Haasteellinen silmänympärysiho ja sen kosmeettiset virheet [osa 2]
Blogipostauksia

Haasteellinen silmänympärysiho ja sen kosmeettiset virheet [osa 2]

Kiitos, kun jaat kavereillesi

Haasteellinen silmänympärysiho ja sen kosmeettiset virheet.

[päivitetty 3.5.20, 7.3.21, 26.5.22, 30.6.23]

Ohut ihosi silmänympärysalueella ei välttämättä kestä samoja tuotteita kuin kasvojesi iho.

Vääränlaisilla hoitotuotteilla sekä myös epäsäännöllisellä ja epäterveellisilla elämäntavoilla, silmänympärysihosi esimerkiksi turpoaa tai silmäsi myös valuvat kyyneleitä tai rähmiintyvät helpommin, etenkin kuivuessaan.

Yleisiä muutoksia, joita silmänympärysalueella muun muassa ilmenee on esimerkiksi, silmäpussit eli luomipussit, tummat silmänaluset, sekä rypyt ja silmäluomien veltostuminen.

Haasteellinen silmänympärysiho ja sen kosmeettiset virheet

Silmänympärysihon yleinen hoito

Kuten ihosi hoito muutenkin, myös silmänympärysihon hoito, tulisi aloittaa jo noin 20-vuoden iässä ja useasti myös aikaisemminkin, nykyisin yleisen silmämeikin käytön aikaistumisen takia. Varsinkin puuterimaiset meikit kuivattavat usein ihoasi toimiessaan kuin imupaperin tavoin.

Erityisesti lymfa- ja verenkierron elvyttäminen ja ihosi kosteuttaminen ovat tärkeintä silmänympäryshoidon hoitoa aina, iästä riippumatta. Näin pystytään vaikuttamaan sekä ennaltaehkäisemään niin sekä ryppyihin, ihon veltostumiseen ja silmänympärysihon turvotukseen, että tummiin renkaisiin silmien ympärillä.

Silmänympärysihon hoidossa, paras tulos saadaan jatkuvilla ja säännöllisillä toimenpiteillä.

Silmänympärysihonhoito

Huolellinen ja hellävarainen hoito on tärkeää päivittäin, ylläpitämään silmänympärysihosi kuntoa ja estämään sekä virheellisyyksien syntyä, että myös hoitamaan niitä.

Silmien alueesi ihon päivittäiseen kauneutta ja terveyttä ylläpitävään hoitoon kuuluu, muun muassa tärkeimpinä:

  1. Riittävä lepo ja rentoutuminen.
  2. Huolellinen silmäehostuksen poistaminen
    1. Silmänympärysihon hoitaminen erikoistuotteilla, eli silmänympäysvoiteella tai -geelillä ja ajoittain myös silmänympärysnaamiolla tuotteen ohjeen mukaisesti. Voide/geeli levitetään pieni määrä taputellen (nimettömillä) tai kevyesti väristäen lymfakierron mukaisesti, eli silmäsi sisänurkasta kohti ulkonurkkaa ja poskiluuta/ohimoa sekä kulmaluulle.
  3. Silmänympärysihonkin hyvinvointiin kuuluu myös tärkeänä terveellinen ravitsemus, joka sisältää riittävästi proteiineja, hiven- ja kivennäisaineita, antioksidantteja ja vitamiineista erityisesti A, D, E ja erityisesti verestäville silmille sanotaan sopivan B₂-vitamiini.
  4. Runsas vedenjuonti parantaa aina kuona-aineiden poistumista ja esimerkiksi myös silmäpussiesi madaltumista, noin 1-1.5l on normaalisti liikkuen ja hikoillen, ihanteellinen määrä vettä päivässä.

Haasteellinen silmänympärysiho ja sen kosmeettiset virheet

Miksi silmänympärysiholle tarvitaan eri tuote kuin kasvoille?

Kasvojen hoitovoiteet eivät yleisesti sovellu, jollei erikseen mainittu sopii nyös silmänympärysiholle, kun ne voivat aiheuttaa muuten muun muassa silmiesi turvotusta, estämällä kosteuden haihtumista iholtasi.

Lisäksi kasvovoiteet voivat ärsyttää herkkää silmänympärysihoasi, sekä sisältää joitain silmiä ärsyttäviä aineita tai tuoksuja. Silmänympärysvoiteet taas ovatkin yleisesti testattu myös, niin sanotusti ophtalmologisesti.

Silmänympärysihon erikoistuotteiden eli käyttötarkoitukseen varten erikseen kehiteltyjen silmänympärysvoiteiden tai -geelien käyttö on kuitenkin tärkeää, kun ihon ohuuden vuoksi myös tuotteiden tulee olla kevyitä. Tuotteen vaikuttavat aineet imeytyvät tällöin myös silmänympärysihoosi paremmin.

Huultenympärysiho

Silmänympärysvoidetta voit, sekä myös kannattaakin käyttää myös hieman huulten ympärysihon alueellakin, estämään suusi ympärille muodostuvien ryppyjen muodostusta.


Haasteellinen silmänympärysiho ja sen kosmeettiset virheet

Kosmeettiset virheet

Silmänympärysihollesi ilmeneviä kosmeettisia muutoksia niin sanottuja virheitä, ovat yleisestikin silmäpussit eli luomipussit, silmäluomien veltostuminen ja tummat silmänaluset.

Kuivalle silmänympärysiholle tulee myös herkästi miliumeja eli niin sanottuja luufinnejä, jotka voidaan poistaa esimerkiksi kauneushoitolassa, kosmetologin toimesta, elleivät ne ole hyvin lähellä silmääsi.

Silmäpussit ja turvotus silmien alla

Silmäpussit voivat johtua rasvakudoksesta tai kudoksen turvotuksesta, jota on kertynyt luomiesi ihon alle.

Turvotus voi johtua silmiesi alla taas esimerkiksi seuraavista syistä:

  1. Silmäpussit aiheuttaa silmänalusiholla olevaan löyhähköön kudokseen nesteen kerääntyminen. Tästä syntyvä turvotus näkyy erityisesti aamuisin kun luomesi ovat olleet yön ajan nukkuessa suljettuna ja imunesteen kierto ollut hidasta.

Syitä nesteen kerääntymiseen silmänympärysihollasi voi myös olla esimerkiksi:

  • väsyminen ja unen puute
    -> hidastaa myös mikroveren- ja lymfankiertoa.
  • myös päinvastoin liian runsaskin nukkuminen
  • nukkuminen vatsallaan
  • liian runsas juominen vielä illalla, mutta myös runsas suolaisen syöminen illalla, ennen nukkumaan menoa
  • itkeminen
  • hermostuminen ja stressi
  • tupakointi
  • liian runsas voiteiden käyttö yöksi silmien ympärillä, jolloin myös kosteuden haihtuminen kun silmät ei räpytä nukkuessa, estyy.

Turvotukset silmiesi alla on aina aluksi vain tilapäistä, mutta jää kyllä vähitellen myös pysyväksi, etenkin mikäli on edellä mainittujen syiden aiheuttamana, tekemättä mitään muutosta syihin.

Tummat silmänaluset

Tummat silmänaluset voivat olla synnynnäisiä tai johtua rakenteellisistakin syistä, sekä myös toisinaan liikunnan ja ulkoilun laiminlyönnistä tai esimerkiksi vääränlaisesta ravitsemuksesta.

Perinnöllisyys vaikuttaa siis myös usein synnynnäisiin vikoihin, eli jos äidillä on syntyjään tummat silmänaluset niin on usein tytärelläkin. Atoopikoilla on myös usein tummat silmänaluset.

Nämä kellertävän sinimustat renkaat silmien ympärillä eivät kuitenkaan tiedetysti ketään kaunista tai kenenkään ilmettä piristä. Tummat silmänaluset voi aiheuttaa myös hermostollinen väsymys tai raittiin ilman puute, joskus myös ovat seurauksena epätasaisesta rusketuksestakin.

Tummat silmänaluset

Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta

Haasteellinen silmänympärysiho ja sen kosmeettiset virheet

Kiinalaisen lääketieteen mukaan munuaisten kunto ja nestekierron heikkous heijastuvat tummista tai pussittavista silmänaluksista. Myös pigmenttimuutokset auringon vaikutuksesta voivat omalta osaltaan tummentaa silmänaluksiasi.

Silmäluomien veltostuminen ja rypyt

Silmäluomien veltostuminen on usein ihmisen ikääntymisen aiheuttamaa. Ikääntyessäsi luomet veltostuvat kun kudokset roikkuvat painovoiman vaikutuksesta enemmän kuin nuorena. Silmänaluset vaikuttavat usein myös tummemmiltakin kun silmäluomien veltostuminen myös aiheuttaa silmiesi alle enemmän varjoja.

Ikääntymisen ensimmäisiä merkkejähän ovat rypyt silmiesi ympärillä, niin hyvässä kuin huonossa. Kun kertovat myös iloisesta ja usein myös naurun ja hymyn täyteisestä elämästä, mutta myös ihosi kuivuudesta, sidekudoksen heikkoudesta ja luomiesi liikkeistä sekä siristelyistä.

Muista siis myös aurinkolasien käyttö kun häikäisee ja paistaa, sekä viimeistään 40v. ehdottomasti näön tarkastus, oli sinulla jo silmälasit ennestään tai ei 🙂

Eli ensimmäiset rypyt ovat yleisesti vain niin sanottuja harakan varpaita tai naururyppyjä silmiesi ulkonurkissa, sekä pitkittäis- tai poikittaisryppyjä kulmien välissä ja näitä voi olla jo nuorellakin iholla 19-20v. etenkin jos ihoa ei suojata esimerkiksi auringossa riittävästi. Sekä myös hyvin tyypillisiä kuivalla silmänympärysiholla.

Näistä rypyistä erotetaan yleisesti juuri mainitut ilmerypyt, jotka ovat lähinnä niin sanottuja “harakan varpaita” tai naururyppyjä silmien ulkonurkissa.

Nämä johtuvat kollageeni- ja elastiinisäikeiden rasittumisesta runsaan ilmehtimisen jälkeen. Vaikka ne heijastavatkin aina persoonallisuuttasi, ovat ne myös ensimmäiset merkit ihosi vanhenemisesta.

Virnisteletkö aina toispuoleisesti?

Muistathan siis kiinnittää huomiota, jos sinulla on aina myös tapana niin sanotusti “virnistää” tai ilmeillä ja hymyillä “yksipuolisesti”. Pitää kulmiasi nostettuna sekä kurtistaa jatkuvasti otsaa ja kulmiasi tai silmänympärysihoasi ja yhtä lailla mutristella suutasi ja huuliasi, toistuvasti samalla tavalla.

Silloin myös helposti huomaamattasi “treenaat” juuri näissä ilmeissä käyttämiäsi sekä koko kasvojesi, että silmänympärysten lihaksia, pysymään ja kurtistumaan niin pitämättäkin, huomattavasti enemmän kuin muita tai vaikkapa toista puolta kasvojesi vastaavista lihaksista.

Kun tämä alkaa tulla toistuvaksi tavaksi, lihakset muistavat sen ja pyrkivät siihen jatkuvasti.

Tasapuolisempi kasvolihasten käyttö tasapainottaa myös kasvojen kokonaisilmettä ja saa näin ihoasikin hiukan kiinteämmän näköiseksi.

Silmänkehälihaksia vahvistamalla pyritään vähentämään myös painovoiman vaikutusta silmäluomiin!

Lue myös tämä: Tuottaako haasteellisen silmänympärysihon hoito sinulle ongelmia? [osa 1]

Yllä linkatun bloggauksen [osa 1] lopusta löydät myös kasvojen lihasten “voimisteluun” sekä ylläpitoon  jumppaohjeita 🙂

Haasteellinen silmänympärysiho ja sen kosmeettiset virheet

Haasteellinen silmänympärysiho ja sen kosmeettiset virheet [osa 2]

Syinä silmänympärysihon veltostumiseen sekä juonteisiinkin voi olla myös toistuva silmäehostuksen vääränlainen (eli yleensä liian hankaava ja voimakas) tai riittämätön puhdistus. Eli jos silmänympärysihollesi ja ripsien tyveen, jää toistuvasti yön yli silmänympärysiholle meikkejä.

Alaluomelle varsinkin myös helposti syvenee näkyviksi rypyiksi muun muassa ihon kosteuden puutteesta, sekä väsymyksestä tai tupakoinnista johtuvia ryppyjä.

Ikääntymisen aiheuttamat rypyt ja luomien veltostuminen

Ikääntymisen aiheuttamat rypyt ja luomien veltostuminen

Hoidetut rypyt ja veltostunutkaan iho eivät kuitenkaan ketään “rumenna”. Ne vain kertovat kantajansa elämänkertaa ja kuuluvat kantajansa tarinaan, mielestäni yhtä kuin nenä päähän.

Kun ilmeryppyjä ja alkavia juonteita voimme vielä hyvällä säännöllisellä hoidolla parantaa, ikääntymiseen kuuluvia vanhenemisilmiöitä ainoastaan vain hidastaa tai pehmentää.

Erityisesti yläluomen veltostuminen tai rypistyminen saattavat olla merkki myös toisinaan uupumisesta tai väsymisestä psyykkisesti. Vanhenemisen hidastamisessa, onkin tärkeää kiinnittää huomiota myös kokonaisvaltaiseen henkiseen tasapainoon ja vireystilaan.

Kuten muutenkin ikäntyessä iho ohenee ja kuivuu, käy näin myös tottakai jo ennestään kuivuuteen taipuvaiselle silmänympärysihollesikin. Kuivuus lisää myös ihosi “rypistymistä”.

Miksi näin käy?

Epidermiksen tasolla ihosi kuivuminen johtuu yksinkertaisesti siitä kun talineritys ikääntyessäsi vähenee ja myös heikkenee iän myötä eikä solujesi välissä ole enää riittävästi kosteutta ja rasvaa.

Dermiksen ja epidermiksen välisen tyvikalvon litistyminen taas saavat aikaan ihollesi venymistä ja myös ihosikin pääsee “veltostumaan”. Hyaluronihapon määrä vähenee soluväliaineessa, samoin kollageeni ei kykene enää sitomaan kosteutta ihoosi, samassa määrin kuin ennen.

Lue myös tämä: Miksi hoitaisin ihoani ja mikä siinä on tärkeintä…? Bloggauksessa kävimme läpi hiukan tarkemmin ihon eri kerrostumia ja niiden tehtäviä ihon hyvinvoinnissa, sekä kosteutta ja muun muassa hyaluronihapon ja kollageenin tärkeyttä.

Haasteellinen silmänympärysiho ja sen kosmeettiset virheet

Miliumit

Miliumit eli niin sanotut luufinnit. Tiedäthän ne sellaiset valkoiset finnin näköiset patit, yleisesti erityisesti atoopikoilla ja ylipäätään kuivasta silmänympärysihosta ja poskipäistä kärsivillä.

Itse, vaikka en ole atoopikko enkä nyt niin kovin kuivaihoinenkaan, saan niitä helposti, etenkin talvisin. Pidän niitä “merkkeinä”, missä kohtaa on tehostettava hoitoa tai olen ollut huolimattomampi. Jäänyt niin sanottu “sokea piste” silmänympärysvoiteen levityksessä 😉

Tosin miliumejahan tulee useille myös herkästi esimerkiksi poskipäillekin. Minulle myös, erityisesti talvisin ja siksi taputtelenkin myös silmänympärysvoidetta sormistani levityksen jälkeen, myös poskipäille, silmänalusihon “alapuolelle”.

Ja siitä on ollut apua, enää hyvin harvoin yksittäisiä pieniä alkuja yrittää tulla, mutta nekin yleensä häviää ennen kasvamistaan kun tehostan kosteuttamista ja ihon suojaamista.

Miliumeja esiintyy usein vastasyntyneillä vauvoilla. Syynä tähän pidetään vain osittain kehittyneitä talirauhasia. Vauvoilla miliumit häviävät usein useamman päivän kuluttua. Aikuisiässä esiintyvien miliumien syinä taas pidetään myös kasvojen ihon vaurioitumista esimerkiksi auringon valon vaikutuksesta.

“Luufinni” nimitys on osuva, miliumi on kuin luumaisen kovaa ja sitä et pysty (onneksi, kun ei saisi finnejä muutenkaan) puristamaan pois. Milium sisältää sarveismassaa eli keratiinia ja syntyy usein vajaasti kehittyneeseen talirauhaseen ja joskus myös hikirauhaseenkin. Tavallisen finnin erottaa luufinnistä se, että sen sisällä on keratiinin lisäksi myös talia.

Eli paras ja varmin ratkaisu miliumin poistoon, on kasvohoidossa kosmetologilla käynti, vaikka kyllä erinäisillä silmänympärysvoiteillakin tämä toisinaan onnistuu.

Kun kasvohoidoissa on niin kiva käydä, hetki hemmottelua itselle, on aina paikallaan.

Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta

Haasteellinen silmänympärysiho ja sen kosmeettiset virheet [osa 2]

Lue myös tämä: Tuottaako haasteellisen silmänympärysihon hoito sinulle ongelmia? [osa 1]


Tässä sinulle vinkkejä miksi ja miten silmänympärysiholle herkästi kertyy kosmeettisia virheitä, etenkin hoitamatta.

Käytäthän sinä silmänympärysvoidetta?


Pinnaa postaus Pinterestiin niin löydät sen myöhemminkin

Haasteellinen silmänympärysiho ja sen kosmeettiset virheet [osa 2]

Kiitos, kun jaat kavereillesi

Saatat myös pitää...

1 kommentti

Kommentointi ei ole käytössä.