Postaukseen on lisätty myös affiliatelinkkejä. Linkit merkitty *merkillä. [Päivitetty 8.3.21]
Mistä syystä ihosi kosteuspitoisuus alenee? Itse asiassa, ihon kosteuspitoisuutta on tutkittu jo ainakin jo vuodesta 1941, kun ranskalainen Marcel Gattefossé julkaisi ihon fysikaaliskemialisista ominaisuuksista Lyonissa kirjan.
Ihon kosteuspitoisuuden alenemiseen on useampiakin yksittäisiä vaikuttavia ja siihen johtavia tekijöitä. Niistä lisää ja eriteltynäkin vielä tämän postauksen myötä, lue siis lisää. 🙂
Kosteus – ihosi kauneuden perusta
Ihon kosteuttaminen on tärkeimpiä toimenpiteitä ihonhoidossasi, aina. Puhdistuksen lisäksi, kosteuttaminen on erittäin tärkeää perushoitoa ihollesi kaikkina ikäkausina. Kaikille ihotyypeille. Kullekin sopivalla voiteella tietysti. Kaikkina vuodenaikoina.
Epidermiksen (Orvaskesi) normaali kosteuspitoisuus on noin 13%, jolloin ihosi pinta on pehmeä, sileä sekä kimmoisa. Jos kosteuspitoisuus pääsee alenemaan, ihostasi tulee karhea, “kiristävä”, hilseilevä ja usein väriltäänkin hieman samea.
Kosteuspitoisuuden aste näkyy aina ihon pinnalla sarveissolukerroksessa (str. corneum), vaikka se koskeekin koko ihoa ja myös vaikuttaa osaltaan ihosi vanhenemiseen.
Ihon kosteuden puutteen vaikutuksia
Ihon kosteuspitoisuudesta puhuttaessa, tarkoitetaan siis ennen kaikkea str. corneum (sarveissolukerros) kosteutta.
Sarveissolukerroksen kosteuspitoisuuteen vaikuttavat muun muassa, miten
- ihosi saa kosteutta alemmista kerroksistaan
- miten iho onnistuu säilyttämään tätä kosteutta
- miten nopeasti kosteus haihtuu iholtasi pois.
Mikäli nämä asiat ovat kunnossa ja säilyttävät tarvitsemansa tasapainon, sarveisolukerroksen kosteuspitoisuus on ihanteellinen, noin 13%. Iho on silloin pehmeä, kimmoisa sekä sileä.
Jos kosteuspitoisuus on ihollasi taas liian alhainen
- solukalvojen rakenne ihollasi vahingoittuu
- sarveissolukerroksen entsyymitoiminta häiriintyy
- ihosi vastustuskyky alenee ja herkkyys lisääntyy sekä siihen tulee myös tällöin herkemmin ryppyjä.
Mistä syystä sitten ihosi kosteuspitoisuus alenee?
Erityisesti muun muassa
- ikä
- ilmastolliset syyt
- UV-säteily
- psykologiset
- fysiologiset syyt
- ravinnolliset tekijät sekä myös väärät hoitotavatkin vaikuttavat kosteuspitoisuuteen.
Ikä
Noin 28-30 vuodesta lähtien, ihosi kosteuspitoisuus aloittaa tai on jo aloittanut, ihon kosteuspitoisuuden alenemisen. Tuntuu tai näkyy se vielä silloin ihossasi tai ei. Sitä tapahtuu siis yhtä lailla niin kuivassa, että rasvaisessa ihossakin. Esimerkiksi nämä kaikki edistävät luonnostaan ihon vanhenemista iän myötä
- kollageenin ja dermiksen soluväliaineen vedensitomiskyky alenee
- hiki- ja talirauhasten heikentynyt toiminta
- aineenvaihdunnan ja verenkierron heikentyminen, josta syystä myös solujen ravinnonsaanti heikkenee.
Ilmastolliset tekijät
Kosteudensitomiskykyä alentavat muun muassa
- tuulisuus
- ilmansaasteet
- ilmaston kuivuus, kylmyys tai kuumuus
- voimakkaat lämpötilojen muutokset
Ilmansaasteita ei onneksi, niin voimakkaita lukemia saada puhtoisessa Suomen luonnossamme, mutta kaikki muut täsmää erittäin hyvin lähes kautta vuoden (paitsi kuumuus, poislukien sauna, mikä on oikein käytettynä vain hyvästäkin iholle 🙂 ).
Vaikka olemmekin sujuvasti “karaistuneet” luontoomme ja sen olosuhteisiin ja emme voi vaikuttaa ilmoihin, kelit ovat mitä ovat, kaikkialla. Ei ole yhtään pahasta tai turhamaista pitää itsestään ja tärkeimmästä sekä suurimmasta ulkoisesta elimestäänkin huolta
Onkin ihan riittävästi, jos välillä hieman hermot kiristää vaikka ilmojenkin puolesta, mutta kun iho on pehmyt ja hoidettu ilman kiristystä, helpottaa silloin oloa kummasti… 😉
Lue myös tämä: Harkitsetko luonnonkosmetiikkaan vaihtamista? Tässä 10 hyvää syytä
UV-säteily
Uv-säteilyenergia aiheuttaa ihosoluihin siirtyessään värähtelyjä ja rikkoo samalla fysikaalis-kemiallisia sidoksia solujen välillä.
Sidokset ovat kuitenkin hyvin tärkeitä solukalvojen toiminnalle sekä erityisesti niiden kosteudensitomiskyvylle.
Psykologiset syyt
Ihosi toimintaan vaikuttavat tunteet ja mielentila. Niin kuin varmasti olet kuullut ja ehkä, itsekin huomannut tai käyttänyt myös sanontaa “stressinäppylä” kun iholle onkin stressavana aikana paukahtanut oikein mojovasti tykyttävä punainen finni.
Kaikki erilaiset hermostolliset kriisit, stressi ja unettomuus tai muunlainen tuskaisuus, alentavat aina myös ihosi kosteuspitoisuutta ja näin edistävät myös sen vanhenemista.
Fysiologiset tekijät
Perinnölliset tekijät vaikuttavat myös ihon rakenteeseen ja laatuun, joiden mukaan määräytyy ihosi kosteuspitoisuus. Esimerkiksi hyvin kuiva ja ohut iho säilyttää huonosti kosteutta, koska sen rasva-aineiden muodostus on riittämätöntä.
Rasvaisen ihon tali taas ei vastaa luonnollisia kosteuttavia tekijöitä (engl. Natural Moisturizing Factor) ja niiden määrä voi olla näin myös tällöin iholla riittämätön.
Ravinnolliset tekijät
Tarvittavat rakennusaineet ihosi saa aina ravinnosta ja esimerkiksi kehosi vesipitoisuus on suoraan verrannollinen myös ihosikin kosteuspitoisuuteen!
Oikeanlainen ravinto, täydentävät ravintovalmisteet ja riittävästi nautittu vesimäärä, ovatkin hyvin tärkeitä myös ihosolujesi aineenvaihdunnalle sekä niiden uusiutumiselle päivittäin.
Lue lisää tästä: Hyvinvointia luonnosta – Onko käyttämäsi ravinto riittävää?
Väärät hoitotavat
Ihon kuivuutta lisäävät myös, esimerkiksi kuivalle iholle liian voimakkaiden puhdistustuotteiden ja alkoholipitoisten kasvovesien käyttö.
Tai mitä itse olen huomannut urani aikana, että hirmu useat pintakuivan sekaihon omaavat (etenkin aikuiset) käyttävät aivan liian voimakkaita tuotteita, vaikka usein epäpuhtaudet ovat selvästi nimenomaan kuivuudesta, ei rasvoittuvasta ihosta johtuvia.
Myös ihon kokonaan hoitamatta jättäminen aiheuttaa sen kosteuspitoisuuteen häiriöitä. Omalle ihotyypille toimivien tuotteiden käyttö siis korostuu jälleen.
Lue myös: Miksi hoitaisin ihoani ja mikä siinä on tärkeintä…?
Muistathan, yllä linkatussa postauksessa kävimme läpi tarkemmin myös ihon eri kerrokset, jos menee nyt sekaisin 🙂
Mistä syystä ihosi kosteuspitoisuus alenee?
Jotta ihosi kosteuspitoisuus pysyisi normaalina on tärkeää, että
- hoidat ihoasi huolella
- noudatat terveitä elintapoja
- kiinnität huomiota päivittäin ravintosi laatuun ja nauttimaasti vesimäärään.
“Kosteuden puute on oleellinen tekijä ihon vanhenemisessa.”
-Tohtori Lucien Aubert
Mistä syystä ihosi kosteuspitoisuus alenee ja 6 hidastavaa apukeinoa
1. Ihosi vesipitoisuus
Ihossa on 20% ihmiskehon kokonais vesimäärästä ja noin 70% siitä on verinahkassa (dermis). Vesi siirtyy verinahka ihokerrokseen verenkierron kautta ravinnostasi ja ihosolusi saavat näin myös kosteutta, kun juot riittävästi vettä päivän aikana. (noin 1,5l)
Orvaskesi (epidermis) saa taas vuorostaan kosteutensa verinahkan (dermis) kautta. Orvaskedessä alimpien, verinahkaa lähinnä olevien, vielä elävien ihokerrostesi kosteuspitoisuus on noin 60-70%.
Epidermiksen (orvaskesi) ylimmän, ihosi pintakerroksen, sarveisolukerroksen (str. corneum), jo keratisoituneessa ihossa vesipitoisuus on jo laskenut noin 10-15%
Varsinainen kosteuden siirtyminen tapahtuu aina tyvikalvon kautta verinahkasta orvasketeen.
Ikääntymisesi myötä sekä verinahkaan (dermis), että orvasketeen (epidermis), tapahtuva tyvikalvon kiinnittyminen kuitenkin luonnostaankin heikkenee. Sekä kun tyvikalvo itsessään litistyy, orvaskesi ei saa enää yhtä hyvin vettä, eikä ravintoaineitakaan.
Orvaskeden kosteuspitoisuus siis alenee ja aineenvaihdunta heikkenee. Mikä onkin myös yksi vaikuttajista kun iän myötä, sekä erityisesti jo vanhuksilla on hyvinkin ohut, paperossinen ja herkkä iho. Toki ei ainut, mutta aiheuttaa kyllä osansa.
2. Ihonhoito
Säännöllinen ja jatkuva hoito on tärkeää ihosi hyvinvoinnille. Kosteuspitoisuuden säilyttämiselle tärkeintä on hyvin tehty päivittäinen ihon puhdistaminen, aamuin ja illoin.
Vesipestävät puhdistustuotteet, esim. puhdistusgeeli tai -emulsio huuhdotaan huolellisesti ja kuivaa myös, kevyesti taputtelemalla tai pyyhkeellä painelemalla (ilman hankausta), tämän jälkeen ihosi.
Täten ei synny niin helposti sanottua diffuusiota eli, että “ulkoinen” vesi ihollasi vetäisi “sisäistä” vettä ihostasi. Diffuusio nimittäin nopeutuu ihon jäädessä märäksi ja samalla myös kosteuden haihtuminen iholtasi lisääntyy.
Myös siksi kasvovesi iholla on tärkeää imeyttää ihoon, joko kämmenin tai esimerkiksi kasvopaperin avulla kevyesti painellen, ennen kosteusvoiteen ja/tai seerumin levitystä. Vaikka puhutaankin, että ihosi olisi hyvä tuntua vielä hiukan “kostealta” ennen levitystä. Se ei kuitenkaan tarkoita “märän kostealta”.
Tiedäthän kyllä eron ja tunteen, kun ihosi on vielä rutikuiva ilman mitään kostutusta tai ero, kun iho on vastikään kasvovedellä kostutettu. Vaikka sen jälkeen kuivattu/kosteus imeytettykin, mutta ennen kuin se on kuitenkaan sen kosteutuksen täysin “ryystänyt” itseensä ja on taas rutikuiva… 😀
Ah, suomen kielen kauneutta ja helppoutta, pukea kaikille ymmärrettäväksi, toivottavasti. Ja vielä mahdollisimman kootulla sanamäärällä, niin laita vain viestiä mikäli haluat tarkemman selvityksen asiasta, kerron lisää 🙂
Lue lisää täältä: Miten aloitat kasvojen ihonhoidon puhtailla luonnontuotteilla?
Mistä syystä ihosi kosteuspitoisuus alenee ja 6 hidastavaa apukeinoa
3. Ihon kosteutus
Iho, minkä kosteuspitoisuus on alentunut, on myös kuorinta kuorinta kuorinta hirmu tärkeä osa ihon paremmassa kosteutuksessa:
Ihon kuorinta
Edelleen valitettavasti törmää liian useasti, etenkin kuivaihoisiin, jotka vetoavat kuorinnan pois jättämiseen sillä, kun iho on niin kuiva. Vaikka, se on se yksi tärkein asia ihon hoitamisessa sekä kosteuttamisessakin.
Jotta ne jo kuolleet, kuivat ihosolut, eivät olisi tukkimassa niin sanotusti tietä, kosteuttavilta tuotteilta imeytymästä ihoon. Mikäli ihosi on kuiva, on hyvä tottakai valita kuorintatuote ihotyyppisi mukaisesti, kuten on kaikki muutkin ihonhoitotuotteesi.
Kuivaihoisille kuorinta on hyvä jättää noin max 1 x viikko tehtäväksi, etenkin talvisin kun iho on kuivimmillaan, mutta janoaa kuitenkin kosteutta ja paljon. Niin huolehdi sen vuoksi myös säännöllisistä kuorinnoista, vaikka ihosi onkin kuiva.
Käytettävä tuote vaikuttaa myös kuorintatiheyksiin, ihotyyppisi lisäksi ja kuiva tai herkkäihoisilla suosin itse aina enemmän rakeettomia, voidemaisia sekä entsymaattisiakin kuorintoja.
Vasta-aiheita
Kuorinnalle vasta-aiheita kuitenkin ovat muun muassa:
- ärtynyt iho
- psoriasis
- teleangiektasia ja rosacea
- erittäin kuiva, ohut ja arka iho
- ihottumat ja ihon mahdolliset infektiot
Kuorintaa ei siis koskaan suositella, jos ihosi ei ole terve.
Ihon kosteutus kuorinnan jälkeen
Kun iho on kuorittu, sen jälkeen on iholle aina annettava myös runsaasti kosteutta. Normaalia kosteuttamista runsaampi, aina parempi. Kun kuolleet ihosolukot eivät ole esteenä, ihosi pääsee paremmin hyötymään ja on myös usein aiempaakin janoisempi.
Kosteuttava naamio tai runsas kosteuttava kasvovoide kerros naamiomaisesti, on ihanteellinen heti kuorinnan jälkeen ja lisää vaikka tarvittaessa seerumiakin alle tehostamaan ihon kosteutusta.
Ihon tyypistä ja iästäkin riippuen vaikuttavat seerumien tai tehotippojen sekä hoitovoiteiden valinta. MUiSTA! Seerumit ja tehotipat ovat tärkeitä päivittäisessäkin käytössä, kun ne lisäävät voiteiden vaikutusta, sekä myös suojaavat ihoasi voiteen ja ehostuksen ohella.
Muistathan myös aina levittää seerumin kaulasi iholle myös, kasvovoiteesi alle! Lue myös tämä: Vaivaako someniska? Entä tästäkin johtuen, miltä kaulasi näyttää?
Lue lisää täältä: Onko seerumin käyttö tarpeellista?
4. Kosteusvoiteet
Seerumien käytön tärkeydestä huolimatta, suosituin kosmeettisista tuotteista on varmasti kasvovoide.
Tuotteet antavatkin kasvojesi iholle siltä puuttuvaa kosteutta, sekä myös parantavat barriäärin rakennetta (hydrolipidikalvo), joka myös pidättää kosteutta ihossasi. Sekä suojaa ihoasi, antaen myös miellyttävän tunteen iholle. Kosteusvoiteiden humekdantit, ottavat itseensä kosteutta sekä myös antavat sitä ihollesi.
– Seerumia kannattaa myös käyttää yhdessä voiteen kanssa, sillä ne tehostavat yhdessä käytettynä toistensa vaikutusta.
Kasvovoide sitoo vaikuttavat ainesosat ihoosi täydentäen seerumin tehoa, samoin kun seerumi täydentää päälle tulevan voiteen tehoa. Kasvovoide imeytyy myös seerumin välityksellä nopeammin, joten meikkaamisen voit aloittaa yleensä melkein saman tien.
Lue myös tämä: Miten eri vuodenajat vaikuttaa ihonhoitoon?
5. Terveet elämäntavat
Ihon, kuten muutenkin oman olon kauneudelle ja hyvinvoinnille tärkeitä ovat liikunta, lepo ja rentoutuminen. Jotka myös parantavat sekä imuneste- ja verenkiertoa, että ihosi kosteuspitoisuutta.
Kaikelle hyvinvoinnille, myös iholle, uni on varsinainen kauneuskylpy iholle ja auttaa parantamaan myös sen kosteuspitoisuutta. Tupakointi taas kuten kaikessa muussakin negatiivisuudessaan, alentaa ihosi kosteuspitoisuutta entisestään.
6. Ravinto ja neste
Ravinnon laadun tulee olla tasapainoinen, ravintoainerikas ja sisältää myös riittävän monipuolisesti erilaisia vitamiineja sekä mineraaliaineita. Veden juonnin määrä on tärkeä olla noin 1,5 litraa päivässä, normaalina päivänä.
Lue lisää täältä: Hyvinvointia luonnosta – Onko käyttämäsi ravinto riittävää?
Tärkeää onkin juoda vettä jo heti aamusta, vähintään lasillinen (mikä parantaa suolistosi toimintaa ja aktivoi aineenvaihdunnan käynnistymistä) ja lasillinen myös iltaisin (parantaa kuona-aineiden poistoa sekä kehon puhdistumista yön aikana). Muutoin koko suositeltu 1,5 litraa on hyvä juoda vähän kerrallaan, useissa erissä päivän aikana.
Veden juonnin sekä ravintorikkaan ravinnon suosimisen, näetkin todella positiivisesti, oman paremman jaksamisesi lisäksi myös ihosi hyvinvoinnissa. Kuten valitettavasti niiden puuttuessa, myös toisinpäin negatiivisenakin.
Iho onkin kuin yksi suuri kartta, joka kertoo kyllä myös, kuinka ihosi lisäksi, koko kehosikin voi kokonaisuudessaan
Ihosi kauneuden perusta
Kosteus – ihosi ehdoton kauneuden perusta, joka (iho) on kaikkinensa hieman palapelimainen. Ihon kosteuspitoisuuden normalisointi on kuitenkin todella tärkeää ihosi hyvinvoinnille sekä myös kauneudellesi.
Kosteuttaminen ja ihosi kosteuden ylläpitäminen, auttaakin säilyttämään parhaiten ihosi kauneutta ikävuosistasi huolimatta.
1 kommentti
Kommentointi ei ole käytössä.