Blogipostauksia

FI-Natura sertifikaatti, mikä se on?

Kiitos, kun jaat kavereillesi

[Päivitetty/ lisätty 10/19 & 02/20]

FI-Natura

FI-Natura on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka sertifioi suomalaista luonnonkosmetiikkaa. Sertifikaatti auttaa myös kuluttajaa tunnistamaan aidon luonnonkosmetiikkatuotteen.

Aidon luonnonkosmetiikan valmistuksessa kiinnitetään aina erityistä huomiota, raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien, ekologisuuteen ja luonnolliseen alkuperään. Luonnonkosmetiikka on ympäristöystävällisen kuluttajan valinta, jonka puhtaat ja luonnolliset raaka-aineet, tukevat ihon hyvinvointia.

 

 Sertifikaatti on kuluttajalle aina tae myös aidosta luonnonkosmetiikasta, jota ei ole testattu eläinkokein. Lisäksi se toimii myös merkkinä suomalaisesta työstä.

 

Lue myös: Harkitsetko luonnonkosmetiikkaan vaihtamista? Tässä 10 hyvää syytä

Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta

 


 

FI-Natura on vuonna 2014 perustettu voittoa tavoittelematon yhdistys, joka sertifioi suomalaista luonnonkosmetiikkaa.

 

FI-Natura tiedostaa Suomen luonnon rikkauden ja kriteereissä halutaankin korostaa, suomalaisten luonnonkasvien merkitystä ja luonnon keruutuotteiden arvostusta. Tavoitteenaan yhtiö edistää suomalaisen luonnonkosmetiikan tunnistettavuutta ja helpottaa kuluttajalle, aidon luonnonkosmetiikkatuotteen erottamista *viherpestyistä tuotteista.

 

 

Luonnonkosmetiikka

Luonnonkosmetiikka tarkoittaa luonnollista alkuperää olevaa kosmetiikkaa, joka valmistetaan luonnollisista ja luonnollisista alkuperää olevista raaka-aineista. Luonnosta kerättyjä tai luomuviljeltyjä kasviraaka-aineita suositaan raaka-aineissa, ja suurin osa synteettisistä raaka-aineista on kielletty.

 

Tuotepakkaukset luonnonkosmetiikkatuotteilla ovat kierrätettäviä ja tuotteiden ja raaka-aineiden testaus eläinkokein, on ehdottomasti kielletty.

 

 

Vielä toistaiseksi luonnonkosmetiikalle ei ole erillistä määritelmää kosmetiikkalainsäädännössä, joten sitä säädellään eri sertifiointijärjestöjen taholta.

 

Yhteneväistä näissä kaikissa määritelmissä on, että luonnonkosmetiikan käsitetään tarkoittavan luonnollista alkuperää olevaa kosmetiikkaa. Luonnollisia ja ekologisia raaka-aineita sekä myös tuotannossa otetaan huomioon ekologiset seikat. Tuotteissa on myös mahdollisimman hellävaraisin menetelmin jalostettuja raaka-aineita.

 

Luonnonkosmetiikan valmistus- ja kehitysprosesseissa on otettava huomioon aina, koko tuotteen koko elinkaari ja sen vaikutukset ihmiseen ja luontoon.

 

Ympäristöön kohdistuvat haitat on minimoitava ja jätteen määrä, on pidettävä mahdollisimman alhaisena. Valmistus, käyttö ja käytetyn pakkauksen hävittäminen, saa aiheuttaa luonnonkosmetiikkatuotteilla, mahdollisimman vähän kuormitusta ympäristölle.

 

Markkinointiviestintä ei saa olla harhaanjohtavaa ja sen täytyy tarjota kuluttajille luotettavaa tietoa. Eettisyys näkyy myös markkinoinnissa ja raaka-ainevalinnoissa. Markkinoinnin periaatteena luonnonkosmetiikassa on läpinäkyvyys.

 

FI-Natura Certified Natural Cosmetics

 

FI-Natura teki Luonnonkaunis-messuilla 2016 tutkimuksen

 • 90,6 % kyselyyn vastanneista piti luonnonkosmetiikkaa turvallisempana kuin synteettistä kosmetiikkaa.
 • lähes 84 % vastaajista koki, että suomalaisuus antaa arvoa FI-Natura sertifikaatille.
 • 42% vastanneista koki, että he eivät tunnistaisi luonnonkosmetiikka, ilman FI-Natura merkintöjä.
 • 18% luotti sertifioimattomaan luonnonkosmetiikkaan.
 • 458 henkilöä vastasi kyselyyn.

 

Tärkeimmäksi asioiksi vastaaajat kokivat:

 • Ekologisuus
 • Turvallisuus
 • Tuotteisiin merkityt raaka-aineet

 

Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta

 

FI-Natura kysely tutkimustulos[lähde: finatura.com]

 

FI-Natura sertifikaattikriteerit lyhyesti:

 • Luonnollisten tai luonnollista alkuperää olevien raaka-aineiden pitoisuus tuotteessa on oltava vähintään 95 %
 • Kasviraaka-aineissa tulee suosia puhtaalta alueelta kerättyjä luonnonvaraisia tai luomuviljeltyjä kasveja
 • Raaka-aineiden lähituotanto on suositeltavaa
 • Raaka-aineita tulee jalostaa mahdollisimman hellävaraisin prosessein
 • FI-Natura sallii rajoitetusti tiettyjen synteettisten raaka-aineiden käytön (max. 5 %), kun raaka-aineen eristäminen luonnollisesta lähteestä ei ole ekologisesti kannattavaa tai mahdollista. Sallittuja synteettisiä raaka-aineita ovat mm. bentsoehappo ja sen suolat, sorbiinihappo ja sen suolat sekä bentsyylialkoholi.
 • Kiellettyjä ovat muun muassa:
  • Petrokemian tuotteet
  • Etoksyloidut yhdisteet
  • Kemialliset aurinkosuoja-aineet
  • Synteettiset hajusteet ja väriaineet
  • Silikoniyhdisteet
  • Pääosa synteettisistä säilöntäaineista, kuten parabeenit, isotiatsolinoit, formaldehydinvapauttajat, fenoksietanoli, triklosaani.
  • Eläinperäiset raaka-aineet, poikkeuksena esimerkiksi mehiläisvaha, hunaja, maito ja lanoliini
  • Geenimanipuloidut raaka-aineet
 • Tuotteissa tulee käyttää mahdollisimman ympäristöystävällisiä, kierrätettäviä pakkauksia ja pakkausmateriaaleja. Kiellettyjä pakkausmateriaaleja ovat mm. PVC ja polystyreeni (PS).
 • Tuotteiden ja raaka-aineiden testaaminen eläinkokein on ehdottomasti kielletty.
Lisätietoa FI-Natura -sertifikaattikriteereistä on saatavilla pyydettäessä,
FI-NATURA Yhteydenotot: info(a)finatura.com

 

*Lisätietoa viherpesu nimityksestä

[Päivitetty/ lisätty 11.10.2019]

 

Virallista luonnonkosmetiikan määritelmää ei ole määritelty lainsäädännössä, mutta useita epävirallisia määritelmiä on kehitetty. Erilaisia luonnonkosmetiikkaa, eläinkokeetonta kosmetiikkaa tai kierrätystä edustavia sertifikaatteja on nykyisin jo useita.

 

FI-Natura myötä myös Suomessa on oma virallinen sertifiointijärjestönsä.

Suomessa on jo aiemmin toiminut Pro Luonnonkosmetiikka ry, joka edistää myös luonnonkosmetiikan tunnettavuutta ja käyttöä.

 

Yhä useampi tuotesarja ja brändi nostaa esille ekologisuutta kun kaikkea kosmetiikkaa saa mainostaa tuotteessa käytetyillä luonnon eri raaka-aineilla.

 

Tämä johtaa helposti ns. vihermarkkinointiin ja viherpesuun.

Minkä ehkäisemiseksi eri maissa on kehitetty hieman toisistaan poikkeavia luonnonkosmetiikan sertifiointitapoja.

 

Sertifiointi tapahtuu aina ulkopuolisen tahon kautta, ja on näin luotettava mittari yksittäisen tuotteen tai sarjan luonnonmukaisuudesta.

 

Tunnetuimpia eurooppalaisia luonnonkosmetiikan sertifiointijärjestöjä ovat Suomen FI-Naturan lisäksi mm. belgialainen NaTrue, brittiläinen Soil Association, italialainen ICEA, ranskalainen Ecocert ja Cosmebio, saksalainen BDIH sekä COSMOS-sertifikaatti, jotka ovat kehitetty yhtenäistämään sertifikaatteja.

 

Sertifikaattien vaatimukset eroavat toisistaan jonkin verran, mutta kaikkien järjestöjen perusajatus on, että mahdollisimman suuren osan tuotteen raaka-aineista tulisi olla luonnollisia tai luonnollista alkuperää olevia aineita.

 

Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta

 

Kiitos, kun jaat kavereillesi

1 thought on “FI-Natura sertifikaatti, mikä se on?

Comments are closed.