa käyttää enimmäkseen lehtiä, jotka sisältävät runsaasti nimenomaan ennen kaikkea, jo mainittua klorofylliä ja myös lisäksi vitamiineja, oligoaineita, lesitiiniä, muurahaishappoa ja sektiini-nimistä ainetta, joka edistää myös ruuansulatustasi.

Muita nokkosen vaikutuksia mitä voit saada on esimerkiksi verenkierron edistäminen, supistaminen ja päänahan hilseilyn estäminen sekä myös hiustenkasvun edistäminen.

Kosmetiikan klorofylli tuli yleisesti nimenomaan siis nokkosesta.

Tiesitkö?

Kansanlääkinnässä on aikananaan harjoitettu ihonhoidossa nokkospiiskausta!!! eli urtikaatiota, jolloin ihoa on HAKATTU nokkosilla, mutta syystä. Iho nousi tällöin (aivan varmasti… auts.) paukamille, verenkierto elpyi ja iho parani.

En suosittele, kyseistä metodia kuitenkaan itse kokeiltavaksi. Tänä päivänä onneksi paljon lempeämpiäkin tapoja, samoille lopputuloksille.

 


Nokkonen Urtica dioica

  • supistava
  • verenkiertoa parantava
  • estää hilseilyä
  • edistää hiustenkasvua
    • A-, B-, C, E, K-vitamiinit
    • kuitu- ja proteiinipitoinen kasvi
    • klorofylli
    • rautaa
    • magnesiumia
    • rikki
    • fosfori
    • muurahaishappo
    • piihappo

Nokkosta löydät siis paljon muun muassa erilaisista *hiustenhoitotuotteista ja on myös käytetty aikanaan kansanlääkinnässä paljon reumakääreissä. Ehkä myös nykyisinkin jossain muodossa? Toivottavasti? Reumaatikot itse, osaavat varmasti paremmin vastata.

Lähteet Todellinen supervilliyrtti! -eteenpäin: Yrttien käytön historiaa ja Yrtit esityksen koonnit, SKYO Leena Kalliomaa. Una Nuotio: Kerro kerro kuvastin, Otava, Keuruu 2009. Ulla Kivimäki, Maarit Hirvonen: Hoitavat tuoksut, aromaterapiaopas, Hämeenlinna 1993. Valitut Palat Oy, Suomen terveyskasvit, Tampere 1983. Marko Lindberg: Lapin ja Pohjois-Suomen rohdos ja luontaistuotekasveista Kuopion Yliopiston julkaisuja, A. Farmaseuttiset tieteet 8, Kuopio, 1993

Muut lähteet: Omaa tieto-, osaamiskantaa yrteistä.

 


Nokkosihottuma Urtikaria

Nokkosihottuma eli urtikaria on  hyvin nopeastikin syntyvä tarkkarajainen ja punainen koholäiskä. Mahdollista nokkosihottumaa voi olla myös elimistösi puolustusjärjestelmän aiheuttama reaktio infektiolle, hyönteisen pistolle, jollekin ruoka-aineelle, lääkeaineelle tai kosmeettiselle aineelle.

Myös eri fysikaalisten tekijöiden, kuten hankauksen, paineen, kylmän tai kuuman aiheuttamana, saattaa syntyä välitön nokkosihottuma iholle.

Tieto uusimmasta postauksesta sähköpostiin
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta

 


Dermografismi

Fysikaalisen nokkosihottuman alalajiksi voidaan myös luokitella dermografismi. Dermografismin oireita ovat taas kutina ja ajoittaiset nokkospaukamat. Kosmetologit tekevät dermografiatestin usein ihonhoidon yhteydessä, myös oikeasti atooppiset ihotyypit muun muassa erottuvat tällä testillä helposti.

Normaalisti ihoon tulee raapaisutestissä esineen levyinen punainen jälki, mutta dermografismissa nousee muutamassa minuutissa raapaisua leveämpi jälki. Atoopikoilla testissä raapaisujälki muuttuu valkoiseksi, hetken punoituksen jälkeen. Johtuen atoopikoille tyypillisestä verisuonten supistelutaipumuksesta.

Testi on asiakkaalle kivuton ja usein myös ammattilaisen tekemänä täysin huomaamaton, eikä myöskään jätä jälkeä ihoon. Testillä tarkistetaan vain asiakkaan ihotyppiä hoidon tuotevalintoja ja iholle oikeaoppista etenemistä varten, jolloin asiakas saa myös näin maksimihyödyn maksamastaan hoidosta.

Lähteet: Halsa-Lehto Anna-Liisa, Härkönen Anni, Raivio Taina: Ihonhoito kauneudenhoitoalalle, WSOY, Helsinki, 2002

 

Nämä viimeisimmät vain selvyydeksi nokkosyrtin, nokkosihottumien, urtikaatioiden (nokkopiiskaus) erillisyyden kanssa.

Muuten suosittelen kosmetologina ehdottomasti, hyötykäytä tätä maagista supervilliyrttiä, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin!

 

Lue lisää täältä: Mistä syystä ihosi kosteuspitoisuus alenee? 6 hidastavaa apukeinoa

 

 


Nokkonen

Muutamia muita tekstissä ilmenneitä nokkosen ominaisuuksia, sekä myös niiden hyödyistä sekä ulkoisesti, että sisäisesti:

  • Klorofylli:
    • Lehtivihreä eli klorofylli näkyy puiden lehdissä vihreänä värinä.
    • Maailman merkittävin molekyyli.
    • Vihreä väri ahmii auringonvaloa, ja muuttaa valoenergian sellaiseen muotoon, jota eri kasvit voivat käyttää sokereiden valmistukseen.
    • Samalla ilmakehäämme vapautuu myös happea!
    • Ilman lehtivihreää maapallolla ei olisi hengitysilmaa. Ihmiselämää, ilman klorofylliä, ei olisi mahdollista! 
    • Ilmakehän raikastaja ja hapettaja siis myös, vihreän sävyn lisäksi!
  • Oligoaineet:
    • Kuten ravinto-opissa, myös kosmetiikassa on todettu, että jopa enemmän kuin kivennäisaineita, elimistö tarvitsee vitamiineja.
    • Kosmetiikka käyttää niitä kaikkia ulkoisesti ja nimittää niitä oligoaineiksi eli kaikkein pieni molekyylisimmiksi hivenaineiksi.
    • Aikaansaavat myös elintärkeitä biologisia reaktioita ihossa, joten ovat myös ihon hyvinvoinnille perusedellytys.
    • Puutoksia aiheuttavat yleisesti ikä, stressi sekä yksipuolinen ravinto.
  • Piihappo:
    • Piihappo nimitystä on vanhastaan käytetty sekä ortopiihaposta ja muista piitä sisältävistä hapoista, mutta myös piidioksidista (SiO2), usein tekemättä sen ja happojen välille tarkkaa eroa.
    • Tarkkaan ottaen piidioksidi ei ole happo, mutta se on sekä orto- että metapiihapon (H2SiO3) anhydrid. (Lähde: Wikipedia)
  • Muurahaishappo:
  •  Lesitiini:
    • Lesitiini sopii todella hyvin hiustenhoitoon. Voi hyödyntää kuivien latvojen hoidossa.
    • Myös hiuspohja hyötyy lesitiinistä. Erinomainen lisä muun muassa hiusnaamioissa.
    • On yksi ihon omista, luonnollisista ainesosista. Siksi lesitiini sopii erityisen hyvin myös ihonhoitoon.
    • Lesitiini vahvistaa ihon omaa suojausta. Se tekee ihosta puolustuskykyisemmän, ulkoisia ärsykkeitä vastaan.
    • Toimii iholla antioksidanttina, torjuen ikääntymisen merkkejä.
    • On humektantti, kerää kosteutta puoleensa ja pitää siten ihon kosteutettuna. Lesitiinin hydrofiilinen eli vettä puoleensa vetävä ominaisuus, nesteyttää tehokkaasti ihoa!
    • Linolihappopitoinen, auttaa ihoa myös säilyttämään kosteuttaan sen vuoksi. On sekä kosteutta keräävä, että kosteutta pidättävä vaikutus.
    • Lesitiinipitoisilla tuotteilla on pyritty hoitamaan iho-ongelmia kuten aknea ja ekseemaa
    • Muuttaa ihon rakennetta auttaen vaikuttavia aineita tunkeutumaan syvemmälle ihoon. Lesitiiniä käytetäänkin siksi usein kantajana, kuljettamaan esimerkiksi lääkeaineita syvemmälle ihoon.

 

Kiitos, kun jaat kavereillesi