Miksi hoitaisin ihoani?
[Päivitetty 7.3.21, 27.3.22, 25.5.22 Sisältää tuotesuosituksia, ei affiliatelinkkejä.]
Iho – kehon uloin kerros ja suurin elin, joka ottaa myös osaa elimistösi aineenvaihdunnan tapahtumiin. Aikuisen ympärillä ihoa on kaiken kaikkeaan, kaikkine kerroksineen noin 1,2-2,3 m2 verran kietoutuneena.
Tärkeimpinä aineenvaihdunnan tehtävistä iholla ovat muun muassa auringosta ihmiselle elintärkeän D-vitamiinin muodostus ja ihon ravinnonsaanti sekä myös kuona-aineiden poisto ihon välityksellä. Ruumiinpainostasi, jos ihonalaiskudoskin lasketaan myös mukaan iho kerryttää kaikkinensa noin 15-20% painostasi.
Iholla on siis monia eri tehtäviä ja se toimii tiiviissä yhteistyössä elimistön tärkeiden prosessien kanssa. Iho pitää myös kudoksemme koossa ja auttaa suojaamaan elimistöämme sekä kudoksia ulkoisilta vaaroilta, esimerkiksi UV-säteilyltä sekä erilaisilta mikrobeilta.
Eli tiivistetysti kerrottuna, jos ihosi voi hyvin, niin ihonalaiskudoksetkin pysyvät parempina. Käytännössä tämä näkyy myös terveenä ja kauniina ihona.
Miksi hoitaisin ihoani?
Ihosi viisi tärkeintä tehtävää:
- Ihosi toimii suojana ja estää vieraiden aineiden ja mikro-organismien pääsyn elimistöön. Iho suojaa elimistöäsi UV-valolta, liialliselta kuumuudelta ja kylmyydeltä. Iho estää myös soluille välttämättömän nesteen turhaa haihtumista elimistöstä.
- Ihosi on tuntoaistimenasi ja toimii aistin-, eritys- ja säätelyelimenä. Ihossa on reseptoreita sekä kosketukselle, paineelle, tärinälle, kivulle, kylmälle ja kuumalle.
- Iho osallistuu myös elimistösi lämmönsäätelyyn kun karvat ja ihossa oleva rasva estävät lämmönhukkaa. Hikoilu ja verenkierron vilkastuminen sekä verisuonten laajeneminen ihossa lisäävät lämmönpoistumista elimistöstä, verisuonten supistuminen taas säästää lämpöä.
- Varastoi vettä ja rasvaa, tuottaa D-vitamiinia. Ihossa tapahtuu aineenvaihduntaa ja ihosi toimii rasvavarastona sekä varasto- ja suojarakenteena. Iho tuottaa ja muodostaa myös melaniinia ja osallistuu D-vitamiinin valmistusprosessiin auringonvalon vaikutuksesta.
- Ihossa olevien tali- ja hikirauhasten kautta poistetaan kuona-aineita. Nesteen haihtuminen ja imeytymisen säätely.
Ihon ensisijaisena tehtävänä on suojata muuta kehoasi ja näin myös sisäisiä kudoksia ja solujasi ulkoisilta uhkatekijöiltä, muun muassa epäpuhtauksillta kuten haitallinen säteily, lika, ympäristön saasteet, mikro-organismit ja erilaiset kemikaalit.
Kuumalta ja kylmältä suojaaminen sekä iho estää myös veden liiallista haihtumista kehosta. Ihosi muodostaa suojan ulkomaailmaa vastaan ja on siis tärkein suojaporttisi, niin ethän väheksy tai jätä kaveria kaltoin 😉
Ihon hyvinvoinnissa tärkein asia onkin, että ihosi pysyy terveenä. Se tarkoittaa myös, että ihon kosteus- ja rasvatasapaino ovat kunnossa. Yksinkertaistettuna kyse on ihosi kosteuttamisesta ja sen varmistamisesta, että kosteus myös pysyy iholla.
Ihosi läpi nimittäin haihtuu vettä päivittäin noin 200-250millilitraa vuorokaudessa, jo pelkästään normaalisti hikoilemalla. Hikoilun lisäksi ihon kautta haihtuu vettä myös suoraan epidermiksen sarveissolukerroksen (ihon ylin pintakerros) läpi.
Veden haihtumiseen ihon kautta vaikuttavat myös ilmastolliset ja yksilölliset erot, mutta tärkein veden haihtumista säätelevä tekijä on ihosi sarveisolukerroksen eli ihon pintakerroksen rakenne.
Ilman sarveisolukerrosta, ihosi kautta haihtuisi vettä jopa noin 2 litraa vuorokaudessa!
Lue myös tämä: Harkitsetko luonnonkosmetiikkaan vaihtamista? Tässä 10 hyvää syytä
Miksi hoitaisin ihoani?
Ihon rakenne ja eri kerrokset
Nopea priiffaus vielä hiukan ihmisbiologiaan ja anatomiaan tässä välissä, niin ei postauksessa käytetyt ihon eri nimitykset mahdollisesti sotke sisällön ymmärrystä 🙂
Kuva: Wikipedia Iho
Kosmetiikan kannalta ihon tärkein kerros on epidermis eli orvaskesi, sillä EU:n kosmetiikkalainsäädännön mukaan aineet saavat vaikuttaa vain kyseisessä ihon pintakerroksessa (1223/2009). Verisuoneton orvaskesi toimii ihmisen suojana ulkomaailmaa vastaan. Sen happamuus, solujen väliset liitokset suojaavat elimistöä muun muassa pieneliöiltä.
Orvaskedessä eli ihon pintakerroksessa, jonka paksuus on noin 0,03 – 0,25 mm, on niin sanotut ohut sekä paksu iho. Ohut iho muodostuu siis epidermiksen neljästä eri iho-kerroksesta – ihonpinnalta, orvaskeden alempiin kerroksiin laskien seuraavanlaisesti:
EPIDERMIS eli ORVASKESI
- sarveissolukerros (stratum corneum) käytetään myös nimitystä marraskesi
- jyväissolukerros (stratum granulosum)
- okasolukerros (stratum spinosum)
- tyvisolukerros (stratum basale)
Eli neljä kerrosta kaiken kaikkiaan niin sanottua ohutta ihoa, joka peittää kaikki muut ruumiinosat kuin paksu iho, jota löytyy vain kämmenistä ja jalkapohjista.
Viides ihokerros paksussa ihossa on nimeltään kirkassolukerros (stratum lucidum) ja se sijoittuu jyväisolukerroksen ja sarveissolukerroksen eli marraskeden väliin ja joka joskus luetaan myös, marraskeden eli sarveissolukerroksenkin osaksi.
Luonnollisesti sarveisolukerros eli marraskesi on tällöin paksuimmillaan kulutusta vaativissa ihon osissa, kuten jalkapohjissa ja kämmenissä, jossa se voi hankautumisen seurauksena myös känsittyä ja näin paksuuntua vielä entisestään.
Terminä ohut ja paksu iho ovat siis hieman harhaanjohtavia, sillä niillä viitataan lähinnä vain orvaskeden kerrospaksuuteen. Anatomisesti paksuin iho ihmisellä on kuitenkin yläselässä, jossa vain verinahka eli dermis on erittäin paksu, mutta orvaskesi kuitenkin yhtä ohut kuten muuallakin ohuessa ihossa, eli neljä kerrosta.
Orvaskeden tyvisolukerroksessa (stratum basale) syntyneet solut muodostavat keratiinia ja täyttyvät sillä ihon pintaan noustessaan. Tämän vuoksi puhutaan keratinosyyteistä kun tarkoitetaan näiden eri kerrosten keratinisoituvia soluja.
Sarveissolukerrokseen saapuessaan solut ovat jo täyttyneet keratiinilla eli sarveistuneet ja tästä syystä niistä käytetäänkin usein nimitystä sarveissolut. (no mistä saman ihokerroksen marraskesi nimitys sitten juontaa, allekirjoittanut ei osaa sanoa… 😀 )
DERMIS eli VERINAHKA
Orvaskeden alla sijaitseva verinahka (dermis tai myös käytetään nimitystä corium) on sidekudoksesta muodostunut, verisuonia ja hermoja sisältävä kerros. Verinahan suonet huoltavat verisuonetonta orvaskettä kuljettaen ravintoaineita soluille ja kuona-aineita orvaskeden soluilta pois.
Verinahasta työntyy myös nystyjä (papillae dermis) orvasketeen, joiden tarkoitus on osaltaan lisätä aineenvaihduntapinta-alaa kerrosten välillä.
Nystyt ovat lukuisampia alueilla, joissa ihoon kohdistuva rasitus on suurempaa, sillä ne kasvattavat tyvikalvon pinta-alaa, jolloin tyvikalvolle mahtuu myös enemmän jakautumiskykyisiä keratinosyyttejä.
SUBKUTIS eli IHONALAISKERROS
Dermiksen alapuolelta löytyvä subkutis on myös sidekudosta, mutta dermistä eli verinahkaa löyhempää. Subkutiksessa on vähän soluväliainetta ja verisuonia, mutta paljon rasvan täyttämiä rasvasoluja. Rasvasolut ovat ryhmittyneet lohkoihin, joita ympäröivät septat eli sidekudoksiset väliseinät.
Rasvan määrä vaihtelee ihonalaiskerroksessa ihoalueittain ja hormonienkin vaikutuksen mukaan. Elimistöön kertyvän rasvan määrä on riippuvainen ravinnon mukana saadun energian ja energiankulutuksen välisestä suhteesta.
Sitten takaisin varsinaiseen postaukseen…
Miksi hoitaisin ihoani?
Sarveissolukerroksen solut ovat jo läpikäyneet niin sanotun ohjelmoidun solukuoleman, eli apoptoosin ja ne muodostavat myös tuon jo mainitun, tärkeän läpäisyesteen. Pinnalle päätyessään kuolleet solut hilseilevät pois. Solut uusiutuvat kuitenkin jatkuvasti tyvikerroksesta ja siirtyvät kohti epiteelin pintaa.
Tämän vuoksi on myös tärkeää, että huollat ja hoidat ihoasi kosteutuksen lisäksi, ihotyypillesi sopivin säännöllisin kuorinnoin.
Tällöin uudet kohti orvaskeden pintaa nousevat solut saavat tilaa, sekä jo kuolleet irtoamassakin olevat solut ihosi pinnalla, eivät myöskään liiaksi estä kosteutuksen imeytymistä ihosi pinnalta.
Läpäisyesteenä toimii niin sanottu vaikeasti läpäistävä solukuori (täynnä toisiinsa limittyneitä litteitä ja täynnä keratiinia olevia solukerroksia), jotka yhdistävät sarveissolut ja rasva-aineet toisiinsa ja joiden soluvälit täyttää keratonisyyttien valmistamien rasva-aineiden muodostama ”sementti”.
Näistä rasva-aineista tärkein on keramidi sekä lisäksi muita tärkeitä rasva-aineita ovat muun muassa kolesteroli ja rasvahappo. Keramidit ovat ihollesi tarpeellisia. Ne, kolesteroli ja rasvahapot ovat luonnollisia korjausaineita iholle, ja ne menevät solujen väliin.
Kosteusvoiteesi sisältääkin sekä jonkun kosteuttavan ainesosan eli niin sanotun humekdantin, sekä keramideja tai jotain muuta vastaavaa tarkoitusta ajavaa rasva-ainetta.
Rasva-aineiden merkitys on tärkeä, sillä vaikka kuivalle iholle laittaisitkin kosteuttavia ainesosia eli humekdantteja, niiden tuoma kosteus haihtuu, jos et huolehdi samalla myös rasvatasapainosta, esim. keramidien avustuksella.
Hyaluronihappo on esimerkiksi yksi erinomaisista humekdanteista kosteuttamaan ihoasi.
Miksi hoitaisin ihoani?
Päivisin ihosi altistuu erilaisille ihoa ja elimistöä kuormittaville tekijöille, kuten muuan muassa esimerkiksi ilman ja ympäristön saasteille, kuten liikenteen pakokaasuille, mikrobeille, tupakansavulle ja uv-säteilylle.
Tämän vuoksi päivällä kasvovoiteen käytön ykkösprioriteetti onkin iholle kosteuden kiinnittämisen lisäksi, myös auttaa ihoasi suojautumaan näitä ulkoisia tekijöitä vastaan.
Öisin taas kun sinä lepäät myös ihosikin lepää, kasvovoiteesi päätarkoituksena on silloin enemmän hoitaa ja ravita ihoasi yöaikaan. Silloin myös itse voide pääsee imeytymään ihoosi parhaiten, kun ihon niin sanottu jatkuva puolustusreaktio kaikkea ulkoista vastaan, ei ole päällä ja ihosi on vastaanottavaisempi.
Yöksi voiteen alle voit laittaa myös samoin kuin päivällä, tarvittaessa ihotyypillesi sopivaa ja suositeltua seerumia, joka aina sisältää voiteeseen verrattuna, myös moninkertaisen määrän vaikuttavia aineita.
Kasvovoiteen koostumus valitaan käyttötarkoituksen ja ihotyypin mukaan
Kasvovoiteista löytyy jo mainittujen lisäksi vielä moniin muihinkin erilaisiin ihon tarpeisiin. Tarvitseeko ihosi mahdollisesti tehoaineita luonnollisten ikääntymisen aiheuttamien muutosten elvyttämiseksi ja myös kenties enemmän lisäkosteutta? Vai herkkää tai mahdollisesti atooppistakin ihoa rauhoittavaa ja hoitavaa voidetta?
Kasvovoiteissa on auttamassa usein myös sidekudoksen rapistumista estäviä erilaisia antioksidantteja, kuten C- ja E-vitamiinia. Voidepurkki voi sisältää esimerkiksi ihoasi eheyttäviä keramideja sekä ryppyjen täyteaineenakin tunnettua hyaluronihappoa ja antioksidantteja.
– Seerumia kannattaa ehdottomasti myös käyttää yhdessä voiteen kanssa, sillä ne tehostavat yhdessä käytettynä toistensa vaikutusta.
Kasvovoide sitoo vaikuttavat ainesosat ihoosi täydentäen seerumin tehoa, samoin kun seerumi täydentää päälle tulevan voiteen tehoa. Kasvovoide imeytyy myös seerumin välityksellä nopeasti, joten meikkaamisen voit aloittaa yleensä melkein saman tien.
Lue lisää täältä: Onko seerumin käyttö tarpeellista?
Miksi hoitaisin ihoani?
Tuloksena heleä, tasaisempi iho
Luonnollisen kosteustasapainon saat palautettua ihotyypillesi oikeilla ja sopivilla tuotteilla. Muistathan nyt, että ihosi tarvitsee aina huolellisen puhdistuksen ja säännöllisen ihon kuorinnan lisäksi, myös ihollesi soveliasta kosteuttamista ja sen varmistamista, että kosteus myös pysyy ihollasi rasvatasapainon avulla.
Kuiva iho kun on etenkin meillä Suomessa melko yleinen vaiva ilmastollisista olosuhteistakin johtuen ja useat kärsivätkin, edes toisinaan kuivasta ihosta. Kuiva iho voi, muutenkin kuin ihosairausperäisesti, johtua ulkoisista tekijöistä, hyvien rasvahappojen ja ravintoaineiden puutteesta sisäisesti tai myös ihon kykenemättömyydestä pidättää kosteutta.
Ulkoisia tekijöitä ovat muun muassa tuuli, pakkanen ja kuivat ympäristön olosuhteet, kuten kylmä talvi-ilma tai kuivaa ilmaa puhaltava ilmastointi ja patterilämmitys. Usein toistuva pesu, etenkin turhan voimallisesti hankaamalla tai liian kuivattavia ihotyypille sopimattomia pesuaineita käyttäen.
Nämä tekijät poistavat herkästi myös ajansaatossa ihoa suojaavaa rasvakerrosta, barriääri (hydrolipidikalvo), joka myös pidättäisi kosteutta ihossasi. Nyrkkisääntö, ihon EI pidä olla natisevan nitisevä pesun jälkeen, ollakseen puhdas.
Myös tietyille aineille, kuten liuottimille, pesu-ja puhdistusaineille tai erilaisille lääkeaineille altistuminen voi kuivattaa ihoa. Iho, jossa on matala kosteuspitoisuus näyttää kuivalta, halkeilleelta ja karkealta. Juonteet näkyvät selvemmin ja ihon pinta voi hilseillä. Iho tuntuu myös kuivalta ja se voi kutista.
Keramidit olivat taas niinkuin kaikille ihotyypeille, myös kuivan ja ikääntyvänkin ihon eheyttäviä rakennusaineita. Keramideista saat siis oivan lisäavun kuivan ja vaikka atooppisenkin ihosi pulmiin sekä sitomaan tuotteen humekdantteja eli kosteuttavia ainesosia, ihoasi kosteuttamaan.
Hyaluronihappoa löytyi taas luonnostaankin jo ihosi dermiksen (verinahka, orvaskeden 4-5 eri kerroksen alapuolelta) soluväliaineesta, sen (hyaluronihappo) määrä vain valitettavasti vähenee meistä kaikilla ihosta luonnostaan aina iän myötä.
Kasvovoiteen säännöllinen käyttö onkin juuri siksikin tärkeää, sillä se ylläpitää ja palauttaa myös ihosi pintakerroksille luonnollistakin kosteustasapainoa ja suojaa. Lisäksi näin ennaltaehkäisten sekä hidastaen juonteiden syntymistä, myös jo mahdollisesti olevat rypytkin pehmenevät ja ihosi tuntuu jälleen kimmoisammalta.
Miksi hoitaisin ihoani – Ikääntymisen tuomat muutokset
Iän myötä aineenvaihdunta muuttuu muutenkin ihollasi, kun muun muassa ihon mikroverenkierto heikkenee ja näin myös solujesi uudistuminen hidastuu. Ikääntyvä iho tarvitseekin pinnalleen tehokosteutusta ja ravitsevuutta, jotta se säilyisi kimmoisampana ja vastustuskykyisenä paremmin.
Hyaluronihappo on erinomaisen kosteutuskyvyn lisäksi myös hyvä ihon kirkastaja sekä heleyttäjä ja sopii siis jokaiselle, joka kaipaa iholleen lisäkosteutta tai haluaa muutenkin vain ylläpitää ihonsa katoavaa luonnollista kosteustasapainoa, sekä samalla saada myös ihonsävyään tasaisemman heleäksi.
Hyaluronihappo ihossa kosteuttaa sekä tehostaa myös ihon luontaista kollageenin muodostusta. Monien toiveena on tasaisemman näköinen ja heleä, sekä myös tasaisen sävyinen iho. Kun iho ei ole enää, pinnaltaan liian kuiva, niin voiteiden vaikuttavat aineetkin imeytyvät myös ihoosi paremmin ja näin myös ihon näennäinen ikääntyminen hidastuu.
Kasvovoiteen C-ja E-vitamiinit ovat myös hyaluronihapon ohella erittäin tehokkaita antioksidantteja kirkastamaan sekä rauhoittamaan ihoasi.
Nämä aineet yhdessä hoitavat, suojaavat ja auttavat ihoa säilyttämään kosteustasapainonsa ja luonnollisen kauneutensa. Tuloksena on kaunis kosteutettu iho, joka säilyttää kimmoisuutensa ja saa myös lisäsuojaa niiltä ulkoisilta rasituksilta.
Lue myös tämä: Miten luonnonkosmetiikkaa kannattaa säilyttää?
UV-suojautuminen
Etenkin kesäisin kannattaa valita käyttöön, myös päivävoiteen päälle lisäksi erikseen UVA/UVB -suojauksen antama aurinkosuojavoide. Itse en esimerkiksi, henkilökohtaisesti juurikaan välitä, tänä päivänä useampiinkin päivävoiteisiin lisätyistä kevyeistä suojakertoimista, vaikka hyviä ovat toki nekin.
Jos lisäät voiteen kasvoillesi jo aamu seitsemältä ennen töitä, on suojakerroin pois kuitenkin jo pitkälti ennen puolta päivää tai saatika kun työpäiväsi on ohi. Niin mikä on hyöty silloin vain hyvän päivävoiteen, yhden ylimääräisen täyteaineen lisäksi?
Joten aurinkoisena päivänä kasvoillesi erikseen, jo ennen auringossakin oleskelua ja säännöllisesti myös lisäten hyvä aurinkosuojavoide on parempi. Jonka turvin myös tiedät saavasi kattavamman UVA sekä UVB-suojan, itsellesi ja ihollesi soveliaalla suojakertoimella.
Mikä ero on UVA ja UVB?
UVB (Muistivihje: B=burning) -säteitä vastaan taas pystyt osittain suojautumaan myös sisäisestikin, hyvällä, ravinnerikkaan monipuolisen ruokavalion ja ravinteiden avulla.
UVB -säteistä ihosi muodostaa myös tarvittua D-vitamiinia, muuttamalla D-vitamiinin esiasteen D3-vitamiiniksi, joten pieni määrä ilman suojakerrointa ei ole pahasta, kunhan muistat henkilökohtaiset rajasi ja et polta itseäsi.
Se on aina erittäin huono vaihtoehto, eikä lisää myöskään pätkääkään D-vitamiinin saantiasi, ennenaikaista ikääntymistäsi kyllä, merkittävästi. Siitä pitävät myös UVA (Muistivihje A=aging) -säteet huolta, paloit tai et, ei väliä. Liika on liikaa.
Muistathan siis, että Ultraviolettisäteily on ihosyöpien ja ihon vanhenemisen suurin (vai huonoin..?!) syy.
Tulemme postaamaan UV -säteistä ja suojautumisesta, vielä tarkemmin.
D-vitamiini
Suomessa asuvan henkilön on järkevää ottaa D-vitamiinia sisältävä ravintovalmiste säännölliseen käyttöön ympäri vuoden, jolloin krooniset flunssatartunnatkin vähenevät jopa 12%.
Auringon UV-säteilystä D – vitamiinin liikasaantia ei tapahdu, sillä ihon D-vitamiinisynteesi on hyvin tarkkaan säädeltyä. Ravinnosta ja D – ravintovalmisteistakin ohjeistuksen mukaan yhtäaikaisesti nautittuna, saatavan yliannostuksen riski on erittäin pieni, liki olematon.
Pelkästä ravinnosta myös riittävän D-Vitamiinin saanti on hyvin epätodennäköistä, kun saadaksesi D-vitamiinia edes 50 mikrogrammaa/vrk ravinnosta, sinun pitäisi syödä kaikkiaan 150 grammaa rasvaista kalaa, 11 kananmunaa ja juoda 3 litraa maitoa JOKA päivä! Tähän ei varmasti pysty kukaan!
Lue lisää tästä: D-vitamiini myös ihosi hyvinvointiin – miksi?
Ihonhoito useiden eri ihotyyppien ja niiden sopivin hoitotavoin, on niin monipuolinen, että postauksessa on nyt rajattu ja käsitelty aihetta hieman enemmän, suomalaisille tyypillisempien:
Kuivemman, herkän ja talvi-ihon sekä myös ikääntyvänkin ihon oireita, ennaltaehkäisyä sekä hoitoa.