D-vitamiini
Blogipostauksia

D-vitamiini myös ihosi hyvinvointiin – miksi?

Kiitos, kun jaat kavereillesi

[päivitetty 5.12.20, 8.3.21, 28.5.22. Lisätty ilmatieteenlaitos UVI ja linkki, d-vitamiini ja koronainfektio tutkimustietoa / postaus sisältää tuotesuosituksia, affiliatelinkit*]

 

Miksi D-vitamiini on tärkeää myös ihon hyvinvointiin?

 

 

Hyväpaha UV-säteily

Liiallinen UV-säteily vaurioittaa ihoasi, vaikka UV-B-säteilyn avulla myös muodostuva D-vitamiini auttaakin suojaamaan ihoasi UV-säteilyn DNA-vauriolta. UV-A-säteet aiheuttavat ja edesauttavat viiveellä AINA ennenaikasta vanhenemista, ryppyjä ja juonteita. UV-B-säteet taas aktivoivat myös D-vitamiinin muodostamisen lisäksi melaniinintuotantoa, edistävät ihollasi punoitusta ja auringon polttamia.

 

Muistisääntö: uv-A = aging, uv-B = burning.

 

Toistuva lyhytkestoinen UV-altistus on kuitenkin myös terveellistä ihollesi ja koko kehosi hyvinvoinnille. Välttääksesi nykyisin jo aivan liian kovasti yleistynyttä ihosyöpää, ei kannata koskaan ylittää ihosi auringon sietokykyä.

 

Ihon palaminen ei ole ikinä terveellistä eikä se unohdu iholtasi koskaan jo syntyneen DNA-vaurion vuoksi.

 

MUISTATHAN! Ihosyöpä johtuu lähes aina auringon UV-säteilystä. Jopa peräti 95% prosenttia ihosyövistä voitaisiin estää, jos auringolta muistetaan suojautua oikein.

Ihoasi vanhenta­vien UV-A-säteiden aiheuttamat vauriot näkyvät aina vasta viiveellä. Se, mikä on liikaa, riippuu ihostasi. Ei kannata odotella, vaan suojaudu tänä päivänä ennemmin kuin katuisit 10-20 vuoden päästä! Myöskään ihosyövän riskiä ja aurinkovaurioita ei siis kannata missään tapauksessa ainakaan lisätä suojaamattomuudella, vaikka “et pala”.

 


D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka kertyy elimistöön. Auringon UV-säteilystä vitamiinin liikasaantia ei tapahdu, sillä ihosi D-vitamiinisynteesi on hyvin tarkkaan säädeltyä. Ravinnosta ja D – ravintovalmisteistakin yhdessä ohjeistuksen mukaan nautittuna, saatavan yliannostuksen riski on erittäin pieni.

Auringon terveyshyödyt saat jo vain 15 minuutin altistuksillakin ja sitä pidemmät ajat on tervettä olla riittävällä aurinkosuojalla. Paras aika D-vitamiinin muodostuksen kannalta esimerkiksi Suomessa on kesäisin noin kello 11-15 väilllä.

Auringosta saat D-vitamiinia kuitenkin Suomessa, vain keskikesällä. Tätäkään altistusta ei tosin tarvita, jos saat deet D-vitamiinivalmisteista.

 

D-vitamiini

 

D-vitamiini ravintolisä

Ravinnosta pelkästään riittävän D-Vitamiinin saanti on kaikille epätodennäköistä, kun saadaksesi D-vitamiinia edes 50 mikrogrammaa/vrk ravinnosta, sinun pitäisi syödä kaikkiaan 150 grammaa rasvaista kalaa, 11 kananmunaa ja juoda 3 litraa maitoa JOKA päivä! Tähän ei varmasti pysty kukaan!

D-vitamiinia on tarpeen siis ottaa myös ravintolisänä, varsinkin talvisin sillä Suomessa auringosta sitä talvisin ei saa ollenkaan. Itse suosin kyllä sekä syön myös, ympäri vuoden. Miksi? Noh, tunnethan sinä Suomen kesätkin… Ei ole taattua paistetta, varsinkaan koko kesäksi tai etenkään joka päivä.

 

Vaikka paistaisikin, harvempi ennättää aurinkoon päivittäin suositellun kello 11-15 välillä, jos et ole lomalla.

 

Matkoillakin kannattaa kuitenkin harkiten, kun esimerkiksi Espanjassa, etenkin etelän Andaluciassa noin kello 12-16 välillä tunnetusti pidetään siestaa ja aiheesta, kun esim. kello 14-15 on aivan tavallista kesäisin, vaikka olisi puolipilvistä, että UV-indeksi on vielä 11 eli Erittäin epäterveellinen – lukema.

 

UV-Indeksi

 

Tässä linkki ilmatieteenlaitoksen sivuille, josta pääset tarkistamaan UV-Indeksin lähialueellasi tai matkakohteessasi maailmanlaajuisesti. UV-säteilyltä on aina syytä suojautua, kun UVI on 3 tai korkeampi. Päivän ylin UV-indeksi on ennustettu pilvettömälle säälle. Ainoastaan paksut pilvet vaimentavat UV-säteilyä merkittävästi.

Itse syön myös D:tä joka päivä, aina suositusten mukaan myös ulkomailla ollessani yllä mainituista syistä, vain varmistaakseni että saan sitä oikeasti ja joka päivä, aina riittävästi.

Ilman että joka päivä minun olisi erikseen mietittävä ja laskeskeltava erikseen, sainkohan minä nyt tänään varmasti riittävästi D:tä auringosta, kun haluan tottakai myös suojata ja hoitaa ihoani yhtä kuin myös hyvinvointiani. On vastaus ainakin omalla kohdallani aina mitä varmimmin kuitenkin ei.. En saanut.

MUISTA! Solusi eivät pidä lomaa koskaan ja tarvitsevat hyvinvointiinsa ja sinun hyvinvointisi ylläpitoon, D-vitamiinia ja kaikkia muitakin tarvittavia ravintoarvoja päivittäin monipuolisesti, 365pv/vuosi.

 

Auringon paistaessa kesäisin, toimii D-vitamiinin tuotanto kyllä ihon kautta parhaiten, mutta muistathan silti kohtuudella aurinkoa ja ihosi kiittää. 🙂

 

Sisäisen käytön lisäksi, D-vitamiini on siis myös erinomainen antiage -raaka-aine lisättynä ihonhoitotuotteissa (INCI: 7-dehydrokolesterol), sillä se ehkäisee aurinkovaurioita ja ennenaikaisia ikääntymisen merkkejä, myös ulkoisesti.

Korvaamatta kuitenkaan koskaan, sitä sisäistä käyttöä ja sen tarvetta, sekä myöskään aurinkosuojatuotteita ja niiden tarvetta.

Neljä täysin toisistaan poikkeavaa vuoden aikaa meillä Pohjoismaissa ovat rikkaus, mutta vitamiinien saanti ei silti ole mikään itsestään selvä asia, vaan siitä pitää jokaisen itse muistaa huolehtia.

 

Lue myös: Ajankohtainen D-vitamiini

Lue myös tämä: Ravinto ja ihosi hyvinvointi, onko merkitystä?

 


 

 

Kuivaako ihoasi talvisin?

Talvi-ihon pintakuivuus johtuu kuivemman ilmankosteuden lisäksi usein myös esimerkiksi vain kalsiumtasapainon muutoksen vuoksi, joka aiheutuu D-vitamiinin määrän tipahdettua.

Kalsiumtasapainon muutoksen johdosta ihon kosteudensitomiskyky on silloin normaalia heikompi ja ihosi alkaa myös näin helpommin kuivua.

Toki päivittäinen riittävä rasvahappojen ja ravintoaineiden saanti, on myös ensiarvoisen tärkeätä ihosi hyvinvoinnille sekä sen kosteustasapainolle.

 

D-vitamiinia pidetään solutoimintasi tasapainolle ja ihosolujesi keratinisoitumisprosessille tärkeänä. Iän myötä D-vitamiinin muodostus iholtasi vähenee UV-säteilyn vaikutuksesta. Nykyisin onkin myös alettu lisätä jo D-vitamiinin esiastetta 7-dehydrokolesterolia myös kosmeettisiin tuotteisiin.

Ihon kolesteroli reagoi  auringosta saatavien UV-säteiden kanssa edistäen näin D-vitamiinin (D3) muodostumista, joka sitten aktivoituu maksassa ja munuaisissa. 15-30 minuuttia päivässä on keskimäärin riittävä päiväannos kesäaikaan. D-vitamiinin vajaus on Suomessa yleistä, erityisesti loppusyksyllä ja talvella.

D-vitamiini vaikuttaa ihollasi melaniinin muodostukseen, säätelemällä melanosyyttien toimintaa. D-vitamiini auttaa ihoasi UV-säteilyn ja myös muiden ympäristötekijöiden haittavaikutuksilta suojamaalla sitä  solukuolemilta. D-vitamiinin uskotaan myös lisäävän ihollasi kimmoisuutta.

D-vitamiini on tärkeää siis koko kehosi toiminnoille, mutta erityisesti se vaikuttaa solujesi uusiutumiseen ja edistää normaaleja lihastoimintojasi. Se on myös elintärkeää luustoasi ja hampaita vahvistavien kalsiumin ja fosfaatin imeytymisten kannalta.

 

D-vitamiini
Ravinnosta riittävän D-Vitamiinin saanti on epätodennäköistä, kun saadaksesi D-vitamiinia edes 50 mikrogrammaa/vrk ravinnosta, sinun pitäisi syödä kaikkiaan 150 grammaa rasvaista kalaa, 11 kananmunaa ja juoda 3 litraa maitoa JOKA päivä!

Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta

 

 

 

D-vitamiini on yksi elimistösi tärkeimmistä ravintoaineista

Lisäksi sen oletetaan muun muassa parantavan ihosi aineenvaihduntaa, vastustuskykyä ja elastisuutta, ilmaston haittavaikutuksia vastaan. Tehokas antioksidantti siis, joka estää myös vapaita radikaaleja tekemästä tuhojaan ja vanhentamasta ihoasi ennenaikaisesti.

D-vitamiinin saanti ravintolisistä sekä myös tämän lisäksi ihovoiteistakin, on osoittautunut hyödylliseksi erityisesti esimerkiksi psoriaatikoilla, sillä se lieventää ihosairauden oireita, kuten kutinaa ja ihon kuoriutumista.

 

D-vitamiini parantaa immuunijärjestelmän toimintaa ja voi auttaa psoriin ja atooppiseen ihottumaan, kertoo saksalaisen Ludwig-Maximillian-yliopiston tutkimus (Science Translational Medicine 11.5.2011).

 

Sillä onkin saatu erinomaisia tuloksia myös muun muassa aknen ja ruusufinnin hoidossa. Tehokkaiden antioksidanttisten ominaisuuksiensa vuoksi se myös ehkäisee ikääntymisenkin merkkejä.  D-vitamiini on myös siis ihanteellinen raaka-aine auttamaan hoitaan myös erilaisia ihottumia, psoaria ja atopiaa.

D-vitamiini auttaa ihoasi korjaamaan itse itseään ja vähentää näin tulehduksia ihossasi. Ihosi korjaa siis itseään paremmin ja tulehdukset voivat myös helpommin vähentyä, sekä ihollasi että kehossasi.

D-vitamiini onkin erinomainen antiage -raaka-aine ihonhoitotuotteissa, kun se myös ehkäisee sekä aurinkovaurioita että ennenaikaisia ikääntymisen merkkejä. Korvaamatta kuitenkaan koskaan, sitä sisäistä D-vit.  käyttöä ja sen tarvetta, sekä myöskään aurinkosuojatuotteita ja niiden tarvetta.

Voimakkaan antioksidanttisen vaikutuksensa ansiosta D-vitamiini auttaa ihoasi niin sisäisesti kuin myös ulkoisesti D-vitamiinipitoisten voiteidenkin välityksellä. Korjaamaan helpommin ja nopeammin itse itseään myös mahdollisen auringossa palamisen, vaurion tai ihottumankin jälkeen.

 

Lue myös tämä: Miksi eri kivennäisaineet ovat tarpeen ihosi hyvinvoinnille?

 


 

 

D-vitamiinien tarve kasvaa pimeinä vuodenaikoina myös sisäisesti käytettynä

 

Lisäravinne on varma ratkaisu vuoden jokaiseen päivääsi. Esimerkiksi Suomessa asuvan henkilön on järkevää ottaa D-vitamiinia sisältävä ravintovalmiste säännölliseen käyttöön ympäri vuoden, jolloin krooniset flunssatartunna vähenevät jopa 12%

Auringon valo ja lämpö heikentyvät täällä pohjoisessa tunnetusti aina syksyn saapuessa ja todennäköisesti tuttu tunne, kun erilaiset kiusalliset oireet alkavat hallita helpommin päiviäsi.

Kun päivät pimenevät, flunssakausi alkaa ja mielialakin laskee usein pimeyden myötä talvea kohti. Myös esimerkiksi korvatulehdukset, keuhkoputkentulehdukset ja hengitystieinfektiot muun muassa yleistyvät helpommin syksyisin, luonnon auringonvalon yksinkertaisesti vähentyessä.

 

Lue lisää tästä: Hyvinvointia luonnosta – Onko käyttämäsi ravinto riittävää?

 


 

 

D-vitamiini

D-vitamiini on kaikille ja etenkin meille suomalaisille sekä muille pohjoismaalaisille, aivan välttämätöntä. Nykyisin tiedetään, että D-vitamiinia olisi hyvä nauttia ympäri vuoden, jotta D-varastosi pysyvät täysinä ja tätä myös Euroopan elintarviketurvavirastokin (EFSA) suosittelee jo KOKO EU:ssa, kaikille.

Euroopan Unioni nosti kesällä 2012, D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 50 mikrogrammasta (µg) 100 µg:aan. Vauvojen rajana on nyt 25 ja 1–10-vuotiaiden rajana 50 µg päivässä.

Lastenlääkäri, dosentti Outi Mäkitie vaatii palaamaan arkkiatri Arvo Ylpön suosittelemaan annosteluun, 100 µg päivässä, koska se ehkäisisi lapsia sairastumasta akuutteihin ja kroonisiin tauteihin ja suojaisi heitä pitkälle aikuisuuteen asti. Raskaana olevien naisten tarve on 100–150 µg päivässä (nykyinen suositus on vain 10 µg).
Lähde: TriTolonen, Ajankohtainen D-vitamiini.

 

Näin myös vastustuskykysi pysyy vahvempana ihosi lisäksi ja mieli pysyy virkeämpänä ympäri vuoden.

D-vitamiini

 

D-vitamiini

Tutkimuksissa D-vitamiinin on todettu olevan niin tärkeää terveydellemme, että myös meidän Kansanterveyslaitos suosittelee sitä ravintolisäksi. Vähäinen D-vitamiinin käyttö aiheuttaa Euroopassa yli 187 miljardin euron vuosittaiset terveydenhoitokulut. Tutkimuksessa todetaan, että nykyiset suositukset eivät ole riittävät.

Lähde: Molecular Nutrition & Food ResearchPublished online ahead of print, doi: 10.1002/mnfr.200900494 “The estimated benefits of vitamin D for Germany” Authors: A. Zittermann

Saati minkälaiset kustannukset ovat nykyisin, kun D-vitamiinia on jo toistuvasti tutkittu myös nyt vieläkin vallitsevan covid-19 yhteydessä positiivisesti vastustuskyvyn lisääjänä ja myös koronasta palautumisen apuna. Lue lisää tästä: D-vitamiini kytköksissä koronaan

 

Lue myös tämä: Nyt kannattaa harkita tavallista suurempaa D-vitamiinin annosta, sanoo professori – “Hyödyistä koronainfektioon liittyen on jo kohtalaisen runsaasti epäsuoraa näyttöä”

-“D-vitamiini ravintolisänä ei kohtuullisissa määrin käytettynä aiheuta mitään riskiä, vaikka kyseessä onkin rasvaliukoinen vitamiini.

– Vaikka varsinainen tutkimusnäyttö D-vitamiinin hoitovaikutuksista covid-infektion suhteen puuttuu, tavanomaista suurempaa D-vitamiinin ravintolisäannosta kannattaa harkita nyt epidemian aikana, sillä kohtuullisen D-vitamiinin lisäannoksen käyttäminen on todettu turvalliseksi, Knuuti kirjoittaa.

Hänen mukaansa D-vitamiinin lisäannoksen voi korottaa 50 mikrogrammaan päivässä epidemian aikana.”

Lähde: Helsingin uutiset

 

 

TIEDÄTKÖ, SAATKO TARPEEKSI D-VITAMIINIA?
Tiedätkö, saatko tarpeeksi D-vitamiinia? Entä mikä on ferritiini arvosi?*

50µg

 

 

D-vitamiini

Riittävä D-vitamiinin saanti on tärkeää niin ihosi saamien hyötyjen lisäksi kuin normaalin vastustuskykysi ylläpitämiseksi!

Tiedäthän jo, että D-vitamiini on muutenkin erittäin tärkeä terveytesi suojakilpi? Ihosi hyvinvoinnin lisäksi, se tukee vastustuskykyäsi ja nykytutkimusten mukaan voi myös torjua flunssaa.

Lähde:https://yle.fi/uutiset/3-9465343

{postaus jatkuu alla]


Arctic Sun on turvallinen tapa varmistaa päivittäinen D-vitamiinin saantisi. Rasvaliukoinen D-vitamiini tarvitsee rasvahappoja imeytyäkseen ja lisäksi antioksidantteja toimiakseen kehossa!

Tyrnijauhe sisältää molempia runsaasti ja on siksi tärkeä D-vitamiinin kumppani Arctic Sunissa. Tyrnin C-vitamiinipitoisuus on kasvikunnan korkeimpia. Tiesitkö, että tyrnimarjassa on myös karoteeneja sekä myöskin runsaasti A-,B- ja E-vitamiineja sekä omega rasvahappoja.

 

Tyrnimarja (Hippophae rhamnoides) huikea vitamiinipommi!

Tyrnimarja on arktisen luonnon monipuolisimpia hyvinvointiasi edistäviä marjoja. Sen antioksidantit ja rasvahapot vain tehostavat D-vitamiinin vaikutuksia sekä imeytymistä. Tyrnimarja auttaa myös muun muassa ylläpitämään ihosi luontaista kosteutta ja tukee samalla myös kehosi vastustuskykyä. Sisältäen erittäin runsaasti C-vitamiinia sekä myös A-, B-, E-vitamiineja ja omega rasvahappoja.

Tyrni on luonnonvaraisista marjoistamme ravintorikkain eikä sitä turhaan ole kutsuttu myös maailman terveellisimmäksi marjaksi. Tyrnimarja sisältää siis runsaasti A-, C- ja E-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineja, kuten folaattia. Sadasta grammasta tyrnimarjoja saat enemmän C-vitamiinia kuin yhdestä keskikokoisesta appelsiinista.

Tyrnimarjan kuoressa on lisäksi runsaasti ravintokuitua ja erityisesti siemenissä elimistölle välttämättömiä rasvahappoja. Kaikkia neljää, myös ihosi hyvinvoinnille tärkeitä eri rasvahappoa, omega-3, -6, -7, ja -9.

Tyrniöljy edistää näin myös ihosi joustavuutta ja solujen uudistumista, sekä aktivoi kollageenin tuotantoa.

Luontainen ravintovalmiste on aina elinvoimaisin ja ravintoainerikkain vaihtoehto oman päivittäisen ruokavaliosi tueksi.

 

Wild Food - Arktista villiruokaa

 

 

ARCTIC SUN

Koko perheen vahva D-vitamiinivalmiste, saa kehosi jokaisen solun täyttymään elinvoimalla! Tyrnimarjan poikkeukselliset ominaisuudet tekevät siitä luonnollisen kumppanin rasvaliukoiselle D-vitamiinille. Ne ovat yhdessä enemmän kuin osiensa summa.

  • D-vitamiini ylläpitää normaalia vastustuskykyäsi sekä edistää lihaskuntoasi ja tasapainoa.
  • D-vitamiini on myös hyväksi luustolle, hampaille ja vastustuskyvyllesi
  • D-vitamiinin ansiosta kalsium ja fosfori imeytyvät riittävästi elimistöösi
  • Edistää suolistosi normaalia toimintaa
  • Sisältää runsaasti myös C-vitamiinia tyrnimarjasta
  • Ylläpitää sydämen normaalia toimintaa.

(*HUOM! Tuote on poistunut Aistin omasta vakivalikoimasta, mutta oheisen linkin kautta tilattavissa suoraan valmistajalta, toimituskulu 2,90€).Tilaa tästä

 


[postaus jatkuu]

Kuuluuhan D-vitamiini myös sinun päivittäisiin valintoihin? Puutos ei näy ulospäin.

Tässä postauksessa kävimme läpi enimmäkseen vain D-vitamiinin vaikutuksia ja hyötyjä ihosi hyvinvoinnissa. Kaiken kaikkeaan muutenkin D-vitamiini on korvaamaton koko kehosi hyvinvoinnille ja terveydellesi, joka päivä!

Tiedätkö, saatko tarpeeksi D-vitamiinia? ? Mittaa D-vitamiini helposti ilman lähetettä*

 

Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta
Tilaa ilmoitus uusimmasta blogipostauksesta

 

Kiitos, kun jaat kavereillesi

Saatat myös pitää...

1 kommentti

  1. […] Lue myös tämä: ARCTIC SUN D-vitamiinia, koko perheelle 50µg – 100 purutbl […]

Kommentointi ei ole käytössä.